Cum se curata argintul innegrit Sfaturi si metode eficiente

Cum se curăță argintul înnegrit – Sfaturi și metode eficiente

Ce vei afla din acest articol
– De ce se oxidează argintul și cum se poate preveni acest proces
– Cum se curăță argintul înnegrit cu bicarbonat de sodiu, apă și săpun, sau soluții specializate
– Cum să îngrijești bijuteriile din argint pentru a le menține strălucirea și frumusețea

Bijuteriile din argint sunt elegante și rafinate, dar necesită o atenție deosebită pentru a menține strălucirea și frumusețea lor de-a lungul timpului. Dacă deții bijuterii de argint și vrei să înveți cum se curăță argintul și cum să îngrijești bijuteriile corespunzător, acest articol îți va oferi sfaturi și metode eficiente.

De ce se oxidează argintul?

Argintul este un metal prețios care are tendința de a se oxida în contact cu aerul și umiditatea, formând un strat de culoare închisă numit patină. Acest strat poate afecta aspectul și valoarea bijuteriilor din argint, dacă nu este îndepărtat la timp.

Există mai mulți factori care pot accelera procesul de oxidare a argintului, precum:

 • Contactul cu substanțe chimice, precum parfumurile, cremele, produsele de curățat, clorul sau substanțele acide
 • Contactul cu uleiurile naturale pe care le produce pielea sau transpirația
 • Consumul de alcool sau medicamente care influențează aciditatea pielii
 • Expunerea la lumină puternică sau la temperaturi ridicate

Cum se curăță argintul înnegrit?

Există mai multe metode de curățare a argintului înnegrit, în funcție de gradul de oxidare și de tipul de obiecte pe care le ai. Unele dintre aceste metode pot fi realizate acasă, cu ingrediente simple și accesibile, iar altele necesită soluții specializate sau intervenția unui profesionist.

Iată câteva metode de curățare a argintului înnegrit pe care le poți încerca:

Curățarea argintului cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient natural și eficient pentru a curăța argintul înnegrit. Acesta reacționează cu patina și o îndepărtează fără a zgâria suprafața metalului.

Pentru a folosi această metodă, ai nevoie de următoarele:

 • O bucată de folie de aluminiu
 • O oală mare
 • Apă
 • Bicarbonat de sodiu
 • O cârpă moale sau un prosop
Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt:
 1. Umple oala cu apă și pune-o la foc mare.
 2. Mototolește folia de aluminiu și adaug-o în oală.
 3. Când apa fierbe, adaugă bicarbonatul de sodiu în trepte. Cantitatea depinde de dimensiunea oalei și a obiectelor pe care vrei să le cureți. De exemplu, pentru o oală mică poți folosi 5 linguri de bicarbonat, iar pentru una mare poți folosi 10 linguri.
 4. Așază obiectele din argint în oală, astfel încât să atingă folia. Lasă-le să stea acolo câteva minute, până observi că patina se transferă pe folie.
 5. Scoate obiectele din oală și clătește-le cu apă curată.
 6. Șterge-le cu grijă cu o cârpă moale sau un prosop.

Această metodă este potrivită pentru obiectele din argint masiv, fără pietre sau alte accesorii. De asemenea, nu este recomandată pentru obiectele care au un finisaj de argint oxidat intenționat, deoarece acesta se va pierde.

Curățarea argintului cu apă și săpun

O altă metodă simplă și sigură de a curăța argintul înnegrit este folosirea apei și săpunului. Această metodă este potrivită mai ales pentru bijuteriile care nu au pietre prețioase atașate, deoarece acestea pot fi deteriorate de soluțiile mai puternice.

Pentru a folosi această metodă, ai nevoie de următoarele:

 • Un bol sau o tavă
 • Apă caldă
 • Săpun lichid sau detergent de vase
 • O periuță de dinți moale sau o cârpă moale
 • Un prosop
Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt:
 1. Umple bolul sau tava cu apă caldă și adaugă câteva picături de săpun lichid sau detergent de vase.
 2. Pune bijuteriile din argint în soluție și lasă-le să stea acolo câteva minute.
 3. Scoate bijuteriile din soluție și curăță-le ușor cu periuța de dinți sau cu cârpa moale, insistând pe zonele mai înnegrite.
 4. Clătește bijuteriile cu apă curată și șterge-le cu grijă cu un prosop.

Această metodă este eficientă pentru a îndepărta murdăria și grăsimea de pe suprafața bijuteriilor, dar nu va elimina complet patina. Dacă vrei să redai strălucirea argintului, poți folosi o altă metodă după ce ai curățat bijuteriile cu apă și săpun.

Curățarea argintului cu soluții specializate

Pe piață există numeroase soluții de curățare specializate pentru bijuteriile din argint. Acestea sunt concepute pentru a curăța și reda strălucirea argintului fără a afecta suprafața bijuteriei. În funcție de tipul de soluție, aceasta poate fi sub formă de lichid, pastă, șervețel sau lavetă.

Pentru a folosi aceste soluții, trebuie să urmezi cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul produsului și să te asiguri că clătești bijuteria cu apă curată după utilizare. De asemenea, trebuie să porți mânuși de protecție și să eviți contactul soluției cu ochii sau pielea.

Aceste soluții sunt potrivite pentru obiectele din argint care au un grad ridicat de oxidare sau care au pietre prețioase atașate. Totuși, trebuie să fii atent la compoziția soluției și la compatibilitatea acesteia cu tipul de pietre pe care le are bijuteria ta. Unele pietre pot fi sensibile la anumite substanțe chimice și pot fi deteriorate.

Cum să îngrijești bijuteriile din argint?

Prevenirea oxidării bijuteriilor din argint este un aspect important pentru a le menține aspectul strălucitor și frumusețea inițială. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni oxidarea bijuteriilor din argint:

 • Depozitează bijuteriile în locuri uscate și întunecate: Umiditatea și lumina puternică pot accelera procesul de oxidare a argintului. Depozitează bijuteriile tale într-un loc uscat și întunecat, de preferat într-o cutie de bijuterii căptușită cu material non-reactiv.
 • Evită contactul acestora cu substanțe chimice: Substanțele chimice precum parfumurile, cremele sau produsele
 • de curățat pot afecta argintul și pot provoca pete sau zgârieturi. Evită să aplici aceste produse pe pielea ta înainte de a purta bijuteriile din argint sau așteaptă câteva minute până se usucă. De asemenea, evită să porți bijuteriile din argint când faci sport, înot sau alte activități care implică transpirație sau contact cu clor.
 • Curăță bijuteriile după fiecare purtare: Uleiurile naturale pe care le produce pielea ta pot lăsa urme pe bijuteriile din argint și pot favoriza oxidarea acestora. Curăță bijuteriile cu o cârpă moale după fiecare purtare și șterge-le bine de praf și murdărie.
 • Curăță bijuteriile periodic: În funcție de frecvența cu care porți bijuteriile din argint, este recomandat să le curățești periodic cu una dintre metodele prezentate mai sus. Astfel, vei îndepărta patina care se formează în timp și vei reda strălucirea argintului. Nu aștepta ca bijuteriile să se înnegrească complet pentru a le curăța, deoarece procesul va fi mai dificil și mai riscant.

Bijuteriile din argint sunt accesorii frumoase și valoroase, care merită să fie îngrijite corespunzător. Dacă urmezi aceste sfaturi și metode de curățare a argintului înnegrit, vei putea să te bucuri de bijuteriile tale pentru mult timp.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să comandați de pe Shein în România: Ghid complet

Cum să cureți fierul de călcat rapid si eficient. Tricks&Tips

Cum să comanzi produse de la Amazon.de cu ușurință și rapiditate, beneficiind de livrare GRATUITĂ în România

Ce este AnyDesk și cum se folosește?

Cum să „ucizi” inteligență artificială cu o simplă imagine

Digi Online se mișcă și aduce o funcție tare: Înregistrare TV

Unde Sunt Salvate Parolele In Chrome: Ghid Complet

Top 4 cele mai bune browsere private pentru 2023

Cum să cumperi de pe Wish în România. Ghid comanda!

Cum să utilizezi Google Family Link. Ghid complet pentru controlul parental 

Cum Poţi Să Câștigi Bani Pe YouTube. Iată pașii de urmărit.

Ghid instalare sistem de operare HyperOS pe telefonul tău.