Temu, monstrul chinez care le face viața grea magazinelor online din Romania

Temu, monstrul chinez care le face viața grea magazinelor online din Romania

Ai auzit de Temu? Dacă nu, ar trebui să îți faci griji. Temu este o platformă online chineză care a intrat pe piața din Romania anul trecut și a dat peste cap totul. Cum? Cu o strategie de marketing de-a dreptul nebună: reduceri de nerefuzat, livrare și retur gratis, produse de toate felurile. Temu a venit ca un tsunami și a luat cu asalt consumatorii români, lăsând în urmă magazinele online autohtone.

O lovitură sub centură

Nu e de glumă. Un studiu recent arată că 83% dintre magazinele online din Romania se simt amenințate de Temu, care este operat de gigantul chinez PDD Holdings. Temu are peste 25 de milioane de produse în ofertă, așa că nu e de mirare că 28% dintre magazinele noastre spun că Temu le face concurență directă la mai mult de jumătate din produsele lor.

Studiul, realizat de un portal de comparare a prețurilor, a chestionat 200 de magazine online din țara noastră. Rezultatele sunt alarmante: mai mult de jumătate dintre ele au raportat o scădere a vânzărilor din cauza lui Temu. Pentru un sfert dintre ele, scăderea a fost chiar dramatică, de peste 30%.

Și nu sunt singurii care au de suferit. Un alt sondaj, făcut de GKID, arată că în septembrie doar 0,5% dintre clienții care au comandat online din străinătate au folosit Temu, dar luna trecută procentul a sărit la 29%. Asta înseamnă că Temu a reușit să atragă aproape o treime din clienții care cumpără de pe alte site-uri internaționale.

Magazinele online se întreabă cât o să mai țină Temu cu această campanie care le dă pierderi. Răspunsurile nu sunt optimiste. Doar 8% dintre ele speră că Temu o să renunțe curând la aceste oferte nesustenabile, în timp ce un sfert dintre ele cred că o să mai dureze cel puțin până la jumătatea anului. Dar mai mult de jumătate dintre ele se tem că Temu o să continue așa tot anul 2024, iar 19% dintre ele se gândesc că o să fie așa ani de zile. Și asta într-o perioadă în care comerțul online din Romania nu e în cea mai bună formă.

Temu nu se oprește aici

Dar Temu nu vrea doar să ne ia banii. Temu vrea să cucerească lumea. Am aflat recent că PDD Holdings, compania care stă în spatele lui Temu, a ajuns să se bată cu Alibaba Group, cel mai mare jucător din China, care e ca un Amazon al lor. PDD Holdings a avut o creștere spectaculoasă a veniturilor în ultimul trimestru al anului trecut, ajungând la aproape 10 miliarde de dolari. Astfel, PDD, care a fost lansat în 2015, a depășit capitalizarea bursieră a Alibaba, care există de mult mai mult timp, schimbând raportul de forțe în comerțul online din China, care era controlat de Alibaba.

PDD a reușit să își facă loc în China cu prețuri foarte mici, profitând de sprijinul unuia dintre investitorii săi, Tencent, care are o mulțime de utilizatori. PDD încearcă să facă același lucru cu Temu, care vrea să se extindă în toată lumea, și se pare că îi merge bine.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Smartphone-urile scumpe, la mare căutare în 2023. Apple, regele neîncoronat al telefoniei mobile

UE înregistrează o creștere a vânzărilor de mașini electrice

Samsung are mai multe probleme decât se aștepta.

Bitcoin bate record după record. Ce se întâmplă cu criptomoneda

Revolut îți dă mai mult decât bani. Descoperă serviciul mobil care te conectează la lume.

Ce este Proof-of-Stake? Ghid Detaliat

Liderul OpenAI cere 7 trilioane de dolari pentru o rețea globală de fabrici de cipuri AI

Halving-ul Bitcoin: Catalizator pentru marea prăbușire a criptomonedelor in viitor?

Seria Samsung Galaxy S24 ar putea avea prețul seriei S23

Un bărbat are două încercări să ghicească parola care îi poate aduce 230 de milioane de euro.

Cum să obții un împrumut rapid online în România. Avantaje si dezavantaje.

Melodiile lui Taylor Swift și Drake au dispărut de pe TikTok