Shein sub lupa UE: Reguli noi în jocul modei online. Urmează TEMU?

Shein sub lupa UE: Reguli noi în jocul modei online. Urmează TEMU?

Când vine vorba de expansiunea neîngrădită a gigantului chinez Shein, Uniunea Europeană spune “Până aici!” și pare că Temu ar putea urma exemplul.

Actul privind serviciile digitale (DSA), adoptat de UE în 2022, este ca un arbitru digital care fluieră începutul unei partide stricte de regulamentare online. Scopul? Să pună capăt ilegalităților și știrilor false care circulă pe internet.

Conform DSA, care intră în forță anul acesta, Comisia Europeană a etichetat anumite platforme ca fiind “Very Large Online Platforms” (VLOP), adică platforme online foarte mari, și le-a pus în față un set de reguli mai aspre. Shein și Temu, vedetele pieței europene din ultimii ani, au crescut atât de mult încât au ajuns să fie vizate de DSA, care acum a devenit oficială.

Comisia a trimis o notificare oficială către Shein, spunându-i “Bine ai venit în clubul VLOP!” și i-a dat patru luni să-și pună casa în ordine conform Legii piețelor digitale. Shein, cunoscut pentru moda sa la prețuri de nimic, a recunoscut că a avut o medie de 108 milioane de utilizatori pe lună între august 2023 și februarie 2024, depășind cu mult pragul de 45 de milioane impus de DSA.

Până pe 24 august, Shein trebuie să facă temele: să analizeze anual ce conținut și produse ilegale distribuie și să evalueze riscurile asociate. Trebuie să se asigure că nu vinde produse contrafăcute sau nesigure și să protejeze consumatorii, în special minorii, de pericolele cumpărăturilor online.

Transparența este cheia: Shein trebuie să publice rapoarte de transparență la fiecare șase luni și să fie supus unui audit extern anual pentru a verifica conformitatea cu DSA. Lupta împotriva produselor contrafăcute va fi o provocare, dar Shein trebuie să colaboreze cu autoritățile pentru a se alinia la noile reguli, sub ochiul vigilent al Comisiei.

Acum, toți se întreabă: când va suna clopoțelul pentru Temu? Cu 75 de milioane de utilizatori activi pe lună, e doar o chestiune de timp până când va intra și el sub reflectoarele DSA.

În total, 23 de platforme, inclusiv Instagram, TikTok, Twitter și AliExpress, au fost deja etichetate ca VLOP de UE, semn că regulile jocului online se schimbă.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Disney+ adaugă Hulu în pachetul său de streaming

Consumatorii Europei Își Unesc Forțele Contra TEMU

Halving-ul Bitcoin: Catalizator pentru marea prăbușire a criptomonedelor in viitor?

Temu, monstrul chinez care le face viața grea magazinelor online din Romania

Reddit își vinde conținutul gigantului Google AI pentru 60 de milioane de dolari pe an.

Pareri Provident: Tot ce trebuie sa stii despre serviciul de imprumut Provident in Romania.

SUA vrea să ia de la Binance peste 4 miliarde de dolari

Cum vor să facă miliardarii din tehnologie un oraș nou în America. Ce spun oamenii de acolo?

Tabletele, pe cale de dispariție. Ce s-a întâmplat cu ele?

Calculator TVA

Ce este Cardul Curve? Ghid complet 2024 si Bonus de inregistrare.

Cum a ajuns Perplexity AI să valoreze 520 de milioane de dolari cu ajutorul lui Jeff Bezos și NVIDIA