Una dintre cele mai notabile trăsături ale Bitcoin, pe lângă accesul liber, descentralizarea și lipsa cenzurii, este cantitatea fixă. Acesta este factorul care face ca Bitcoin să seamănă cu bunurile tradiționale precum aurul și argintul.
La fel cum cantitatea de aur scade cu timpul, pe măsură ce mineritul extrage metalul din scoarța terestră, aprovizionarea cu noi Bitcoin se micșorează printr-un mecanism încorporat care reduce producția de noi Bitcoin odată la fiecare patru ani sau acolo.
Această scădere a ofertei este cunoscută ca „Bitcoin halving” și reprezintă nu doar o schimbare fundamentală în funcționarea Bitcoin-ului – dar și un simbol al rarității în creștere a criptomonedei.
Și să nu uităm – de-a lungul istoriei, fiecare halving a precedat o creștere a prețurilor.
Raritate crescută, valoare crescută?
Halving-ul va avea cel mai mult impact asupra minerilor de Bitcoin, companii profesioniste care administrează echipamente specializate utilizate pentru a mina blocurile și pentru a extrage recompensele la nivel industrial.
Mineritul este o activitate dificilă, generând profituri subțiri, iar minerii sunt de multe ori nevoiți să vândă majoritatea Bitcoin-ului pe care îl produc pentru a acoperi costurile ridicate de energie ale operațiunilor lor. Prin urmare, halvingul cantității de Bitcoin nou produs reprezintă un obstacol major pentru aceștia.
Înțelegerea procesului de minerit În blockchain-ul Bitcoin, un bloc este minat, în medie, la fiecare 10 minute și momentan fiecare bloc reușit este recompensat cu 6,25 BTC. Aproximativ 144 de blocuri sunt minate pe zi, producând aproximativ 900 de Bitcoin noi pe zi. Majoritatea acestor Bitcoin sunt vânduți de mineri pentru a acoperi costurile, reducând astfel prețul.
Reacția pieței la scăderea ofertei de Bitcoin
La următorul halving, anticipat pentru sfârșitul lunii aprilie 2024, recompensele pentru minarea unui bloc din blockchain-ul Bitcoin vor fi diminuate la jumătate, ceea ce va conduce la producerea a doar aproximativ 450 de noi Bitcoin pe zi.
Presupunând că cererea de Bitcoin rămâne stabilă, acest eveniment ar putea schimba balanța dintre cerere și ofertă prin reducerea presiunii de vânzare în jos exercitată de mineri.
Prin urmare, este posibil ca prețurile să crească și istoricul precedent sugerează că această creștere ar putea fi semnificativă.
Halving-ul este deja inclus în preț?
După cum s-a menționat mai devreme, raritatea Bitcoin-ului și cererea stabilă sunt deseori folosite pentru a justifica creșterea prețului care a avut loc după fiecare eveniment anterior de halving.
Bitcoin și presupunerea piețelor eficiente
Totuși, nu toți investitorii sunt de acord cu această idee, în special aceia care cred în „teoria piețelor eficiente”, care susține că prețul unui activ reflectă toate informațiile disponibile.
Acești investitori argumentează că, deoarece halvingul este un eveniment public și previzibil, impactul tuturor viitoarelor evenimente de halving ar trebui să fie deja inclus în prețul actual al Bitcoin-ului și, prin urmare, nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra prețului.
Factori neprevăzuți care afectează prețul Bitcoin
Deși halvingul în sine poate fi perfect previzibil, există alți factori care sunt mai greu de anticipat.
Aceștia includ creșterea acoperirii de către mass-media a criptomonedelor și a Bitcoin-ului, adesea observată în jurul evenimentelor de halving, și interesul reînvigorat pentru potențialul tehnologiei blockchain și utilitatea sa în continuă creștere, cu din ce în ce mai multe aplicații în lumea reală care apar – toate acestea s-ar putea combina pentru a avea un impact asupra prețului Bitcoin.
În plus, Bitcoin este de asemenea afectat de mediul macroeconomic care se schimbă constant și care poate influența deciziile strategice ale minerilor de a cumpăra și a vinde.
La ce să ne așteptăm în viitor
Toți acești factori ar putea avea un rol în modul în care piața reacționează la halvingul Bitcoin. Dar un lucru estă sigur: indiferent de ce se întâmplă în rest, o astfel de reducere simplă a ofertei va sări în mod fundamental prețurile în sus.
Criptomonedele sunt nereglementate și foarte speculative. Nu există nicio protecție pentru consumatori. Capitalul este în pericol.
Investițiile în criptomonedele sunt deosebit de instabile și nereglementate în unele țări din UE. Consumatorii nu sunt protejați. Ar trebui să investiți doar dacă sunteți pregătit să pierdeți toți banii investiți. Este o investiție cu un risc ridicat și nu vă puteți aștepta să fiți protejat dacă ceva nu merge cum trebuie. Luați-vă 2 minute pentru a afla mai multe informații.
Aceste informații sunt numai din scop educațional și nu trebuie să fie considerate ca fiind sfaturi de investiții, o recomandare personală sau o ofertă sau solicitare pentru a cumpăra sau vinde instrumente financiare. Acestea nu au fost pregătite în funcție de obiectivele, situația financiară sau nevoile dumneavoastră. Referința la performanțele anterioare sau la proiecțiile viitoare nu este și nu trebuie să fie considerată un indicator de încredere al rezultatelor viitoare. RevistaMagazin nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea sau integritatea conținutului acestui articol.
Urmărește-ne și pe Google News