Cei 46 de miliardari ruși loviți de sancțiuni au pierdut doar 14% din averea lor netă de când a început invazia în Ucraina
Doar o mică parte din averea oligarhilor ruși a fost confiscată până acum de la începutul războiului din Ucraina. Bunurile înghețate până în aprilie 2023, potrivit Forbes: 124 de proprietăți în valoare de 5 miliarde de dolari, 15 iahturi în valoare de 2,9 miliarde de dolari, 11 avioane în valoare de 1,1 miliarde de dolari, pentru un total de 9 miliarde de dolari. Suma eclipsează averea combinată de 310 miliarde de dolari a celor 46 de miliardari ruși și de origine rusă sancționați.
Vila sau iahtul rămâne în posesia proprietarului, dar pur și simplu acesta nu are acces la ele. Valoarea bunurilor confiscate este mai mică de atât. Dar autoritățile pot intra în posesia lor și le pot scoate la licitație. Printre acestea se numără Tango al lui Vekszelberg și iahtul Amadea al lui Kerimov – împreună cu oul Fabergé. SUA au confiscat alte nouă case din New York, Florida și Washington. Acestea au fost, de asemenea, deținute de Vekszelberg și Oleg Deripaska. Valoarea lor totală este estimată la 635 de milioane de dolari – dar aceasta este o picătură în ocean în comparație cu averile lor
În timp ce sancțiunile au avut un impact redus asupra portofelelor celor bogați, efectul lor nu este de neglijat. Atunci când se estimează valoarea lor netă, activele afectate de sancțiuni nu mai sunt incluse în total. Probabilitatea ca Occidentul să ridice vreodată sancțiunile este foarte mică.
Valoarea conturilor bancare și a participațiilor corporative înghețate este cu câteva ordine de mărime mai mare. Peste 58 de miliarde de dolari în active financiare au fost înghețate în conturile rușilor afectați de sancțiuni, și nu doar ale miliardarilor. În ciuda sancțiunilor asupra „câștigurilor lor ilicite”, oligarhii ruși sunt în continuare foarte, foarte bogați.
Potrivit calculelor, cei 46 de miliardari ruși loviți de sancțiuni au pierdut doar 14% din averea lor netă de când a început invazia în Ucraina.
Ca răspuns la sancțiuni, miliardarii ruși au angajat o armată de avocați. Douăzeci de oligarhi incriminați au făcut apel la Curtea Europeană de Justiție pentru a obține ridicarea sancțiunilor. Ceea ce este clar, însă, este că sancțiunile occidentale nu au reușit să își atingă scopul urmărit: nu le-au provocat oligarhilor suficientă durere financiară pentru a-l convinge pe Putin să oprească războiul.


Urmărește-ne și pe Google News