UE propune extra garantie de 12 luni pentru produsele reparate.

UE propune extra garantie de 12 luni pentru produsele reparate.

Consumatorii de bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi aparatele electrocasnice mari, vor avea noi drepturi în UE, după ce Comisia Europeană a finalizat propunerea sa de legislație în acest sens.

Propunerea este cunoscută sub numele de “directiva privind dreptul la reparare” (R2R) și le permite consumatorilor să aleagă între repararea și înlocuirea produselor defecte sau cu probleme. Propunerea are și alte avantaje, cum ar fi clarificarea domeniului de aplicare, a obligației de reparare, a informațiilor necesare și a platformei online.

Propunerea a fost aprobată de Parlamentul European și Consiliul și urmează să fie adoptată și publicată în Jurnalul Oficial al UE. Apoi, statele membre vor avea 24 de luni să o transpună în legislația lor națională.

Propunerea se aplică doar produselor care trebuie să fie reparate conform legislației UE (de exemplu, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere și aspiratoare). Producătorii vor trebui să repare produsele într-un termen și cu o taxă rezonabile, dacă nu oferă reparația gratuit, pentru a încuraja consumatorii să opteze pentru reparare. Producătorii vor trebui, de asemenea, să publice pe site-urile lor informații despre piesele de schimb și să le ofere tuturor celor care fac reparații, contra unei taxe rezonabile, și să nu blocheze utilizarea pieselor de schimb folosite sau imprimate 3D de către reparatorii independenți.

Propunerea le păstrează consumatorilor dreptul de a alege între repararea și înlocuirea unui produs defect în perioada de garanție a vânzătorului. Dacă consumatorul alege repararea, garanția vânzătorului se prelungește cu 12 luni de la data la care produsul a fost reparat, iar statele membre pot prelungi și mai mult această perioadă.

Propunerea introduce o platformă europeană de reparații online, care va funcționa la nivel european și va oferi acces la diferite servicii de reparații în UE și în afara ei, precum și în interiorul statelor membre. Fiecare stat membru va avea o secțiune proprie pe platforma UE, unde vor fi disponibile informații despre platformele naționale de reparații, publice sau private. Platformele naționale vor putea, de asemenea, să afișeze informații despre inițiativele de reparații la nivel local.

Comisia Europeană a prezentat propunerea privind dreptul la reparații în martie anul trecut, spunând că este o necesitate urgentă în Europa, deoarece Eurobarometrul arată că se aruncă anual aproximativ 35 de milioane de tone de deșeuri electronice, care ar putea fi refolosite în viitor.

Totodată, Agenția germană de mediu a atras atenția acum câțiva ani că atât producătorii, cât și consumatorii contribuie la creșterea cantității de deșeuri electronice, pentru că multe produse devin inutilizabile după ce expiră garanția, iar consumatorii își schimbă adesea dispozitivele care funcționează bine – deși, în aceste cazuri, ele ajung mai degrabă pe piața de mâna a doua decât la gunoi.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TikTok: platforma de socializare unde banii curg ca apa

Apple se conformează la UE, dar nu fără să își supere rivalii!

Melodiile lui Taylor Swift și Drake au dispărut de pe TikTok

Protejează-ți casa cu o Asigurare de Locuință la preț avantajos de la Confisio

Se pare că Apple va lansa un App Store separat în UE pentru a permite sideloading-ul.

Bitcoin la Rollercoaster: Să decriptăm împreună ultimele turbulențe din lumea monedelor virtuale!

Mai multă publicitate pe YouTube, mai multe locuri pentru reclame

Ce este un FinFluencer si ce inseamna asta?

OpenAI 2023, o mină de aur în 2023, cu profituri fabuloase

Revolut îți dă mai mult decât bani. Descoperă serviciul mobil care te conectează la lume.

Temu, monstrul chinez care le face viața grea magazinelor online din Romania

Cum a ajuns Perplexity AI să valoreze 520 de milioane de dolari cu ajutorul lui Jeff Bezos și NVIDIA