RTX 4070 vs RX 7800 XT - Care este cea mai bună alegere pentru gaming?

RTX 4070 vs RX 7800 XT – Care este cea mai bună alegere pentru gaming?

Nu este o sarcină ușoară atunci când te gândești să cumperi o placă video în zilele noastre. Este clar că noile prețuri au explodat, deoarece toți producătorii se bazează pe prețurile artificiale, umflate în timpul febrei COVID și Ethereum. Piața second hand este frumoasă, puteți cumpăra plăci RTX 3070-3080 la prețuri destul de bune, care pot acoperi pe deplin nevoile utilizatorului mediu.

Cu toate acestea, există multe persoane care nu sunt atrase de modelele consacrate dintr-un motiv sau altul. O garanție proaspătă de 3 ani din fabrică poate fi întotdeauna liniștitoare, deoarece istoricul unor plăci folosite poate fi cu siguranță discutabil.

Cei mai mulți gameri vor tinde spre nivelul RTX 4070 RX 7800 XT când vine vorba de gama medie. Acestea au un preț în categoria celor ușor de gestionat, oferind în același timp o performanță frumoasă. În cele mai multe cazuri, există un fel de extra la pachet cu unitățile, Nvidia promovând recent Overwatch, în timp ce Reds adaugă Starfield la plăci. Este corect să ne întrebăm pe care să o alegem. Cu toate acestea, întrebarea este departe de a fi clară, trebuie să ne uităm la mai multe aspecte.

Atat RTX 4070 cat si RX7800 XT sunt disponibile la PC GARAGE la un pret avantajos.

Nu uita sa folosesti codul voucher „5XKIUL7J” la finalizarea comenzii pentru a beneficia de 1% reducere suplimentara. 

Puterea brută și prețul

radeon rx 7800 xt vs Geforce RTX 4070

În țara noastră, prețurile nu înclină neapărat balanța spre RX 7800 XT, dar se poate spune că RX 7800 XT este mai ieftină decât RTX 4070. Cu toate acestea, Nvidia a redus între timp prețul lui 4070, așa că nu este sigur că în viitor va exista o diferență notabilă în ceea ce privește prețul celor două plăci. În cadrul benchmark-ului realizat de TechSpot, care a inclus 45 de titluri, au fost găsite următoarele rezultate:

  • La o rezoluție de 1080p – fără ray tracing – placa AMD este cu 5% mai puternică.
  • La rezoluția 1440p – fără ray tracing – placa AMD este cu 7% mai puternică
  • La rezoluția 4K – fără ray tracing – placa AMD este cu 7% mai puternică

ray tracing

Se vede clar că există încă unele titluri care preferă plăcile Nvidia, dar în majoritatea cazurilor AMD a rezolvat „în forță” acest aspect, cu o dominantă clară.

Atunci când intră în ecuație ray tracing, placa video AMD își pierde deja avantajul, deși nu cu atât de mult pe cât s-ar fi putut bănui. În cadrul benchmark-ului realizat de TechSpot, care a inclus 45 de titluri, s-au constatat următoarele rezultate:

  • La o rezoluție de 1080p – cu ray tracing – placa AMD este cu 4% mai slabă
  • La rezoluția 1440p – cu ray tracing – placa AMD este cu 2% mai slabă
  • La rezoluția 1414p – la rezoluția 1414p, placa AMD este cu 6%(!) mai puternică la rezoluția 1414p

Este clar că placa AMD este mai puternică și la rezoluția 4K cu ray tracing, deși această gamă de prețuri se adresează în continuare în mod clar jucătorilor cu monitoare 1080p-1440p.

Mediul software

Ajungem la următorul punct cheie. O placă puternică nu are nicio valoare dacă suportul software și lista de caracteristici nu sunt adecvate. DLSS 2/3 este în mod clar cel mai bun de pe piață în acest moment, oferind câștiguri de FPS solide ca piatra, încercând în același timp să mențină calitatea.

Algoritmul Frame Generation intră, de asemenea, în scenă cu seria RTX 40, care ar putea oferi, de asemenea, o creștere valoroasă a ratei de cadre. Și apoi nu trebuie să uităm de Nvidia Reflex, care aduce beneficii jucătorilor competitivi prin reducerea semnificativă a latenței de intrare. Nvidia ShadowPlay nu numai că poate capta manual cele mai bune momente, dar o poate face chiar și automat în titlurile acceptate.

În prezent, AMD rămâne semnificativ în urma acestora, FSR cu sau fără FSR. Dar asta nu înseamnă că nu lucrează la asta. Unele dintre tehnologiile discutate în postarea de mai sus au sosit recent, iar propria lor soluție Frame Generation nu este departe. Ar trebui să avem o imagine mai clară a învelișului software la începutul anului 2024, iar pentru moment Nvidia câștigă clar această categorie.

Consumul

Cu siguranță, plăcile de astăzi nu se opresc în ceea ce privește consumul de energie, așa că trebuie să vă gândiți bine la placa video pe care o puneți în calculatorul vostru. Mai ales dacă, din anumite motive, nu este posibil să schimbați sursa de alimentare în acest moment. Imaginea de mai jos prezintă consumul de energie măsurat la 1440p Ultra.

consum

Se poate vedea clar că placa video RX 7800 XT funcționează la 250 de wați, în timp ce RTX 4070 se oprește sub 200 de wați. Poate că nu pare mult la prima vedere, dar, în unele cazuri, această diferență de 50 de wați poate face diferența între o eventuală schimbare de putere. La o utilizare mai redusă, avantajul Nvidia crește și mai mult, plăcile AMD fiind sensibil mai flămânde la consumul IDLE.

Concluzie – Deci, care este cea mai bună placă video?

Având în vedere datele de mai sus, fiecare trebuie să ia propria decizie. Nu există un răspuns clar și universal la întrebarea RTX 4070 vs RX 7800 XT. Dacă performanța ray tracing și consumul de energie nu reprezintă o problemă, atunci RX 7800 ar putea fi o achiziție foarte bună. Dacă jucați titluri competitive, vă place să capturați evenimente, iar consumul nu este cu siguranță neglijabil, atunci RTX 4070 ar putea fi o alegere mai bună.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Review Google Nest Hub 2: Cel mai bun Display inteligent pentru dormitor

REVIEW Motorola Edge 40 Pro. Pret si disponibilitate in Romania.

Pixel 8 Pro vs iPhone 15 Pro: Care este cel mai bun telefon de 5-6000 Lei?

Review Roborock Q Revo: când AI face treaba murdară pentru tine

Test si pareri Huawei Watch GT 4-Smartwatch elegant cu senzația de déjà vu

Păreri despre noul iPhone 15, 15 Pro și Pro Max. Merită banii?

Tastatura mecanică BlitzWolf BW-KB2 la doar 21 de euro! Dispune de iluminare programabilă și întrerupătoare Gateron

Review Sony WH-1000XM5: Calitate Excepțională la un Pret Accesibil.

Philips TAH8506WT Review- Căști audio accesibile și de calitate bună.

Xiaomi 13T Pro Pareri, preț și disponibilitate în România+ aspirator robot cadou

Review cu Test AMD RYZEN 7 5800X3D: se comportă excelent in jocuri.

Review Samsung Galaxy A14 5G: Telefon la un pret accesibil