Sony Xperia 1 V review cu pareri si disponibilitate in Romania.

Sony Xperia 1 V review cu pareri si disponibilitate in Romania.

Rezumat

  • Sony Xperia 1 V este cel mai bun telefon Sony pentru 2023, cu un design elegant, un ecran impresionant, o baterie solidă și o performanță rapidă.
  • Camera sa principală are un senzor nou de 48 MP, care oferă imagini clare și detaliate în orice condiții de lumină, iar camera sa telefoto are un zoom optic de 5.2x, rar întâlnit la smartphone-uri.
  • Software-ul camerei este inspirat de aparatele foto dedicate Sony, oferind o experiență diferită de majoritatea telefoanelor cu cameră bună.
  • Sony Xperia 1 V are și un jack pentru căști, o caracteristică tot mai rară la telefoanele de top, și suportă încărcare wireless și rezistență la apă și praf.
  • Prețul său este destul de ridicat, 6000 Lei, și concurează cu telefoane precum Samsung Galaxy S23 Ultra și iPhone 14 Pro Max.

Design, construcție, manevrabilitate

Sony Xperia 1 V este un telefon cu un aspect distinctiv, datorită raportului său de aspect alungit de 21:9. Acesta îi conferă un ecran generos de 6,5 inci, dar și o lățime redusă care îl face ușor de ținut în mână. Telefonul are o grosime de doar 8,3 mm și o greutate de 187 g, fiind destul de subțire și ușor pentru dimensiunile sale.

Telefonul are un cadru metalic și o spate din sticlă Gorilla Glass Victus, care îi oferă o rezistență sporită la zgârieturi și căzături. Spatele este disponibil în trei culori: negru, verde kaki și argintiu platinat. Pe spate se află și sistemul de camere foto, compus din patru senzori și un bliț LED.

Sony Xperia 1 V este un telefon rezistent la apă și praf, având certificarea IP68. Acest lucru înseamnă că poate rezista la scufundarea în apă dulce la o adâncime de până la 1,5 metri pentru maximum 30 de minute.

Sony Xperia 1 V Display

Ecranul Sony Xperia 1 V este unul dintre cele mai impresionante caracteristici ale sale. Acesta are o diagonală de 6,5 inci, o rezoluție de 3840 x 1644 pixeli (4K) și o rată de refresh de 120 Hz. Ecranul folosește tehnologia OLED, care oferă culori vii, contrast ridicat și unghiuri largi de vizualizare.

Sony Xperia 1 V Display
Sony Xperia 1 V Display

Ecranul are și suport pentru HDR, ceea ce îi permite să afișeze imagini mai luminoase și mai detaliate în scenele întunecate sau luminoase. Ecranul are o luminozitate maximă de 1000 nits, ceea ce îl face ușor vizibil în orice condiții de iluminare.

Sony Xperia 1 V are două moduri principale pentru calibrarea culorilor: Creator Mode și Standard Mode. Creator Mode este destinat profesioniștilor care au nevoie de culori cât mai precise și calibrate. Acest mod folosește rezoluția 4K, HDR, BT2020 și adâncimea de culoare de 10 biți. Standard Mode este destinat celor care preferă culorile mai vii și mai atractive, cum sunt cele de pe rețelele sociale. Acest mod folosește rezoluția Full HD+, HDR, sRGB și adâncimea de culoare de 8 biți. Există și un Auto Creator Mode, care alege automat profilul de culoare în funcție de conținutul afișat pe ecran.

Software și performanță

Sony Xperia 1 V rulează sistemul de operare Android 13, cu o interfață simplă și curată, fără multe aplicații preinstalate sau modificări inutile. Telefonul beneficiază și de actualizări rapide și regulate, atât pentru sistem, cât și pentru securitate.

Software si performanta
Software și performanță

Telefonul este dotat cu procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, cel mai puternic chipset pentru smartphone-uri la ora actuală. Acesta are opt nuclee, dintre care patru sunt de performanță (ARM Cortex-X3 la 2,9 GHz și ARM Cortex-A710 la 20 GHz) și patru sunt de eficiență (ARM Cortex-A510 la 2 GHz, Cortex-A715 2.8 Ghz). Procesorul este însoțit de 12 GB de memorie RAM și 256 GB sau 512 GB de spațiu de stocare intern.

Performanța Sony Xperia 1 V este excelentă, telefonul fiind capabil să ruleze orice aplicație sau joc fără probleme sau întârzieri. Telefonul are și un sistem de răcire îmbunătățit față de modelul anterior, care reduce temperatura internă și crește durata de viață a bateriei. Totuși, telefonul se poate încălzi destul de mult la utilizarea intensivă, mai ales la rezoluția 4K.

Telefonul are și o serie de funcții speciale pentru jocuri, cum ar fi Game Enhancer, care optimizează performanța, bateria și conexiunea în timpul jocurilor. De asemenea, telefonul are suport pentru conectarea la un controller wireless DualSense de la PlayStation 5, oferind o experiență mai imersivă.

Cameră

Camera este un alt punct forte al Sony Xperia 1 V, care se remarcă prin calitatea imaginilor și prin zoom-ul optic. Telefonul are 3 camere pe spate:

o cameră principală de 48 MP cu deschidere f/1.9,

camera secundara telefoto de 12 MP cu deschidere f/2.3 și zoom optic de 5.2x,

a treia cameră ultra-wide de 12 MP cu deschidere f/2.2 .

Camera principală are un senzor nou față de modelul anterior, care oferă o calitate mai bună a imaginilor în orice condiții de lumină. Senzorul are o dimensiune mare de 1/1.35 inci, ceea ce îi permite să capteze mai multă lumină și să reducă zgomotul. Camera principală are și stabilizare optică a imaginii (OIS), autofocus rapid (PDAF) și tehnologia Real-time Eye AF, care urmărește ochii subiecților pentru a obține portrete clare.

Sony Xperia 1 V camera
Sony Xperia 1 V Camera

Camera telefoto este cea care diferențiază Sony Xperia 1 V de majoritatea telefoanelor cu cameră bună. Aceasta oferă un zoom optic real de 5.2x, ceea ce înseamnă că nu pierde din calitatea imaginii la mărirea subiectului. Camera telefoto are și OIS și PDAF, dar nu are Real-time Eye AF. Calitatea imaginilor este bună, dar nu excelentă, camera telefoto având o rezoluție mai mică și o deschidere mai mică decât camera principală.

Camera ultra-wide este utilă pentru capturarea peisajelor sau a scenelor largi. Aceasta are un unghi generos de vizualizare, dar nu distorsionează prea mult marginile imaginilor. Calitatea imaginilor este bună, dar nu la nivelul celorlalte două camere, camera ultra-wide având o rezoluție mai mică și o distorsiune mai mare.

Software-ul camerei este inspirat de aparatele foto dedicate Sony, oferind o experiență diferită de majoritatea telefoanelor cu cameră bună. Aplicația camerei are două moduri principale: Photo Pro și Video Pro. Acestea oferă un control manual asupra setărilor camerei, cum ar fi expunerea, balansul de alb, focalizarea, ISO, viteza obturatorului etc. De asemenea, aceste moduri au o interfață similară cu cea a aparatelor foto Sony Alpha, ceea ce poate fi familiar pentru utilizatorii acestora.

Photo Pro are trei moduri de fotografiere: Basic, Auto și Manual. Basic este cel mai simplu mod, care permite doar schimbarea camerei și a raportului de aspect. Auto este modul automat, care alege setările optime în funcție de scena detectată. Manual este modul avansat, care permite ajustarea tuturor parametrilor menționați mai sus.

Video Pro are două moduri de filmare: Standard și Cinematic. Standard este modul simplu, care permite doar schimbarea camerei și a rezoluției. Cinematic este modul avansat, care permite ajustarea setărilor video, cum ar fi expunerea, balansul de alb, focalizarea etc. De asemenea, acest mod permite filmarea la 24 fps și la raportul de aspect 21:9, oferind un aspect cinematografic videoclipurilor.

Calitatea video a Sony Xperia 1 V este foarte bună, telefonul fiind capabil să filmeze la rezoluții de până la 4K sau full HD la 120 fps . Telefonul are și stabilizare electronică a imaginii (EIS), care reduce tremuratul imaginii la filmare.

Pe lângă cele patru camere de pe spate, Sony Xperia 1 V are și o cameră frontală pentru selfie-uri și apeluri video. Aceasta are o rezoluție de 12 MP.

Baterie

Sony Xperia 1 V are o baterie cu o capacitate de 5000 mAh, care îi oferă o autonomie decentă, dar nu impresionantă. Telefonul poate rezista o zi întreagă la o utilizare moderată, dar se poate descărca mai repede la o utilizare intensivă sau la rezoluția 4K.

Telefonul suportă încărcare rapidă prin cablu USB-C sau încărcare wireless Qi. Încărcarea rapidă prin cablu poate umple bateria până la 50% în aproximativ 30 de minute, iar încărcarea wireless poate umple bateria până la 50% în aproximativ 45 de minute. Telefonul suportă și încărcare inversată wireless, ceea ce înseamnă că poate împărți bateria cu alte dispozitive compatibile Qi.

Concluzie

Sony Xperia 1 V este un telefon de top pentru anul 2023, care se remarcă prin design-ul său elegant, ecranul său impresionant și camera sa foto optică adevărată. Telefonul oferă o experiență premium pentru cei care caută un telefon performant și diferit de celelalte modele de pe piață.

Telefonul nu este perfect, având și câteva dezavantaje, cum ar fi prețul său ridicat, software-ul camerei nu foarte intuitiv. Totuși, acestea nu îi umbresc calitățile, care îl fac un telefon demn de luat în considerare pentru cei care vor un telefon Sony de ultimă generație.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Oglinda retrovizoare cu camera. Pareri daca merita sau nu.

Review Xiaomi Electric Scooter 4 Pro: În sfârșit, un scuter electric urban de bombă! Test pareri si pret.

Philips TAH8506WT Review- Căști audio accesibile și de calitate bună.

Test, review si pareri Honor 90 Lite: Android 5G la un preț avantajos

OnePlus 11 Review detaliat în limba română 

REVIEW Google Pixel 7a: cel mai bun telefon de buget în 2023.

REVIEW Motorola Edge 40 Pro. Pret si disponibilitate in Romania.

Tastatura mecanică BlitzWolf BW-KB2 la doar 21 de euro! Dispune de iluminare programabilă și întrerupătoare Gateron

Poco 4x Pro – Pareri si Pret. Un telefon impresionant din gama medie

Top cele mai bune motocoase pe benzină! Ghid de cumpărare și test complet

Xiaomi Smart Cooking Robot – un gadget de vis pentru bucătarii leneși

Apple MacBook Pro M3 vs M2: Care sunt diferențele?