Roboți de explorare au fost trimiși la Unitatea 1 a centralei nucleare de la Fukushima, dar unul dintre ei s-a întors cu fotografii deosebit de îngrijorătoare.
De la accidentul nuclear major din 2011, la centrala de la Fukushima se desfășoară investigații în vederea dezmembrării și îndepărtării reactoarelor avariate în viitor, fără a elibera materiale radioactive în mediul înconjurător. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), folosește sonde controlate de la distanță pentru a supraveghea progresul operațiunii de curățare extrem de costisitoare, dar unul dintre roboții săi s-a întors recent cu vești foarte îngrijorătoare.
Unul dintre roboții care tocmai a fost trimis jos a făcut fotografii ale piedestalului Unității 1 a centralei nucleare de la Fukushima, arătând că structura de susținere de sub unul dintre nucleele reactorului este într-o stare mai proastă decât de obicei. Associated Press relatează că peretele de beton de 120 de centimetri grosime al piedestalului prezintă semne de deteriorare, expunând armătura de oțel din interior. Dacă aceste structuri de susținere s-ar rupe, de exemplu, în urma unui alt cutremur, consecințele ar putea fi foarte grave, deoarece se estimează că trei dintre reactoare conțin în total 880 de tone de combustibil topit foarte radioactiv.
Guvernatorul prefecturii Fukushima, Masao Uchiborit, a cerut imediat TEPCO să precizeze dacă structura de susținere, în starea sa actuală, poate face față, de exemplu, unui alt cutremur.
La 11 martie 2011, cutremurul din Tohoku, produs la ora 6.26, ora Europei Centrale, și tsunami-ul care a urmat, cu valuri de 15 metri, au dus la una dintre cele mai grave catastrofe nucleare produse vreodată în Japonia, care a fost întotdeauna în fruntea dezvoltării tehnologice. Cutremurul și tsunamiul au provocat moartea sau dispariția a aproximativ 18 500 de persoane și au făcut ca peste 120 000 de oameni să își părăsească locuințele din cauza radiațiilor.
Urmărește-ne și pe Google News