

Pe la jumătatea lunii octombrie, Oppo Reno 8 și varianta sa Pro au sosit în țara noastră, iar noi am sărit imediat pe pereche, așa că am folosit dispozitivele în mod continuu pe tot parcursul sezonului de Crăciun și în prima săptămână din ianuarie, așa că am avut o experiență destul de solidă, de aproape o lună de zile, spre deosebire de perioada medie de testare de una sau două săptămâni. În testul nostru, prezentăm cele două telefoane împreună, dar este important de reținut că ne concentrăm în principal pe varianta Pro, iar punctajul de la finalul testului este tot pentru acest dispozitiv.


Chinezii de la Oppo au pătruns pe piața internă – și odată cu ea în unele țări vecine – în vara anului 2021 și de atunci și-a extins puternic baza de utilizatori, datorită unui raport calitate-preț bun și a unui design care îi atrage pe mulți la capitolul aspect.
Această tendință nu a fost neapărat ruptă de dispozitivele pe care le-am vizitat, în special Oppo Reno 8 Pro (numele complet Oppo Reno8 Pro 5G, conform informațiilor de pe dispozitiv) este unul al cărui aspect nu poate fi criticat și, deși modelul de bază semnificativ mai ieftin nu oferă prea multe elemente de inedit, cert este că se numără printre produsele de calitate superioară în segmentul în care pornește.
Varianta Pro este, desigur, complet diferită în ceea ce privește utilizarea materialelor față de Reno 8 simplu, deoarece acesta este caracterizat de aluminiu și sticlă, spre deosebire de designul din plastic al celuilalt.
Oppo Reno 8 Pro are protecție Gorilla Glass 5 în față și în spate – există chiar și o folie pe partea frontală – și aluminiu pe toată suprafața, ceea ce îl poziționează în domeniul premium, mai ales în culoarea verde pe care am văzut-o (există și negru), care este un finisaj foarte plăcut la vedere. Bineînțeles, amprentele iubesc capacul din spate și în câteva minute de la luarea în mână, desenele papilelor dermice, un sistem de fibre cutanate formate de papilele dermice de pe suprafața pielii, sunt deja vizibile pe spatele telefonului.
De remarcat, de asemenea, faptul că designul formează o suprafață foarte alunecoasă, așa că, dacă nu ești atent, dispozitivul îți poate aluneca ușor din mână, dar nici nu este indicat să îl pui pe cotiera canapelei, pentru că îl poți găsi pe podea în cazul unui apel primit – și, astfel, al unei vibrații. Cu toate acestea, este foarte confortabil de utilizat, foarte ușor pentru dimensiunea telefonului, iar distribuția greutății este exemplară. În partea din spate, tot ceea ce este vizibil sunt trei camere și un bliț, alături de subtitrări.
Aluminiu peste tot, butoanele sunt realizate din același material, ceea ce oferă o senzație foarte plăcută și o funcționare lină, fără clătinări, fără zdruncinături, totul la locul lui, iar calitatea construcției este excelentă. Microfoane în partea de sus, comenzi de volum în stânga și buton de alimentare în dreapta. În partea de jos, există un tray sim pentru două nanosim, un alt microfon, difuzorul și portul de încărcare.


Telefon Mobil Oppo Reno 8 Pro


Telefon Mobil Oppo Reno 8
Display Oppo Reno 8 Pro
Ecranul de 6,7 inchi domină practic în întregime panoul frontal, înconjurat de un bezel minim, iar camera foto este doar un mic cerc în partea superioară centrală. Fiind vorba de un panou AMOLED HDR10+ cu până la 950 de nits, ecranul este bun, cu un raport de aspect 9:20 care distribuie bine rezoluția de 1080 x 2412 pixeli. Rata de refresh este de până la 120 Hz și, bineînțeles, este disponibilă și funcția de afișare permanentă. Măsurând 161 x 74,2 x 7,6 mm, acesta cântărește 188 de grame.


Camera Oppo Reno 8 Pro
Sistemul triplu de camere este format din binecunoscuta cameră Sony IMX766 de 50 MP, o cameră Sony IMX355 ultra wide de 8 MP și un obiectiv macro OmniVision OV02B10 de 2 MP. Calitatea fotografiilor nu poate fi criticată deloc, sub nicio formă, iar acest lucru este ajutat în mare măsură de cipul MariSilicon X al producătorului, care susține procesul de formare a imaginilor. Cu toate acestea, nu forțați macro și ultra-wide angle dacă nu este necesar. Camera de selfie folosește senzorul de lumină IMX709 de la Sony și nu există niciun motiv să ne plângem.


Baterie Oppo Reno 8 Pro
Cu o baterie de 4500 mAh, puteți rezista cu ușurință o zi – sau chiar două zile, dacă jucați CoD Mobile – dar, ca orice alt dispozitiv, veți rămâne fără energie destul de repede. Cu toate acestea, puteți reincărca mai repede decât media datorită încărcării SuperVOOC de 80 W – veți reveni la 100% în aproximativ o jumătate de oră. Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, NFC, recunoașterea facială și un motor de vibrație se numără printre dotările hardware, precum și un accelerometru, o busolă magnetică, un giroscop, un senzor de proximitate și un senzor de lumină.


Specificatii Oppo Reno 8
Să aruncăm o privire asupra modelului de bază și, în primul rând, asupra aspectului său: desigur, deoarece este într-o ligă complet diferită, nu veți avea aici o senzație premium, dar nu există niciun motiv să vă plângeți. Ca de obicei în acest segment, Oppo Reno 8 are spatele și părțile laterale din plastic, dar gluma este că acesta reușește cumva să colecteze amprentele, și nu tocmai rău.
Panoul frontal este dominat de o ramă relativ subțire, dar în partea de jos are o ramă mai groasă, astfel încât simetria nu este la fel de simetrică ca la Pro. Ecranul, protejat de Gorilla Glass 5, are o rezoluție FullHD – și este tot AMOLED – , cu 6,4 pixeli de 1080 x 2400 pixeli, și rate de refresh de 60 și 90 Hz. Valoarea de vârf nit poate fi de 800. Dispozitivul măsoară 160 × 73,04 × 7,67 mm și cântărește 179 de grame pe cântar.
Oppo Reno 8 primește, de asemenea, o configurație triplă a camerei foto, sistemul fiind format dintr-un obiectiv principal de 50 de megapixeli cu senzor Sony IMX766, un obiectiv cu unghi larg de 5 megapixeli și un obiectiv macro de 2 megapixeli. După cum se poate observa, camera principală este aceeași cu cea de pe vârful de gamă Reno 8 Pro, dar nu dispune de NPU Marisilicon X. Fotografiile, totuși, sunt surprinzător de bune cu acest dispozitiv, cu mult peste limita acceptabilă atât în interior, cât și în exterior.
Evident, lentilele mai mici sunt limitate aici – deși nici modelul Pro nu se poate lăuda cu ele – și nu există OIS în telefon, așa că, dacă faceți zoom sau macro, veți ajunge curând la limita la care puteți face fotografii decente. Pe partea frontală se află camera selfie de 32 de megapixeli, f/2.4, cu senzor IMX709 de la Sony. Înregistrarea video este posibilă la 30 fps în 4K și la 60 fps în 1080p.
ColorOS 12.1
Reno 8 rulează în prezent ColorOS 12.1, dar reprezentantul intern a confirmat că ColorOS13 va veni în curând și pentru acest dispozitiv.
Nu voi intra în detaliu în ColorOS – a devenit atât de mare și are atât de multe lucruri incluse în el încât merită propriul articol. Cert este că avem una dintre cele mai bune furculițe android cu interfața producătorului, nu numai că este ușor de folosit, dar este și rapidă și fluidă, nu am întâmpinat nicio problemă în timpul folosirii ei, iar eu sunt în tabăra iPhone, rar întâlnesc un android la îndemână.
Ambele dispozitive au un scanner de amprente sub ecran, care este puțin mai jos decât ar trebui să fie pe Pro, ceea ce face destul de dificilă deblocarea cu o singură mână, dar poate că este doar mâna mea care m-a făcut să mă simt așa. Toate dispozitivele pe care le-am avut au 8Gb de memorie, modelul de bază oferind un plus de 3Gb, iar Pro un plus de 6Gb la cerere.
Ambele modele au un procesor cu opt nuclee, dar, în timp ce Reno 8 are un Dimensity 1300, Reno 8 Pro are pe placa de bază Dimensity 8100-Max, un procesor mai puternic. Acest lucru are, desigur, un impact important asupra performanței: în timp ce ambele dispozitive oferă o senzație de fluiditate în utilizarea de bază, există o diferență mare în jocuri, de exemplu.
Deși am recomanda Oppo Reno 8 Pro jucătorilor hardcore de jocuri mobile, deoarece poate rula orice, inclusiv cele mai recente jocuri, modelul de bază va oferi o experiență satisfăcătoare pentru cei care joacă ocazional. În cazul jocurilor mai serioase, acesta din urmă are uneori pocnituri ocazionale, iar grafica nu este de top.
Spațiul de stocare al dispozitivelor nu este extensibil și nu există o opțiune eSIM, așa că este important să țineți cont de acest aspect înainte de a cumpăra. Din păcate, telefoanele Oppo Reno 8 nu au oficial protecție IP (și nu l-am scufundat pentru a vedea dacă se descurcă) și nici încărcare wireless, iar acest lucru trebuie să îl considerăm un dezavantaj major în cazul lui Pro.
Oppo Reno 8 Pro pareri. De Retinut
Dupa o utlizare indelungata sunt convis ca cele 2 senzori de la camere sunt mai bune decat ce gasim in telefoane de buget. Telefonul se misca foarte bine si este incomparabil cu ce se gaseste la acest semgent de pret.
În general, ambele telefoane au câteva caracteristici excelente și unele mai puțin tentante. Designul este foarte subiectiv, dar se poate spune cu siguranță că majoritatea oamenilor vor aprecia probabil aceste dispozitive. Oppo Reno 8 Pro este un dispozitiv plăcut, cu o senzație premium, dar are neajunsurile sale, la care vă așteptați în acest domeniu. Reno 8, deși mai mic și mai puțin extravagant în aparență, are multe dintre aceleași caracteristici ca fratele său mai mare, dar la un preț mult mai mic.
Ambele dispozitive sunt disponibile cu 256 GB de stocare și 8 GB de memorie, ceea ce este cu siguranță o opțiune bună, concurenții tind să înceapă cu jumătate din această capacitate – în ceea ce privește stocarea, oricum. Din acest motiv, prețul ar putea fi un pic de dezamăgire pentru unii, deoarece nu este un dispozitiv de 64 GB sau 128 GB, deci pornește de la un preț mai mare decât în medie.
Concluzie
În consecință, prețul oficial al lui Oppo Reno 8 Pro se învârte în jurul valorii de 3200 LEI, în timp ce Oppo Reno 8 este disponibil în prezent la un preț oficial de 2100 Lei. Și chiar dacă această sumă pare mai mare decât cea a concurenței, să nu uităm, printre altele, spațiul de stocare mai mare. Dacă prețul este justificat sau nu, nu suntem 100% siguri, măcar pentru că diferența este de cel puțin o sută de dolari în minus față de prețurile din străinătate…
Urmărește-ne și pe Google News