cutremur turcia

Până acum, ar putea fi 1800 de victime ale cutremurelor din Turcia, am adunat ceea ce se poate şti despre catastrofă

Luni dimineața, un cutremur cu o putere de 7,8 a zguduit partea sud-estică a Turciei apropiată de frontiera siriană, la momentul publicării articolului se estimau aproximativ 1500 de victime, care au crescut până la 1800. Numeroase țări, inclusiv Ungaria, au oferit ajutor pentru salvare, iar mai multe unități se află deja pe drum.

Cel puțin zece provincii turce au fost afectate de cutremurul cu o putere de 7,8 din dimineața lunii, cu epicentrul în apropierea unei orașe mari de 2 milioane, Gaziantep – a șasea cea mai mare localitate din Turcia – la aproximativ 24 km adâncime. Cutremurul a fost resimțit în capitala Ankara și în mai multe țări înconjurătoare, cum ar fi Cipru, Siria, Liban și Israel, iar mai târziu a fost urmat de un aftershock cu o putere de 6,7.

Ore mai târziu, în jurul prânzului, Centrul Seismologic European Mediterranean (EMSC) a raportat un alt mișcare tectonică cu o magnitudine de 7,5, la 80 de km de locul cutremurului anterior.

0b8187bd ec60 4a93 b979 3950d5eb24db
Locuitori locali ridică un bărbat rănit de pe dărâmături în orașul Janjaris din nordul Siriei, la 6 februarie 2023. © AFP / Rami al Sayed

Încă se desfășoară acțiunea de salvare, sub clădirile prăbușite ar putea fi mii de răniți și victime, de aceea organizația Crucii Roșii din Turcia își îndeamnă populația să doneze sânge și solicită evitarea clădirilor deteriorate în urma catastrofei și păstrarea străzilor libere pentru primul ajutor și salvare. O provocare suplimentară pentru echipele de salvare este vremea, în sudul Turciei existând locuri acoperite de zăpadă, iar în următoarele zile se așteaptă încă zăpadă și temperaturi sub punctul de îngheț noaptea, ceea ce reduce șansele de supraviețuire.

Luni după-amiază, au fost primite mai multe știri din Turcia, potrivit afirmațiilor oficiale ale autorităților, se știau despre 1014 victime . O organizație pentru drepturile omului siriană activă în Vestul Europei a raportat 326 de morți. Printre localitățile cele mai afectate din Siria, în afară de capitala Damasc, se numără și Aleppo. Salvarea și răspândirea informațiilor sunt îngreunate de faptul că zona afectată este în mâinile rebelilor și controlul guvernului și aprovizionarea cu echipamente medicale și de salvare sunt limitate.

329609531 718748696270099 1506755360743295795 n
Un Bătran cautand rudele în Diyarbakir, Turcia. Sursa: The Telegraph

Cel puțin 2.800 de clădiri au putut să se prăbușească din cauza cutremurului, iar mii de oameni au rămas fără locuințe. Blocuri cu mai multe etaje s-au prăbușit ca niște cărți de joc, îngropându-i pe locuitorii și trecătorii, iar numeroase monumente istorice, printre care castelul Gazinpati de peste 2.000 de ani, au fost deteriorate.

Scoala se va închide pentru o săptămână în provinciile afectate de cutremur – a anunțat vicepreședintele turc, Fuat Oktay, adăugând că mai multe facilități infrastructurale au fost nevoite să se oprească. Pista aeroportului Hatay s-a spart, astfel că a fost oprită întreaga circulație aeriană, iar aeroporturile din orașele Maraş și Antep nu vor lansa și nu vor primi zboruri cu pasageri – scrie BBC.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a transmis încă de dimineață evoluția situației pe pagina sa de Twitter, unde a transmis condoleanțe familiilor victimelor, și-a exprimat speranța că Turcia va lăsa în curând în urmă aceste zile dezastruoase și a cerut poporului său să fie solidar și să se ajute reciproc în toate modurile posibile în timpul procesului de salvare și doliu.

Turcia a cerut imediat ajutor internațional pentru a gestiona salvarea, la care Uniunea Europeană a activat mecanismul de apărare civilă. Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, a anunțat pe Twitter că echipele de salvare din Olanda și Romania sunt deja în drum, iar unitățile bulgare, croate, cehe, franceze și grecești au venit curând. Miniștrii de externe și de apărare din Israel au indicat că sunt gata și sunt gata să ofere orice ajutor Turciei.

Potrivit experților, cutremurul actual este unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Turcia, deși țara este considerată una dintre cele mai predispuse zone seismice din lume. Cea mai mare parte a teritoriului său se află pe placa Anatoliană, între plăcile tectonice Eurasiatică și Africană, astfel încât, atunci când cele două se ciocnesc, ele zdrobesc practic Turcia. În plus, epicentrul cutremurului de luni este situat la granița dintre cele două, pe falia Anatoliană de Est. Numai anul trecut au fost înregistrate 22.000 de cutremure, o alunecare de teren în 1999 a ucis peste 17.000 de oameni, iar în 1939 30.000 de oameni au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade ca cel pe care îl experimentăm acum.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Psiholog: Peste 80 la sută din populația adultă din România este dependentă sau devine rapid dependentă

GTA VI, așteptarea se termină: lansare confirmată pentru toamna lui 2025

WhatsApp pentru iPhone și Android: două actualizări uimitoare pentru toți utilizatorii!

Xiaomi va folosi propriile cipuri în telefoanele și mașinile sale

Al Treilea Război Mondial este aproape: Bombardiere americane surprinse la granița cu Rusia

Rihanna și-a ascuns atât de bine sarcina, încât nici cei 280 de dansatori de back-up nu au aflat până la Super Bowl

Scandal în lumea de lux: Clientela unui dealer de iahturi, expusă în urma unui atac cibernetic

Twitter va avea un nou CEO, dar ce se întâmplă cu Elon Musk?

Apple ar putea oferi acces la NFC rivalilor săi în domeniul plăților mobile

A apărut seria iPhone 15 – Iată tot ce a dezvăluit Apple astăzi. Vezi schimbarea majora.

OpenAI a renunțat la interdicția de a folosi ChatGPT în scopuri militare: ce secrete ascunde chatbot-ul?

Robo-taxi Waymo, ars și distrus de o mulțime furioasă în San Francisco