kim jong un

Kim Jong Un a supravegheat personal lansarea rachetei monstruoase

Coreea de Nord a confirmat vineri că a lansat cu o zi înainte o rachetă balistică intercontinentală, liderul nord-coreean Kim Jong Un și fiica sa supervizând personal testul, potrivit presei locale.

Racheta lansată joi spre Marea Japoniei a fost de tip Hvasong-17, a precizat agenția de presă de stat KCNA, adăugând că a fost un răspuns la exercițiile militare americano-sud-coreene care au început luni.

A fost lansată racheta balistică intercontinentală Hvasong-17. Foto: MTI/EPA/KCNA
A fost lansată racheta balistică intercontinentală Hvasong-17. Foto: MTI/EPA/KCNA

În fotografiile publicate în ziarul Rodong Sinmun, al Partidului Muncitorilor din Coreea, aflat la putere, Kim Jong Un este văzut privind racheta alb-negru în timp ce zboară pe cer cu ajutorul unui binoclu.

În imagini apar liderul și fiica sa. Potrivit KCNA, testul confirmă capacitatea militară a rachetei balistice intercontinentale. De asemenea, articolul a subliniat că lansarea rachetei nu a avut niciun impact negativ asupra securității țărilor vecine.

kim jong un si fiica sa
Fiica lui Kim Jong Un, Kim Ju AE, privește „racheta monstru”. MTI/EPA/KCNA

Armata sud-coreeană declarase anterior că racheta se afla pe o traiectorie care evita să survoleze alte țări. Kim Jong Un a declarat joi că Coreea de Nord va răspunde la armele nucleare cu arme nucleare, iar KCNA a relatat că liderul nord-coreean a făcut apel la o consolidare ireversibilă a descurajării nucleare.

Descrisă de analiștii militari drept o „rachetă monstru”, Hvasong-17 are teoretic o rază de acțiune suficientă pentru a ajunge pe continentul american. În 2017, Coreea de Nord a înghețat testele cu rachete balistice intercontinentale și lansările nucleare experimentale.

Însă, după ce discuțiile privind dezarmarea nucleară cu fostul președinte american Donald Trump au eșuat, Kim Jong Un a avertizat că țara sa ar putea relua ambele activități.

Lansarea rachetei balistice intercontinentale a coincis cu vizita președintelui sud-coreean Yun-seok Yol la Tokyo, în contextul în care Coreea de Sud și SUA organizează cel mai mare exercițiu militar comun din ultimii cinci ani. Manevrele militare, denumite Freedom Shield, au început luni.

Mică, dar mortală – kamikaze în mâinile ucrainenilor.

Piure de morcovi – Sanatatea ta, incepand cu reteta ta!

Prabusirea lui Cristofor Columb: Reevaluarea istoriei descoperirii Americii