Ce este Hamas Ce se întâmplă în Israel și Fâșia Gaza

Ce este Hamas? Ce se întâmplă în Israel și Fâșia Gaza?

Hamas este o entitate militară palestiniană islamistă care domină Fâșia Gaza. Obiectivul său declarat este acela de a anihila Israelul, cu care s-a confruntat în mai multe conflicte de când a preluat controlul în Gaza, în 2007. În timpul acestor conflicte, a trimis mii de proiectile în Israel sau a permis altor grupuri să facă acest lucru și a organizat nenumărate atacuri. În același timp, Israelul a ripostat împotriva Hamas de nenumărate ori, lansând raiduri aeriene, iar în 2007, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza invocând motive de securitate. Hamas a fost declarată organizație teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, dar și de alte state. Se bucură însă de susținerea Iranului, care finanțează entitatea, îi furnizează arme și îi antrenează trupele.

Fâșia Gaza este o fâșie de pământ de 41 km lungime și 10 km lățime între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Are o populație de aproximativ 2,3 milioane de oameni, înregistrând una dintre cele mai mari densități de populație din lume. Israelul controlează spațiul aerian de deasupra Fâșiei Gaza, dar și linia țărmului, verificând sau restricționând ce intrăși ce iese prin punctele sale de frontieră. Egiptul, de asemenea, controlează cine intră și iese la granița sa cu Gaza. Aproximativ 80% din populația din Gaza depinde de ajutoarele internaționale, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de oameni primesc ajutoare alimentare zilnic fără de care ar supraviețui cu greu.

Cisiordania și Gaza, care sunt cunoscute drept teritoriile palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul au făcut parte din ținutul cunoscut sub numele de Palestina încă din epoca romană. Acestea au fost, de asemenea, teritoriile evreiești cunoscute din Biblie, iar evreii consideră că sunt patria lor străveche. Israelul a fost declarat stat în 1948, însă teritoriul încă este numit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista. Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina pentru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

Între Israel și Hamas există o stare de conflict constantă, dar atacul de sâmbătă a fost o mare surpriză. Hamas a tras mii de rachete asupra Israelului, în timp ce zeci de luptători au forțat granița și au invadat comunitățile israeliene3, ucigând zeci de civili și luând ostatici. Dar ce este Hamas și care este contextul care a dus la acest conflict – acestea sunt întrebările la care răspunde o analiză realizată de BBC.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pasageri care țipă, acoperișuri care se înalță: răcirea vremii a adus apocalipsa în Europa de Vest

Kitul de supraviețuire de luni dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 17 aprilie 2023

Membrii unei grupări infracționale au fost arestați pentru că distribuiau droguri în rândul elevilor și studenților din marile orașe ale țării

Rusia a lansat un atac de amploare asupra instalațiilor militare din Ucraina

Mai multe detalii scăpate despre iPhone 15

Incredibil. Jucării gonflabile, pot decide desfășurarea războiului?

A comandat un iPhone 15 de la Apple și a primit în schimb una Fake cu Android.

Kitul de supraviețuire de luni dimineață: vremea, știri, cursuri de schimb, ziua onomastică 24 aprilie 2023

Gaza, din nou în flăcări. Armistițiul s-a rupt după patru zile de liniște

Curtea Internațională de Justiție de la Haga emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin

Killa Fonic și Vama se vor duela pe scene diferite la următoarea ediție Red Bull SoundClash.

Google Pixel 8 Pro a fost „torturat”.