În ciuda nebuniei AI, investitorii sunt precauți.

În ciuda nebuniei AI, investitorii sunt precauți.

Startup-urile din SUA au primit 170,6 miliarde de dolari de la investitori în 2023, cu aproape 30% mai puțin decât în anul anterior – în timp ce valorile companiilor au scăzut mult. Așa arată o analiză făcută de PitchBook.

Această tendință s-a manifestat deși investitorii au mizat pe mega-companii și pe nebunia AI, după ce au investit 348 de miliarde de dolari în startup-uri în 2021. Totuși, anul trecut, un dolar din trei a ajuns în startup-uri de AI, ceea ce arată cum este piața acum.

OpenAI și Anthropic au luat 10% din investițiile de anul trecut, ceea ce le-a prins bine, pentru că antrenarea LLM costă mult.

Din ce în ce mai mult, startup-urile se finanțează la valori mai mici, ceea ce accentuează scăderea valorii companiilor. Dar startup-urile de AI se vând în continuare scump, spun analiștii. Iar majoritatea unicornilor, adică startup-urile care valorează peste 1 miliard de dolari, vor să strângă iar bani anul acesta, pentru că rămân fără cash.

Se pare că investitorii aveau 270 de miliarde de dolari cash la mijlocul anului trecut, dar și ei au strâns mai puțini bani, doar 67 de miliarde de dolari, cu 60% mai puțin decât în anul anterior și cel mai mic nivel din ultimii șase ani. De aceea, spun unii, toată lumea va avea mai puțini bani.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diferenţa dintre criptomonede şi monede digitale – Explicaţii complete

Arm, noua vedetă a bursei. O să ajungă mai mare ca NVIDIA?

Smartphone-urile scumpe, la mare căutare în 2023. Apple, regele neîncoronat al telefoniei mobile

Un bărbat are două încercări să ghicească parola care îi poate aduce 230 de milioane de euro.

Seria Samsung Galaxy S24 ar putea avea prețul seriei S23

China injectează 3,7 miliarde în BYD pentru a accelera în cursa vehiculelor electrice

O afacere de milioane de dolari s-a transformat într-un eșec uriaș pentru NFT

Studiu deprimantă: pe TikTok sunt încet-încet mai multe reclame decât la TV.

Protejează-ți casa cu o Asigurare de Locuință la preț avantajos de la Confisio

Temu, gigantul comerțului electronic, își dublează veniturile și domină piața

Dolarul Digital Se Însoară cu Ripple: Nunta Anului în Lumea Cripto!”

UE propune extra garantie de 12 luni pentru produsele reparate.