În ciuda nebuniei AI, investitorii sunt precauți.

În ciuda nebuniei AI, investitorii sunt precauți.

Startup-urile din SUA au primit 170,6 miliarde de dolari de la investitori în 2023, cu aproape 30% mai puțin decât în anul anterior – în timp ce valorile companiilor au scăzut mult. Așa arată o analiză făcută de PitchBook.

Această tendință s-a manifestat deși investitorii au mizat pe mega-companii și pe nebunia AI, după ce au investit 348 de miliarde de dolari în startup-uri în 2021. Totuși, anul trecut, un dolar din trei a ajuns în startup-uri de AI, ceea ce arată cum este piața acum.

OpenAI și Anthropic au luat 10% din investițiile de anul trecut, ceea ce le-a prins bine, pentru că antrenarea LLM costă mult.

Din ce în ce mai mult, startup-urile se finanțează la valori mai mici, ceea ce accentuează scăderea valorii companiilor. Dar startup-urile de AI se vând în continuare scump, spun analiștii. Iar majoritatea unicornilor, adică startup-urile care valorează peste 1 miliard de dolari, vor să strângă iar bani anul acesta, pentru că rămân fără cash.

Se pare că investitorii aveau 270 de miliarde de dolari cash la mijlocul anului trecut, dar și ei au strâns mai puțini bani, doar 67 de miliarde de dolari, cu 60% mai puțin decât în anul anterior și cel mai mic nivel din ultimii șase ani. De aceea, spun unii, toată lumea va avea mai puțini bani.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tabletele, pe cale de dispariție. Ce s-a întâmplat cu ele?

De ce Apple nu mai este cea mai valoroasă companie din lume și cine i-a luat locul.

Tesla pregătește o surpriză: o mașină electrică mai accesibilă ca oricând.

Cum a ajuns Perplexity AI să valoreze 520 de milioane de dolari cu ajutorul lui Jeff Bezos și NVIDIA

Ce este Proof-of-Stake? Ghid Detaliat

Parere TEMU: Cum mi-a fost cu aplicația de cumpărături care te lasă mască!

Temu, monstrul chinez care le face viața grea magazinelor online din Romania

„White Stork”, compania fostului șef al Google, ar produce drone sinucigașe pentru Ucraina.

Credite ipotecare: cum să faci cea mai bună alegere pentru nevoile tale

Revolut îți dă mai mult decât bani. Descoperă serviciul mobil care te conectează la lume.

Oligarhii Ruși nu au eșuat atât de mult încât să-l convingă pe Putin să oprească războiul

iPhone pierde teren pe una dintre cele mai importante piețe de telefonie mobilă din lume