În ciuda nebuniei AI, investitorii sunt precauți.

În ciuda nebuniei AI, investitorii sunt precauți.

Startup-urile din SUA au primit 170,6 miliarde de dolari de la investitori în 2023, cu aproape 30% mai puțin decât în anul anterior – în timp ce valorile companiilor au scăzut mult. Așa arată o analiză făcută de PitchBook.

Această tendință s-a manifestat deși investitorii au mizat pe mega-companii și pe nebunia AI, după ce au investit 348 de miliarde de dolari în startup-uri în 2021. Totuși, anul trecut, un dolar din trei a ajuns în startup-uri de AI, ceea ce arată cum este piața acum.

OpenAI și Anthropic au luat 10% din investițiile de anul trecut, ceea ce le-a prins bine, pentru că antrenarea LLM costă mult.

Din ce în ce mai mult, startup-urile se finanțează la valori mai mici, ceea ce accentuează scăderea valorii companiilor. Dar startup-urile de AI se vând în continuare scump, spun analiștii. Iar majoritatea unicornilor, adică startup-urile care valorează peste 1 miliard de dolari, vor să strângă iar bani anul acesta, pentru că rămân fără cash.

Se pare că investitorii aveau 270 de miliarde de dolari cash la mijlocul anului trecut, dar și ei au strâns mai puțini bani, doar 67 de miliarde de dolari, cu 60% mai puțin decât în anul anterior și cel mai mic nivel din ultimii șase ani. De aceea, spun unii, toată lumea va avea mai puțini bani.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Liderul OpenAI cere 7 trilioane de dolari pentru o rețea globală de fabrici de cipuri AI

Google și Amazon taie în carne vie: sute de angajați dați afară

Cum a ajuns Amazon să se bage în patul lui Facebook!

Shein sub lupa UE: Reguli noi în jocul modei online. Urmează TEMU?

Diferenţa dintre criptomonede şi monede digitale – Explicaţii complete

Tesla pregătește o surpriză: o mașină electrică mai accesibilă ca oricând.

OpenAI 2023, o mină de aur în 2023, cu profituri fabuloase

Tesla îi taie aripile lui Elon Musk: plata uriașă de 55,8 miliarde de dolari, blocată în instanță.

Apple îi ia locul Samsung pe piața de telefonie mobilă.

Meta bate toate recordurile: cum a ajuns la valori istorice în 2024

UE propune extra garantie de 12 luni pentru produsele reparate.

H&M dă rateuri, se schimbă șeful și se închid magazinele