protest fermieri

Fermierii protestează în toată țar față de politica UE privind produsele agricole ucrainene

Organizațiile de fermieri din România au organizat vineri o manifestație la nivel național pentru a cere modificarea politicii UE privind cerealele și alte produse agricole ucrainene.

La București, reprezentanții fermierilor au mărșăluit cu utilaje în fața Reprezentanței Comisiei Europene în România, iar în mai multe județe din țară au manifestat la intrările în orașe și în fața sediilor comisariatelor guvernamentale (prefecturi), precum și pe șosele, prin oprirea traficului.

Organizațiile de fermieri au anunțat că se vor alătura acțiunii fermierilor bulgari de la frontiera româno-bulgară, care durează de mai multe zile, și că vor instala „baraje mobile” la alte puncte de trecere a frontierei și pe bretelele de acces la autostrăzi.
La București, fermierii au afișat pancarte pe care se putea citi, printre altele, „Nu importați război!”, „Producem diferit, vindem împreună?”, sugerând că produsele agricole ucrainene blocate în Europa de Est, importate acum fără taxe vamale, sunt mai ieftine decât cele naționale, deoarece producătorii ucraineni nu trebuie să respecte reglementările stricte ale UE.

Potrivit agenției de presă Agerpres, manifestația este organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) deoarece fermierii sunt nemulțumiți de soluția oferită de Comisia Europeană (CE) la problemele și dezechilibrele grave din sectorul agroalimentar cauzate de războiul din Ucraina.

În comunicatul lor, reprezentanții AAC au subliniat că fermierii români au nevoie de stabilitate și predictibilitate, pentru a putea opera pe picior de egalitate cu omologii lor europeni și pentru a fi susținuți și protejați de factorii de decizie europeni și naționali.

Eliminarea completă a tarifelor vamale pentru produsele ucrainene de anul trecut a exportat efectele războiului comercial în țările vecine printr-un efect de dumping neintenționat, deoarece a încurajat fermierii ucraineni să vândă sub costurile de producție, forțând în același timp o creștere a comerțului. Acest lucru nu îi ajută să își repornească ciclul de producție în fața creșterii costurilor inputurilor, dar a perturbat grav piața românească.

Declarația AAC a fost citată de Agerpres.

Fermierii români sunt nemulțumiți de faptul că România a primit doar 18% din fondurile din rezerva de criză a Uniunii Europene, deși a servit drept platformă logistică pentru tranzitul a circa 60% din produsele agricole ucrainene.

La 20 martie, Comisia Europeană a anunțat acordarea de asistență financiară în valoare de 56,3 milioane de euro din fondul de criză pentru fermierii din Polonia, România și Bulgaria, pentru a atenua pagubele provocate de importurile de cereale ucrainene. Liderii români spun că CE va suplimenta compensațiile, după ce producătorii români au declarat că ajutorul de 10 milioane de euro pentru România, anunțat săptămâna trecută, a fost ridicol de mic în comparație cu amploarea pagubelor. Potrivit televiziunii de știri Digi24, protestele vor determina CE să distribuie în aprilie alte 75 de milioane de euro sub formă de compensații.

Săptămâna trecută, prim-miniștrii Ungariei, Poloniei, Bulgariei, Slovaciei și României au adresat o scrisoare comună președintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, publicată vineri pe site-ul biroului prim-ministrului de la Varșovia, în care cer Bruxelles-ului să ia măsuri în ceea ce privește inundațiile de cereale ucrainene în Europa. Scrisoarea, semnată de premierii bulgar Rumen Radev, polonez Mateusz Morawiecki, maghiar Viktor Orban, român Nicolae Ciuca și slovac Eduard Heger, solicită mobilizarea unor instrumente financiare suplimentare ale UE pentru sprijinirea fermierilor care au suferit pierderi, dincolo de măsurile excepționale planificate.

Prim-miniștrii solicită ca surplusul de cereale ucrainene depozitate în țările lor să fie cumpărat în scopuri umanitare, pentru a putea fi distribuit persoanelor nevoiașe din Africa și Orientul Mijlociu, mai degrabă decât pe piața internă a UE. Aceștia propun introducerea unui mecanism automat de sprijin pentru regiunile și sectoarele cele mai afectate de importurile de cereale din Ucraina. Semnatarii solicită, de asemenea, introducerea de tarife și cote la importurile din Ucraina dacă alte măsuri nu reușesc să elimine perturbările de pe piață care îi afectează pe agricultori.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dezvăluit: coduri de bare secrete ascunse de Apple pe ecranele iPhone-urilor

Un Revelion ca-n povești, cum doar la Romania TV se poate! Norica Nicolai, Pavel Abraham și George Simion dau startul distracției!

OpenAI nu a inventat o inteligență artificială periculoasă: cum a apărut un zvon fals.

Extinderea granițelor NATO spre Rusia prin aderarea Finlandei la alianță

Snapdragon 8 Gen 3, noul rege al performanței: iată cum se compară cu generațiile anterioare

Partidele din Parlamentul UE solicită „niciun ban pentru Ungaria lui Orbán”

Aeroportul Brașov, un vis frumos care s-a sfârșit. Cum au dispărut destinațiile din orarul de zbor.

Au apărut numerele loteriei în visul ei, ea le-a jucat: ceea ce sa întâmplat în continuare este de necrezut

Avem vești bune și vești proaste pentru susținătorii lui Donald Trump

Nu este imposibil să producem de trei ori mai multă energie regenerabilă decât în prezent până în 2030.

Incredibil. Jucării gonflabile, pot decide desfășurarea războiului?

Xiaomi 14 va fi prezentat pe 26 octombrie, specificațiile scăpate înainte de anunț