Lichidul care învelește creierul persoanelor cu boala Alzheimer conține proteine diferite de cele din creierul persoanelor sănătoase. Cercetătorii olandezi au făcut acum un experiment în care au analizat mostre de la peste 400 de pacienți. Spre surprinderea lor, au descoperit că mostrele nu erau identice și că, de fapt, existau cinci tipuri diferite de proteine, relatează IFLScience.
Boala Alzheimer este o problemă majoră pentru societatea de azi, pentru că afectează multe persoane în vârstă și familiile lor, și pune o presiune mare pe sistemul de sănătate. Nu e de mirare că s-au încercat multe medicamente experimentale, dar niciuna nu a avut un efect remarcabil. Unii experți cred că asta s-a întâmplat pentru că au tratat boala Alzheimer ca o sumă de simptome.
Betty Tijms, cercetător la Universitatea Vrije din Amsterdam, și echipa ei reușiseră înainte să izoleze trei subtipuri ale bolii, dar acum, având mai multe mostre, au găsit cinci grupuri diferite.
Printre altele, au observat o producție mai mare de amiloid la pacienții cu subtipul 1, ceea ce nu e surprinzător, pentru că plăcile beta-amiloide din creier sunt adesea legate de Alzheimer. La subtipul 2, numărul proteinelor legate de microglii și sinapse era mult mai mic.
Cercetarea, publicată în revista Nature Aging, a constatat că subtipul 3 a fost cel mai rar grup, cu o dereglare a ARN-ului, în timp ce subtipul 4 a avut probleme cu plexul coroid, care produce lichidul cefalorahidian. La subtipul 5, a fost o producție mai mică de amiloid, de multe ori asociată cu deteriorarea barierei hematoencefalice.
Cercetarea arată că fiecare dintre aceste subtipuri are un profil genetic specific care arată un risc mai mare. Rezultatele, deși fac mai grea pregătirea unor tratamente personalizate, pot ajuta la găsirea unor noi ținte pentru diferite subtipuri.


Urmărește-ne și pe Google News