Este dovedit stiintific – atunci cand iei micul dejun regulat, ai mult mai multe sanse sa iti indeplinesti obiectivele de sanatate si dieta, comparativ cu situatia in care incerci sa “economisesti” caloriile pentru mai tarziu.
Sari peste micul dejun, si vei afla ce inseamna foamea!
Este posibil, in incercarea de a consuma mai putine calorii pe parcursul zilei, sa ti se para o idee buna aceea de a sari peste micul dejun regulat – pana la urma, cine are nevoie de acele sanvisuri, mancate la prima ora de dimineata?!
Adevarul este ca, in primul rand, micul tau dejun poate fi un pic mai creativ de atat. Pe de alta parte, daca tot ceea ce faci este sa te abtii de la a manca, vei sfarsi prin a suferi de foame, in numai cateva ore de la plecarea de acasa. Rezultatul?! La prima masa serioasa din zi dupa ce ai sarit peste micul dejun (poate fi masa de pranz sau chiar gustarea din prima parte a zilei) vei manca mai mult decat sperai si probabil vei fi tentata sa mananci si ceea ce nu trebuie (adica exact ceea ce gasesti la birou, in conditiile in care nu ti-ai planificat aceasta masa de acasa, si nu ti-ai luat pachetul cu tine).
Pune-ti in functiune motoarele la turatie maxima!
Corpul tau reprezinta o masinarie (aproape) perfecta. Ca si masina cu care te deplasezi, in fiecare dimineata, si corpul tau are nevoie de carburant (=mancare = mic dejun regulat) pentru a functiona corect. Si ceea ce intelegem prin a functiona nu inseamna doar a merge, a gandi (vei spune ca poti face asta si fara micul dejun) ci si a functiona la rata metabolica corecta, mare (= a arde calorii).
Proportia perfecta de nutrienti esentiali
Scopul micului dejun regulat este acela de a-ti oferi energia de care ai nevoie pentru a functiona corect (am stabilit deja acest lucru), dar si acela de a-ti oferi nutrientii necesari pentru a fi sanatoasa si in stare perfecta.
Ai nevoie de o portie mica de zahar cu absorbtie rapida, pentru a te ajuta sa-ti incepi ziua in forta, si de ingrediente cu digestie mai lenta, pentru a te asigura ca nivelul tau de energie este constant si ridicat.
Cea mai buna combinatie este cea de carbohidrati sanatosi cu proteine slabe, combinatie care va asigura premisele de mai sus.
Micul dejun regulat… dietetic
Nu ai alte idei de mic dejun in afara sanvisurilor si a brioselor?! Te invitam sa te inspiri din propunerile noastre si, ulterior, sa devii cat se poate de creativa (fara a iesi insa din tipar).
- 2 oua fierte tari cu o salata de rosii si o portocala mica
- O omleta mica cu spanac si ciuperci, o felie de paine integrala
- O felie de paine integrala cu unt de arahide, o cafea
- Ardei grasi cu branza degresata si condimente
- Cereale simple de ovaz si secara cu fructe de padure si putin lapte degresat
Nu lasa falsele scuze sa te influenteze
Stii deja ca este bine sa iei micul dejun regulat, dar ai tot felul de motive pentru care nu reusesti sa o faci, in nicio dimineata a saptamanii. Ei bine, va trebui sa devii mai serioasa si sa depasesti tentatia de a-ti oferi aceste scuze.
Scuza Nr.1 – Nu am timp sa imi pregatesc micul dejun, iar la birou am numai croissante si ciocolatele
Daca aceasta este cu adevarat situatia, gandeste-te ce iti poti prepara la inceputul saptamanii (sau duminica), in asa fel incat sa ai mancarea la indemana, atunci cand ai nevoie de ea. Fierbe mai multe oua (le poti tine in frigider acasa sau la serviciu), cumpara cateva iaurturi mici, naturale, prepara-ti bastonase de legume sau cumpara fructe. Toate acestea sunt foarte usor de transportat si depozitat, nu sunt usor perisabile (adica le poti tine 3-4 zile in frigider) si compun un mic dejun minunat, sanatos!
Scuza Nr.2 – Nu imi este niciodata foame dimineata…
Este adevarat ca nu trebuie sa mananci la prima strigare a cocosului, dar candva, in prima parte a zilei (sa zicem, pana in ora 10), va trebui sa o faci. Incearca sa iti creezi acest obicei sanatos si vei constata ca, in timp, ti se va regla apetitul si vei manca mult mai sanatos si mai bine, pe tot parcursul zilei.
Urmărește-ne și pe Google News