Cum a ajuns Csík Sör de la succes la dezastru financiar(Faliment).

Cum a ajuns Csík Sör de la succes la dezastru financiar(Faliment).

O veste proastă pentru iubitorii de bere secuiască: “Igazi Csíki Sör” e pe cale să dispară de pe piață. Așa arată datele de la Tribunalul Județean Harghita, unde Lixid Holding BV, o firmă din Olanda, a cerut falimentul Lixid Project Kft. din Sânsimion, fabricantul berii cu pricina. De ce? Pentru că nu mai are bani de plătit datoriile. Și nu sunt puține, vă spun eu.

Dar să vă spun mai întâi cine e Lixid Holding BV. Ei bine, e una dintre cele două firme care dețin fabrica de bere, alături de András Lénárd. Nu știți cine e Lixid Holding BV? Nici eu nu știam, dar am aflat că e un slovac pe nume Róbert Spisák, care a spus într-un interviu din 2017 că el e șeful firmei AZC.as din Slovacia, care la rândul ei e proprietara firmei din Olanda. Complicat, nu? Dar nu asta contează acum.

Ce contează e că fabrica de bere e în mare belea. Potrivit 24.hu, în 2022 a avut pierderi de peste 4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 30 de milioane. Și asta e o creștere de doar 6% față de anul anterior. Nu știm cum a fost în 2023, dar probabil nu mai bine. Și dacă vă gândiți că pierderile sunt de patru ani încoace, și că numărul de angajați a scăzut la 117, vă dați seama că situația e critică.

fabrica de bere csiki sor
Sursa Foto: Veres Nándor

Dar ce e și mai grav, spune 24.hu, e că datoriile fabricii sunt de trei ori mai mari decât vânzările. Adică 94 de milioane de lei la sfârșitul lui 2022. Și nu se opresc aici, ci cresc în continuare, cu 7% în ultimul an, în timp ce vânzările doar cu 6%. Așa că nu e de mirare că firma olandeză a cerut falimentul, pentru că altfel ar fi pierdut și mai mult.

Ce înseamnă asta pentru berea “Igazi Csíki Sör”? Înseamnă că ar putea să nu mai existe curând. Și asta după ce a rezistat atâția ani în fața gigantului Heineken, care a încercat să-i ia numele și să-i scoată de pe piață. Dar se pare că nu concurența, ci managementul defectuos și lipsa de rentabilitate au fost dușmanii cei mai mari ai berii secuiască. Oare mai e vreo șansă să se salveze? Sau vom rămâne doar cu amintirea ei? Voi ce credeți?

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De la Sandero la Tesla Model Y: cea mai bine vândută mașină din Europa în 2023

Bitcoin la Rollercoaster: Să decriptăm împreună ultimele turbulențe din lumea monedelor virtuale!

O afacere de milioane de dolari s-a transformat într-un eșec uriaș pentru NFT

TikTok: platforma de socializare unde banii curg ca apa

Cum a ajuns Perplexity AI să valoreze 520 de milioane de dolari cu ajutorul lui Jeff Bezos și NVIDIA

Bitcoin se duce de râpă la 40.000 de dolari după ce ETF-urile i-au dat cu flit

SUA vrea să ia de la Binance peste 4 miliarde de dolari

Smartphone-urile scumpe, la mare căutare în 2023. Apple, regele neîncoronat al telefoniei mobile

Arm, noua vedetă a bursei. O să ajungă mai mare ca NVIDIA?

Cum a ajuns Amazon să se bage în patul lui Facebook!

Donald Trump își face magazin online de pantofi. Cât costă și ce mai găsești în magazinul lui?

Noile smartwatch-uri Apple au revenit, dar fără măsurarea oxigenului din sânge.