The New York Times cere despăgubiri de la OpenAI și Microsoft pentru că le-au folosit articolele pentru a antrena chatboturile.

The New York Times cere despăgubiri de la OpenAI și Microsoft pentru că le-au folosit articolele pentru a antrena chatboturile.

Ce faci când cineva îți fură munca? Îl dai în judecată, nu? Așa a făcut și The New York Times, ziarul care a scris istoria lumii de aproape 100 de ani. Dar cine i-a furat articolele? Nu niște hoți obișnuiți, ci niște companii de inteligență artificială.

Se pare că OpenAI și Microsoft, două dintre cele mai mari și mai cunoscute companii de AI din lume, au folosit articolele de știri ale NYT pentru a-și antrena chatboturile sale. Știi ce sunt ăia, nu? Sunt niște programe care pot vorbi cu oamenii, ca și cum ar fi oameni. Unii dintre ei se numesc Chat GPT și Copilot, și sunt foarte avansați. Pot să scrie texte, să genereze cod, să facă glume și multe altele.

Dar pentru a face toate astea, au nevoie de date. Multe date. Și de unde să le ia? De pe internet, desigur. Așa că au luat articolele de știri ale NYT, care sunt pline de informații, de fapte, de opinii, de stil. Și le-au folosit ca materie primă pentru a-și antrena algoritmii. Fără să ceară permisiunea. Fără să plătească nimic. Fără să respecte drepturile de autor.

Ei bine, NYT nu a fost deloc mulțumit de asta. Și a decis să se apere. Așa că a dat în judecată OpenAI și Microsoft, cerându-le despăgubiri pentru că le-au încălcat proprietatea intelectuală. Nu se știe exact cât vor să primească, dar probabil că e vorba de milioane de dolari. Ziarul spune că le-a interzis companiilor de AI să folosească arhiva sa media încă din august, dar că acestea au ignorat interdicția. Și că au folosit aproape un secol de conținut protejat, făcându-i un rău imens.

Ce zici, cine are dreptate? NYT sau OpenAI și Microsoft? E corect să folosești articolele de știri pentru a învăța roboții de chat? Sau e o încălcare a drepturilor de autor? Aștept comentariul tău.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Google Pixel 6 Pro: Google știa de problemele cu supraîncălzire?

Volvo oprește definitiv producția de motoare diesel

Rușii spun că americanii au spart mii de iPhone-uri din zonă

O navă britanică, atacată cu rachete în Marea Roșie de rebelii yemeniți

Canalele din Veneția. O priveliște înfricoșătoare – video

Ești la Orange? Nu rata ocazia unică de a câștiga un voucher de vacanță de 1000 de euro. Iată ce trebuie să faci

Descoperire uimitoare sub World Trade Center: O navă din secolul XVIII

Spotify se confruntă cu probleme financiare: mii de oameni își pierd jobul.

Anunț bombă: Rockstar ne aruncă în cap GTA 6 săptămâna asta!

Putin a semnat un nou decret – Armata rusă se va umfla la o mărime incredibilă

Candidații republicani la președinție s-au ciocnit, Trump nu s-a oprit să se certe cu ei

Rulada cu ciocolată neagră – rețetă delicioasă și ușor de preparat