Cea mai recentă actualizare pentru Windows 11, care va fi lansată maine pe 26 septembrie, va aduce o serie de noutăți, inclusiv 150 de funcții noi, suport pentru DALL-E 3 și un asistent virtual bazat pe inteligență artificială, care, potrivit promisiunilor Microsoft, va „transforma radical fluxurile de lucru”.
Microsoft aduce o serie de noi caracteristici în cea mai recentă actualizare Windows, inclusiv opțiuni care vor crește eficiența sistemului de operare, pândind invizibil în fundal, dar și altele care vor oferi un ajutor concret și tangibil pentru cei care au nevoie de sprijinul unui asistent mereu prezent.
Actualizarea gratuită la Windows 11 sosește mâine, 26 septembrie, și aduce cu ea 150 de noi caracteristici, dintre care unele profită de inteligența artificială. Inteligența artificială va fi prezentă în Paint, Photos și Clipchamp, precum și în doi asistenți virtuali care, speră Microsoft, vor face ca navigarea și utilizarea aplicațiilor să fie mai personală ca niciodată.
Copilot
Asistentul virtual care vine în Windows este Copilot, care, după cum sugerează și numele său, este conceput pentru a împărți controlul și asistența cu utilizatorul. Asistentul, ca un bun asistent, preia de la partenerul său uman acele sarcini care sunt esențiale pentru muncă, dar care nu necesită prea multă creativitate umană, astfel încât pot fi lăsate în seama mașinii. Versiunea integrată în Microsoft 365 a Copilot scrie primul draft pentru tine în Word, creează o prezentare în PowerPoint folosind documentele din depozit, afișează date în Excel în vizualizări, sortează e-mailurile în Outlook, ajută la buna desfășurare a ședințelor productive în Teams, de exemplu, oferind un rezumat a ceea ce ai ratat într-o ședință online atunci când ești întrebat, iar în Power Platform, îți permite să creezi chatbots și accelerează procesul de construire a aplicațiilor în alte moduri.
De asemenea, aplicația lărgește gama de sarcini pe care utilizatorii le pot efectua, facilitând sarcinile complexe, făcând „mai simplu de realizat sarcinile care înainte erau dificile”, potrivit companiei. „Copilot are capacitatea unică de a încorpora în fluxurile de lucru înțelegerea contextuală, seturile de cunoștințe și de date disponibile pe internet, precum și activitățile care au loc pe PC – toate acestea acordând o atenție maximă confidențialității și securității.”
Asistentul virtual, care va rula ca o aplicație, va fi disponibil în bara de activități sau va putea fi invocat prin apăsarea tastelor Win+C. Acesta va apărea pentru prima dată în căutarea Bing și în browserul Edge odată cu actualizarea din 26 septembrie, urmând să ajungă în Microsoft 365 mai târziu în această toamnă.
M365 Chat
Celălalt tip de asistent virtual este conceput pentru utilizatorii Microsoft 365 și va face parte din Copilot, integrat în 365. Chat va avea acces la toate datele necesare pentru a ajuta utilizatorul, adică informații despre conținutul e-mailurilor, al întâlnirilor online, al chat-urilor, al documentelor.
Va ști exact care sunt obiceiurile utilizatorilor, rolul lor, prioritățile lor și, de asemenea, organizația pentru care lucrează.
Înarmat cu aceste cunoștințe, vă poate sprijini în crearea unei noi strategii de afaceri, în planificarea unei călătorii de afaceri sau în revizuirea e-mailurilor dumneavoastră, de exemplu”, se arată în broșura Microsoft.
Prezentarea, care nu sună neapărat liniștitoare, este contrabalansată de accentul pus de companie pe securitate ca prioritate și de faptul că modelul lingvistic pe care se bazează asistentul nu este învățat pe datele utilizatorilor și că acesta accesează și folosește doar informațiile care au fost deja împărtășite.
Alte noutăți
Pe lângă asistenții virtuali, mai multe inovații bazate pe inteligență artificială vor fi introduse în aplicațiile din Windows 11, inclusiv următoarele modificări, potrivit rezumatului Microsoft:
- Paint with AI va putea să elimine fundalurile și să adauge noi straturi la o imagine, iar Cocreator a adăugat AI generativă ca partener creativ prin intermediul previzualizării Cocreator
- Funcțiile foto au fost îmbunătățite pentru a permite o editare și mai rapidă a imaginilor. Background Blur vă permite să estompați fundalul cu un singur clic, făcând obiectul din prim-plan mai pronunțat. OneDrive vă permite să căutați fotografii online folosind fotografiile stocate. Puteți rafina căutarea specificând locația propriilor fotografii
- Instrumentul Snipping Tool recunoaște textul din imagini și vă permite să editați textul, ceea ce poate fi util dacă nu doriți să partajați informații sensibile cu imaginea. O modalitate similară de a elimina sunetele din conținutul de pe ecran
- Notepad vă va ajuta să vă întoarceți cu ușurință la muncă sau la joacă atunci când ați lăsat-o neterminată: poate restabili ferestrele închise, deschide conținutul nesalvat și vă poate duce înapoi la discuțiile începute chiar dacă pur și simplu ați închis laptopul
- Outlook vă va ajuta să compuneți e-mailuri și va simplifica procesul de atașare a conținutului din OneDrive
- în File Manager, pagina de pornire, bara de adrese și interfața de căutare vor fi reînnoite, căutarea va fi mai inteligentă și veți putea vedea dacă alte persoane au făcut modificări la fișiere fără a le deschide. O nouă funcție de Galerie va fi, de asemenea, adăugată la File Manager, facilitând accesul la colecția dvs. de fotografii
- Windows Backup va ușura mutarea pe un nou PC cu Windows 11: toate fișierele și starea actuală a setărilor vor fi copiate pe noua mașină
De asemenea, Microsoft susține și aplică cel mai recent model de limbaj al OpenAI, DALL-E 3, în anumite domenii. DALL-E 3 este o nouă versiune a programului DALL-E lansat de OpenAI în 2021, care a fost inițial un succesor al ChatGPT-3 cu 12 miliarde de parametri și este un reprezentant spectaculos al tehnologiei text-imagine. DALL-E, la fel ca DALL-E 2 și DALL-E 3, este capabil să folosească o rețea neuronală pentru a crea imagini bazate exclusiv pe o descriere furnizată de utilizator, imagini care nu existau înainte, adică nu le caută și nu le decupează de pe internet sau din vreo bază de date. Spre deosebire de predecesorul său, DALL-E 2 poate genera acum imagini cu o rezoluție de 1024×1024 pixeli în loc de 256×256 pixeli, iar DALL-E 3 poate afișa mult mai multe detalii și poate urmări fiecare cuvânt din descriere cu mult mai multă acuratețe decât versiunile anterioare.
DALL-E 3 va fi disponibil pentru clienții ChatGPT Plus și Enterprise începând cu luna octombrie, iar Microsoft îl va integra în Bing Image Creator. Se așteaptă ca acest model să îmbunătățească mult calitatea imaginilor, detalierea detaliilor, cum ar fi degetele și ochii, și va înțelege mai bine indicațiile utilizatorului. De asemenea, Image Creator va putea funcționa cu aplicația Bing Chat Enterprise, care va permite utilizatorilor să caute informații despre sarcinile de lucru prin introducerea de imagini și să le folosească pentru a crea imagini noi.
Pentru mai multe informații despre alte caracteristici noi din Windows 11, consultați rezumatul Microsoft.
Urmărește-ne și pe Google News