Gaza, din nou în flăcări. Armistițiul s-a rupt după patru zile de liniște

Gaza, din nou în flăcări. Armistițiul s-a rupt după patru zile de liniște

Gaza a fost din nou scena unor confruntări violente între Israel și Hamas, după ce armistițiul care a pus capăt a cinci zile de război a expirat vineri dimineață. Hamas a reluat atacurile de rachete asupra teritoriului israelian, iar Israelul a răspuns cu raiduri aeriene asupra Fâșiei Gaza. Bilanțul victimelor a crescut, iar situația umanitară s-a înrăutățit.

Armistițiul, mediat de Qatar, a intrat în vigoare pe 24 noiembrie și a fost prelungit de două ori, cu condiția eliberării unor ostatici și prizonieri de ambele părți și a permisiunii de a trimite ajutoare umanitare în Gaza. În total, au fost eliberați 70 de ostatici israelieni și 210 prizonieri palestinieni, iar peste 100 de camioane cu alimente, medicamente și combustibil au intrat în Fâșia Gaza.

Cu toate acestea, negocierile pentru o prelungire a încetării focului au eșuat, iar Hamas a anunțat că nu va mai respecta armistițiul. Potrivit unui comunicat al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), Hamas a lansat peste 50 de rachete asupra Israelului în primele ore ale zilei de vineri, dintre care 10 au fost interceptate de sistemul de apărare iron Dome. Pe Telegram, Hamas a afirmat că în zori s-au auzit focuri de armă și explozii din direcția orașului Gaza, în partea de nord a Fâșiei, dar nu a dat detalii despre acest anunț.

Israelul a ripostat cu atacuri aeriene asupra unor ținte militare și civile din Gaza, inclusiv o clădire care adăpostea o școală și o moschee. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, raidurile israeliene au ucis cel puțin 15 palestinieni, dintre care șase copii, și au rănit alte 50 de persoane. De asemenea, Israelul a trimis trupe de infanterie și tancuri la granița cu Gaza, pregătindu-se pentru o posibilă invazie terestră.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat săptămâna aceasta că Israelul va distruge Hamas când încetarea focului se va încheia. El a acuzat gruparea palestiniană de a folosi ostaticii și prizonierii ca monedă de schimb pentru a obține concesii politice și economice de la Israel. El a spus că Israelul nu va ceda șantajului și va continua să apere securitatea cetățenilor săi.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat joi că armata rămâne pregătită să lupte. El a spus că IDF va riposta cu toată forța la orice atac al Hamas și va viza infrastructura și liderii grupării teroriste. El a cerut populației din Gaza să se îndepărteze de zonele în care se află bazele și depozitele de arme ale Hamas.

Eforturile de mediere internațională pentru a restabili pacea în Gaza continuă, dar fără rezultate concrete. Qatarul, care a jucat un rol-cheie în obținerea armistițiului, a anunțat că nu renunță la misiunea sa diplomatică și că lucrează cu partenerii săi regionali și internaționali pentru a de-escalada situația și a opri vărsarea de sânge. Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană și Națiunile Unite au cerut de asemenea un nou armistițiu și au condamnat violența din Gaza.

Gaza este din nou în flăcări, după ce armistițiul s-a rupt după patru zile de liniște. Luptele dintre Israel și Hamas au provocat moartea a zeci de oameni și au distrus case și infrastructură. Situația umanitară este critică, iar perspectivele de pace sunt slabe. Gaza are nevoie de o soluție politică și de o încetare durabilă a focului, nu de mai multe rachete și bombe.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Calafat, primul punct vamal cu bandă specială pentru UE

Bill Gates se gândește la o poliție globală a bolilor

Video cu Cybertruck-ul Tesla, căruia i s-a golit întregul rezervor al unei mitraliere

Viol virtual în Metaverse: o fată de 16 ani, atacată sexual de mai mulți bărbați.

Bărbați cărora escrocii le promit bani dacă reușesc să lase femeile însărcinate.

Vine noul SSD T9 de 2 ori mai rapid de la Samsung care arată ca un portofel

Pasageri care țipă, acoperișuri care se înalță: răcirea vremii a adus apocalipsa în Europa de Vest

SUA vrea să ia de la Binance peste 4 miliarde de dolari

Legea pensiilor a trecut de Senat: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor şi cât va costa bugetul

 OpenAI, în pragul colapsului: peste 500 de angajați vor să plece din companie

Dezvăluit: coduri de bare secrete ascunse de Apple pe ecranele iPhone-urilor

La 88 de ani a murit celebrul designer Paco Rabanne.