Ai auzit vreodată de Bhutan? E o țară mică, dar frumoasă, între India și Tibet, unde oamenii sunt foarte fericiți. Dar știi ce-i face și mai fericiți? Bitcoinii. Da, ai citit bine. Bhutan a fost una dintre primele țări care a început să mineze bitcoin și alte criptomonede, în secret, și a câștigat o grămadă de bani din asta. Cum am aflat noi asta? De la Forbes, care a făcut o investigație și a descoperit patru locații unde se află echipamentele de minerit, folosind imagini din satelit și informații de la BlockFi și Celsius Network, două companii care au dat faliment și care au colaborat cu guvernul Bhutanului.
De ce a făcut Bhutan asta? Pentru că avea nevoie de bani, desigur. În 2020, când coronavirusul a lovit lumea, turismul, care era o sursă importantă de venituri pentru țară, a scăzut dramatic. Nu că ar fi venit prea mulți turiști înainte, pentru că trebuiau să plătească o taxă zilnică de 65 de dolari, dar totuși. Așa că guvernul a căutat alte modalități de a face rost de bani – și a găsit mineritul de criptomonede.
Și nu a fost greu, pentru că Bhutan are o energie verde foarte bună: aproape toată energia pe care o folosește vine de la hidrocentrale, și mai dă și energie la India. Dar asta nu înseamnă că nu a avut probleme cu consumul de energie, pentru că mineritul de criptomonede e foarte costisitor din punct de vedere energetic. De fapt, consumul de energie al țării a crescut cu 63% în 2022, din cauza mașinăriilor de minerit, după cum spune Interesting Engineering.
Dar ce zice “Regele Dragon”, adică Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, de toată treaba asta? Ei bine, el și guvernul lui nu par să aibă nimic împotrivă, pentru că mineritul cripto nu afectează fericirea națională brută. Ce e aia? E un indicator pe care l-au inventat ei, care nu măsoară doar banii și producția, ci și alte lucruri care contează pentru oameni, cum ar fi starea psihică, mediul și comunitatea. Așa că, dacă mineritul cripto îi face pe oamenii din Bhutan mai fericiți, de ce să nu facă?
Urmărește-ne și pe Google News