A fi primul pe piață nu este întotdeauna cel mai bun pentru perspectivele tale pe termen lung. Noile aplicații apar și dispar într-un ritm amețitor în lumea tehnologiei.
În 2022, BeReal făcea furori, provocând o frenezie de fiecare dată când apărea o notificare care le spunea utilizatorilor să facă o fotografie. Și cine ar putea uita Vine și îndrăgitele sale videoclipuri scurte? Dar aceste aplicații, cândva populare, se estompează acum în obscuritate digitală.
În timp ce noi credem că ChatGPT este prea bună pentru a eșua complet precum alte produse tehnologice dinaintea ei, aplicația cândva minunată își pierde rapid avântul. Iată patru motive pentru care credem că ChatGPT va pierde mult din atractivitatea sa actuală.
Concurența lui ChatGPT recuperează din urmă


Pionieratul unui produs vă oferă un avantaj de pionierat, dar geamul pentru a beneficia de acest avantaj rămâne deschis doar atâta timp cât le ia concurenților tăi să reacționeze. Cu cât sunt mai motivați rivalii tăi să îți reproducă produsul, cu atât mai repede dispare avantajul tău de prim-venit. Fiind primul chatbot cu inteligență artificială multifuncțional cu adevărat atractiv pentru mase, OpenAI’sChatGPT a asigurat un avantaj de prim-venit.
Când ChatGPT a sosit fără avertisment, companii precum Google și Microsoft au fost luate prin surprindere. Ca urmare, consumatorii dornici să încerce inteligența artificială conversațională au rămas cu o singură opțiune reală: ChatGPT. Acest lucru a propulsat creșterea fără precedent a chatbot-ului, ChatGPT devenind una dintre aplicațiile web cu cea mai rapidă creștere din istorie, adunând peste 100 de milioane de utilizatori în mai puțin de trei luni.


Dar, după cum am văzut în lunile de după lansare, ChatGPT este replicabil. Companii precum Meta, Anthropic, Microsoft, Google, StabilityAI și mulți alții au dezvoltat cu toții modele care se apropie de capacitățile GPT-4. OpenAI nu mai deține monopolul asupra inteligenței artificiale conversaționale avansate. Bing AI de la Microsoft, Bard de la Google, Claude AI de la Anthropic și o mulțime de concurenți noi sunt alternative viabile la ChatGPT și se apropie rapid de cota de piață a ChatGPT.


Datele de la Google Trends și de la firma de analiză a traficului pe internet SimilarWeb arată că traficul pe site-ul ChatGPT a stagnat, în general, la scurt timp după sosirea unor concurenți precum Character.ai, Claude AI și Bard. Acest lucru indică faptul că consumatorii se orientează din ce în ce mai mult către alte alternative ChatGPT. În timp ce ChatGPT primește încă peste un miliard de vizite lunare, acest număr a scăzut în mod constant. ChatGPT a câștigat inimi și minți, dar timpul său la soare se estompează rapid.
Costul ChatGPT este nesustenabil


În timp ce OpenAI are bani de ars datorită unor susținători cu buzunare adânci precum Microsoft, aruncând mai mulți bani la o „problemă de costuri” nu pare a fi o strategie bună pe termen lung. Iar OpenAI are o problemă serioasă de costuri. Potrivit mai multor rapoarte, inclusiv din partea Business Insider, OpenAI cheltuiește aproximativ 700.000 de dolari pe zi pentru a menține în funcțiune tehnologia scumpă care alimentează ChatGPT. Așadar, în timp ce tu folosești ChatGPT gratuit pentru a-ți revizui profilul Tinder, OpenAI trebuie să ardă mii de dolari pentru a face acest lucru posibil. Pe măsură ce tot mai mulți utilizatori folosesc ChatGPT, acest cost continuă să se umfle.
Costul de scalare a acestor modele pentru a se adapta la mai mulți utilizatori este pur și simplu uimitor. Acesta este motivul pentru care OpenAI a vorbit de mult timp despre necesitatea de a reduce costul de inferență. În ciuda faptului că are probabil cel mai tare produs nou din domeniul tehnologiei, compania are o hemoragie de bani, cu pierderi financiare care se ridică la sute de milioane. De ce? Costul de funcționare a ChatGPT este atât de ridicat încât OpenAI trebuie să cheltuiască o mare parte din veniturile sale de aproape 1 miliard de dolari doar pentru a-l menține în funcțiune.
Fiind un startup axat pe avansarea capacităților de inteligență artificială, OpenAI a ales să prioritizeze accesul și dezvoltarea produselor în detrimentul profiturilor pe termen scurt. Cu toate acestea, această abordare, în special într-un domeniu avid de bani precum IA, necesită investiții și finanțare continuă pentru a se menține. Profitabilitatea pe termen lung a ChatGPT rămâne de văzut pe măsură ce compania echilibrează inovația, costurile și veniturile. Poate că ChatGPT face furori, dar contul bancar al OpenAI resimte durerea.
Preocupări tot mai mari legate de drepturile de autor


Crearea unor modele de inteligență artificială la fel de capabile ca cele din spatele ChatGPT necesită antrenarea acestora pe cantități masive de date. Acest lucru în sine nu este neapărat problematic. Preocuparea principală este cum a adunat OpenAI aceste date, cine le deține cu adevărat și dacă OpenAI are drepturile sau permisiunile adecvate pentru a le utiliza pentru aplicații comerciale de inteligență artificială precum ChatGPT.
Faptul că ChatGPT poate răspunde la întrebări specifice despre materiale protejate prin drepturi de autor sau poate genera conținut care imită cărți protejate prin drepturi de autor sugerează că a fost probabil antrenat pe un astfel de conținut. Această idee nu a fost bine primită de persoanele din industriile creative ale căror venituri provin din deținerea drepturilor exclusive asupra materialelor protejate prin drepturi de autor.
Acesta este motivul pentru care OpenAI se confruntă în prezent cu mai multe procese intentate de creatori, scriitori, artiști și comedianți pentru utilizarea necorespunzătoare a materialelor lor protejate de drepturi de autor în scopuri comerciale. Autorul George RR Martin, George Saunders și Michael Connelly, precum și comedianta Sarah Silverman sunt doar câțiva dintre creatorii de profil care au dat în judecată OpenAI pentru că le-a încălcat drepturile de autor.
În acest moment, majoritatea acestor procese sunt respinse, deoarece nu există în prezent legi clare care să abordeze utilizarea de materiale protejate de drepturi de autor în datele de formare a IA. Cu toate acestea, pe măsură ce tot mai mulți creatori depun procese împotriva OpenAI, unul sau doi ar putea să se strecoare printre lacunele juridice, deschizând astfel porțile pentru ca mai mulți creatori să își depună plângerile. Dacă sau când se va întâmpla acest lucru, OpenAI s-ar putea confrunta cu o avalanșă de probleme care ar putea în cele din urmă să deraieze proiectul său de chatbot. Nu credem că acest lucru se va întâmpla chiar acum, dar dacă se va întâmpla, ChatGPT are probleme serioase.
În timp ce sunt necesare seturi mari de date pentru a construi o inteligență artificială puternică, contează foarte mult dacă aceste date sunt obținute în mod legal și etic, cu respectarea proprietății și a confidențialității.
Se apropie marea tehnologie Big tech


În domeniul tehnologiei, există concurență din partea rivalilor, așa cum am discutat mai devreme, și apoi există concurență din partea big tech. Un pic de ingeniozitate te poate ajuta să-ți ții la distanță colegii. Pe de altă parte, lupta împotriva big tech este o sarcină herculeană, indiferent cât de bun este produsul tău. Mai țineți minte Dropbox? Această companie a pilotat, dacă nu chiar a fost pionier de una singură, ideea schimbătoare de paradigmă a stocării fișierelor în cloud. A fost ChatGPT al timpului său. Dar când Google, Apple și Microsoft au introdus produse similare, a devenit greu pentru Dropbox să concureze.
Astăzi, există iCloud pentru iPhone și Google Drive pentru Android. Pentru utilizatorul obișnuit, este mai convenabil să folosească această opțiune de cloud încorporată decât să adauge un serviciu terț precum Dropbox. Apple și Google au făcut o treabă bună creând ecosisteme care funcționează în toate produsele lor, astfel încât utilizatorii sunt stimulați să rămână cu ele. A ieși din comun pentru a adăuga ceva precum Dropbox necesită un efort suplimentar atunci când iCloud sau Google Drive își face treaba de sincronizare a fotografiilor, documentelor și a altor elemente între dispozitive. Comoditatea câștigă pentru majoritatea oamenilor, iar ecosistemul vast al Big Tech le facilitează câștigarea utilizatorilor.
Pe măsură ce instrumentele de inteligență artificială devin tot mai avansate și indispensabile pentru muncă, oamenii vor dori probabil o integrare mai strânsă a acestor instrumente în fluxurile și platformele lor de lucru existente. În loc să fie nevoiți să lucreze de pe o interfață AI separată, utilizatorii se vor orienta către capacități AI care să fie disponibile fără probleme acolo unde își petrec deja timpul de lucru. Tocmai în astfel de scenarii, o strategie bazată pe ecosistem se va dovedi neprețuită pentru Big Tech.
ChatGPT: AI Hero azi, relicvă mâine?
În timp ce ChatGPT va rămâne probabil popular pentru o perioadă de timp, acum se confruntă cu o luptă dificilă pentru a depăși concurenții în materie de inovație, menținând în același timp relevanța și cota de piață. Spațiul de chatbot AI evoluează rapid, iar următorul mare lucru ar putea sosi în curând. ChatGPT a declanșat o revoluție a inteligenței artificiale, dar cât timp va rămâne în lumina reflectoarelor este deschis dezbaterii.


Urmărește-ne și pe Google News