Ecocem: Cimentul cu emisii reduse de carbon ajunge în Europa

Ecocem: Cimentul cu emisii reduse de carbon ajunge în Europa

Cimentul irlandez Ecocem promite să scadă cu 70% emisiile de gaze cu efect de seră și să facă industria cimentului mai sustenabilă.

Compania de ciment din Irlanda a inventat o tehnologie nouă care ar putea schimba fața industriei cimentului și ar putea ajuta la creșterea sustenabilității. Compania a anunțat pe 8 februarie că tehnologia lor a primit ETA (European Technical Assessment) de la Organizația Europeană pentru Evaluare Tehnică (EOTA), care se ocupă de produsele de construcții și, prin ETA, le dă aprobarea și clasificarea corespunzătoare materialelor și altor produse care nu sunt standardizate.

Tehnologia Ecocem se numește ACT și “reduce drastic emisiile de dioxid de carbon”, zice compania, așa că nu mai trebuie să folosească diverse metode de captare a carbonului pentru a compensa emisiile.

Metoda constă în a folosi cât mai puțin clincher, o componentă a cimentului, în ciment, și a-l înlocui cu alternative care poluează mai puțin.

ecocem

Producătorul spune că principalul vinovat pentru emisiile de dioxid de carbon ale cimentului și betonului este clincherul, care produce el însuși multe gaze cu efect de seră și reprezintă 90% din amprenta de carbon a betonului. O treime din emisiile asociate cu clincherul vin din energia folosită la producerea lui, iar două treimi din procesele chimice care au loc când se formează.

E vorba de procesul prin care carbonatul de calciu și ingredientele care conțin silice se transformă în oxid de calciu prin căldură de peste 1400 de grade Celsius, în timp ce se produce dioxid de carbon, iar clincherul finit este topit la sfârșitul procesului. Acesta este apoi adăugat sub formă măcinată la ceilalți constituenți ai cimentului pentru a produce pulberea de ciment. Deși clincherul e doar o parte din ciment și o parte și mai mică din beton, emisiile rezultate din producția lui sunt atât de mari încât afectează întreaga industrie a cimentului și betonului: potrivit Ecocem, 0,8 tone de CO2 se duc în atmosferă pentru fiecare tonă de clincher produs.

Materialele folosite pentru a înlocui clincherul se numesc SCM (supplementary materiale cimentabile) și includ tot felul de lianți reactivi și materiale de umplutură, de la calcar la pulbere de sticlă. Alte companii au încercat și ele să folosească SCM, dar nu au reușit să facă un ciment de calitate.

Cu tehnologia Ecocem, compania spune că poate face un ciment cu 70% mai puțin emisii decât cimentul obișnuit din Europa, care e suficient de rezistent, durabil și merge bine cu betonul. Primul transport e așteptat să ajungă la clienți în acest an.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Xiaomi 14, telefonul care face furori: 1,5 milioane de unități vândute în doar 10 zile

Cum a reușit Apple să dubleze viața bateriei pe iPhone 15

Microfoane spion în viața de zi cu zi: O realitate mai puțin confortabilă

Imaginează-țI orice cu Imagine With Meta AI, o nouă platformă care îțI transformă cuvintele în imagini

Top 10 cele mai uluitoare tehnologii ale zilei

Nothing Phone (2a) sosește pe 5 martie

Huawei MateBook D16 2024, laptopul care te face să vrei să lucrezi

Tableta Samsung Galaxy Tab A9 a fost fotografiată

Mașinile inteligente: o inovație periculoasă pentru siguranța și intimitatea ta

În Culisele Celui Mai Mare Pact AI: Apple Îmbrățișează Gemini

Brățara fitness Galaxy Fit3 disponibil in Romania la un pret avantajos.

Review Apple Vision Pro și videoclip de unboxing înainte de lansare oficială.