Nu e de ajuns să mănânci sănătos, dacă alimentele sunt contaminate cu “substanțe chimice veșnice”.
PFAS sau substanțele per- și polifluoroalchilice sunt niște substanțe chimice care ne fac rău. Studiile au arătat că ele ne pot deregla hormonii, ne pot slăbi oasele și ne pot crește șansele de a face boli. Dacă le avem în corp, putem face cancer, malformații congenitale și alte boli.
Aceste substanțe chimice se numesc “veșnice” pentru că nu se degradează niciodată și nu se pot elimina. Multe cercetări s-au concentrat pe prezența lor în apă, dar oamenii de știință spun că alimentele contaminate sunt probabil mai periculoase pentru sănătatea noastră.
Alimentele pot fi contaminate de ambalaje, pesticide, apă murdară sau îngrășăminte. Un studiu recent a analizat cum se leagă alimentația oamenilor de nivelurile de substanțe chimice veșnice din sângele lor.
Studiul a întrebat peste 700 de persoane din două grupuri ce și cât de des mănâncă. După ce au răspuns la chestionar, sângele lor a fost testat pentru a vedea dacă au PFAS-uri.
Chestionarul i-a întrebat și cât de des mănâncă acasă, la fast-food sau la restaurant. Asta pentru că ambalajele alimentare sunt o sursă comună de substanțe chimice veșnice.
Studiul a aflat că persoanele care beau mult ceai, mănâncă carne procesată și comandă mâncare acasă au niveluri mari de PFAS-uri în organism. Cercetătorii spun că rezultatele arată clar că alimentele ambalate sunt o problemă.
De exemplu, ei cred că legătura dintre ceai și nivelurile mari de PFAS-uri este din cauza filtrelor tratate cu substanțe chimice veșnice, dar mai trebuie să confirme asta prin alte studii. La carnea procesată, nu e o surpriză, pentru că are multe surse de contaminare în producție.
Autorii studiului spun că nu vor să facă rău anumitor alimente. Ei vor să continue cercetările pentru a găsi unde se contaminează produsele și cum să le înlocuiască. UE voia să rezolve problema asta, dar recent, a renunțat la idee.
Urmărește-ne și pe Google News