Blastomicoza, o infecție fungică mortală, se răspândește în SUA

Blastomicoza, o infecție fungică mortală, se răspândește în SUA

Ai auzit de blastomicoză? Nu, nu e numele vreunui super-erou sau vreunei băuturi exotice. E o infecție fungică care dă bătăi de cap americanilor, mai ales celor din Vermont. Deși părea o chestie locală, se pare că s-a extins în mai multe state și poate fi chiar fatală.

Ce-i cu blastomicoza asta? Potrivit Gizmodo, e provocată de o ciupercă pe nume Blastomyces, care își aruncă sporii prin sol și alte locuri murdare. Când oamenii respiră sporii ăștia, se pot îmbolnăvi și pot avea simptome ca febră, tuse, oboseală și dureri musculare. Nu sună prea rău, nu? Dar nu te lăsa păcălit, căci infecția poate ajunge și în alte organe și poate face prăpăd, mai ales dacă ai imunitatea scăzută.

Până acum, se credea că blastomicoza e o problemă doar în câteva zone din SUA, cum ar fi Midwest, Southeast și Mid-South. Doar cinci state, Arkansas, Louisiana, Minnesota, Michigan și Wisconsin, au raportat cazuri confirmate. Dar un studiu recent, publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases, arată că Vermont are și el parte de blastomicoză, și nu de puțină. Între 2011 și 2020, au fost diagnosticate 114 cazuri, adică 1,8 la 100.000 de locuitori pe an. Asta e mai mult decât în patru din cele cinci state cu cele mai multe cazuri.

Cercetătorii spun că asta ar putea însemna că blastomicoza e mai răspândită decât se credea și că ar putea apărea și în alte state. Studiul nu a verificat asta, dar există indicii că alte boli fungice au crescut în ultimii ani în SUA. Poate că schimbările climatice au ceva de-a face cu asta, sau poate că ciuperca e mai adaptabilă decât credeam.

Oricum ar fi, blastomicoza e o boală serioasă, care a trimis la spital 30% dintre cei infectați și a ucis patru persoane. Așa că dacă stai in SUA si ai vreunul dintre simptomele de mai sus, nu strica să te duci la doctor și să te verifici. Nu de alta, dar nu vrei să te trezești cu o ciupercă în plămâni. Sau mai rău.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De ce traiesc femeile mai mult?

Cât de nesănătoase sunt uscătoarele de mâini? Dacă îl folosim, ar fi bine să nu mai facem.

Prevenirea cancerului cu vitamina D? Atât contează dacă ești obez

Cum tratezi sinuzita cu sare de mare și bicarbonat de sodiu? Iata rereta!

Doar 99 în lume: Galaxy S24 Ultra Cybertruck, capodopera de 8800 de dolari!

A ieșit la iveală ceva foarte neplăcut despre băuturile zaharoase

Monturile – de ce apar și cum le putem preveni?

Ce este ADHD? Cauze, simptome si tratament.

5 întrebări pe care să ți le pui dacă vrei să devii un partener mai bun

Consumul excesiv de fructe – O problemă de sănătate?

5 Beneficii ale dietelor de detoxifiere

Risc Incredibil! Cum Îți Pun Băuturile Dietetice Sănătatea în Pericol!