2021 a fost anul bitcoin. Cu o intrare și o ieșire bine sincronizate, s-au putut face averi cu această criptomonedă, care este de câteva ori mai scumpă și, de asemenea, cea mai populară. De atunci, câștigurile au fost înlocuite de pierderi, iar toată lumea a uitat de moneda digitală descentralizată a viitorului, jonglerul investițiilor. Dar bitcoin revine în forță, iar experții cred că 2024 ar putea fi anul învierii sale.
Există multe legende despre cum bitcoin, care a fost lansat în 2009, ar fi putut – sau nu – să facă o avere pentru oricine care a pus mâna pe el la un moment dat în anii 2010 și l-a păstrat câțiva ani. Criptomoneda, care valora doar câteva sute de dolari pentru o lungă perioadă de timp, a crescut constant în valoare în salturi mici și mari, dar la sfârșitul anului 2020 a intrat într-o cursă brutală fără precedent, iar în câteva luni prețul ei a crescut de șase ori, ajungând la 60.000 de dolari.
Mulți se așteptau la noi recorduri, prevăzând valori de peste 100.000 de dolari, dar miracolul s-a încheiat.
La sfârșitul anului, criptomoneda a început să se prăbușească, iar de la jumătatea anului 2022, timp de un an, a oscilat între 15.000 și 30.000 de dolari. Desigur, aceasta este încă o valoare uriașă, nu a existat un faliment sau o devalorizare totală, ci doar o scădere a valorii de la vârf.
Dar, de la începutul anului 2023, valoarea sa s-a triplat, iar acum un Bitcoin(BTC) valorează 45.000 USD.
Factorii determinanți
Ce face ca bitcoin să se miște astfel? În cazul criptomonedelor, este mult mai dificil să descoperim motivele reale, deoarece oferta sau cererea pentru moneda unei țări depinde în mare măsură de politicile economice și de managementul țării respective.
Valoarea unei criptomonede rezidă în credința și potențialul pe care le împărtășesc persoanele și companiile care o cumpără.
Dacă investitorii cred că bitcoin este din ce în ce mai sigur și mai valoros, acest lucru va crește prețul său. Dar și hype-ul poate ajuta.
Poate că ne amintim de rotirea lui Elon Musk cu privire la bitcoin în 2021: a permis ca mașinile Tesla să fie plătite cu criptomonedă. El a mișcat cursul de schimb prin comportamentul său speculativ în postările sale de pe Twitter, care, nefiind supus supravegherii oficiale a SUA, nu a constituit o infracțiune, deoarece era o zonă gri. El a raportat cât de mult bitcoin a cumpărat prin intermediul companiilor sale, dar a încercat, de asemenea, să îngrașe și alte burse de criptomonede mai mici și fără valoare, ceea ce a sporit interesul pentru piață.
În plus, ajutoarele publice acordate în timpul și după epidemia covid au creat o bogăție care a putut fi cheltuită liber în întreaga lume, mare parte din aceasta fiind investită în bitcoin, așa cum este ultima tendință.
Înjumătățirea recompensei bitcoin și mineri.
Perioada de stagnare ar putea fi încheiată de un eveniment-cheie în viața bitcoinului, la fiecare patru ani, programat la început de persoana care a creat criptomoneda, a cărei identitate a rămas necunoscută de atunci. În anumite momente, cam la fiecare patru ani, recompensele pe care le primesc minerii de bitcoin pentru finalizarea unui nou segment de bloc sunt înjumătățite.
Mai devreme sau mai târziu (până în 2140), toți bitcoinii vor fi minate. Cantitatea maximă ar putea fi de 21 de milioane, așa cum a vrut programatorul care l-a creat, iar în prezent mai sunt doar două milioane de blockchain-uri de minat. O parte din valoarea monedei este dată de natura sa finită, deoarece nu poate fi produsă/tipărită în cantități infinite.
Înjumătățirea va avea loc în acest an și, odată cu ea, a început aprecierea observată în cele trei cicluri de înjumătățire de până acum. Acest lucru se datorează faptului că devine din ce în ce mai scump, mai dificil de extras noi bitcoini, iar partea de ofertă se reduce, adică valoarea monedelor existente crește.
Băieții răi
În 2022, au existat nori negri deasupra comerțului cu cripto, cu procese împotriva managerilor unor platforme populare:
Sam Bankman-Fried, cea mai cunoscută poveste, era despre un tânăr care a devenit miliardar la o vârstă fragedă și a fost arestat pentru că a creat un schimb de criptomonede numit FTX, până când a fost falimentat de un scandal. Cu o serie de acuzații de fraudă și deturnare de fonduri, experții spun că geniul în vârstă de 31 de ani ar putea face zeci de ani de închisoare.
Changpeng Zhao, fondatorul și directorul general al Binance, cea mai mare bursă de tranzacționare de criptomonede din lume, s-ar confrunta, de asemenea, cu acuzații grave. Acuzațiile împotriva rivalului FTX includ, printre altele, deturnare de fonduri, inducerea în eroare a autorităților de reglementare și a investitorilor.
Experții consideră că acești nori negri s-ar putea ridica complet deasupra lumii cripto în acest an și că încheierea proceselor ar putea oferi o situație clară pentru investitorii îngrijorați.
O deschidere din partea guvernelor
De asemenea, a fost un proces îndelungat pentru Comisia americană pentru valori mobiliare și bursiere și pentru Serviciul de venituri interne să reglementeze tranzacțiile cu cripto, dar, deocamdată, doar site-urile private specializate în cripto oferă utilizatorilor posibilitatea de a tranzacționa.
Cel mai important eveniment din acest an în lumea bitcoin ar putea fi dacă SEC va permite unor administratori de active mai siguri și mai de încredere (Blackrock, Vanguard) să deschidă fonduri de investiții (ETF) care să urmărească prețul bitcoin, permițând instituțiilor și companiilor să tranzacționeze cu ușurință fără a deține monedă reală.
Același proces a avut loc în 2004 cu aurul și alte metale prețioase. Până atunci, era posibil să se investească pe piața metalelor prețioase doar prin lingouri de aur reale sau prin acțiuni la companii miniere de aur, dar acum instituțiile, băncile, marile companii și persoanele fizice pot investi în aur prin intermediul unor indici care urmăresc prețul aurului, fără a deține aur.
Previziuni
Există un consens destul de puternic în rândul experților potrivit căruia se așteaptă ca valoarea bitcoin să crească în acest an. Cu toate acestea, există diferențe uriașe în ceea ce privește cifrele vizate. Opiniile cele mai puțin optimiste prevăd că moneda ar putea reveni la maximele sale anterioare, în jurul a 60.000 de dolari.
Mai optimiste sunt însă aprobarea fondurilor de investiții și încheierea unor procese împotriva lorzilor cripto, care ar putea împinge moneda peste 100 000 de dolari.
Alegerile prezidențiale americane din noiembrie ar putea fi un factor care să influențeze piețele. Într-o astfel de perioadă de incertitudine, investitorii se îndepărtează de activele riscante și nesigure, cum ar fi cripto. Dacă se va face o alegere, chiar și Trump, care pare să fie favorit pentru moment, ar putea fi văzut ca un politician mai anti-cripto și pro-dolar, iar victoria sa ar putea reduce apetitul investitorilor pentru această monedă.
Urmărește-ne și pe Google News