Un startup german în vârstă de 65 de ani a găsit cea mai ieftină sursă de hidrogen

Yellow SiC:Un startup german în vârstă de 65 de ani a găsit cea mai ieftină sursă de hidrogen

Acesta ar urma să creeze un sistem distribuit de generare a hidrogenului din panouri solare speciale montate pe acoperișuri.

Cu toate acestea, cei care vedeau hidrogenul ca fiind sursa inepuizabilă de energie verde a viitorului vor avea dreptate. Tehnologia a fost și este încercată și testată în multe moduri diferite, dar până acum nu a fost depășită cea mai mare problemă: hidrogenul poate fi produs folosind energie scumpă și adesea poluantă și, bineînțeles, producția în sine poate avea un impact semnificativ asupra mediului.

Acum, însă, un start-up din Berlin a găsit cheia hidrogenului verde, a cărui producție nu are nevoie de combustibili fosili, relatează Handelsblatt. Yellow SiC, cu sediul la Berlin, vrea să își amplaseze centrala de hidrogen „distribuită” pe acoperișuri.

Yellow SiC

Cel mai simplu mod de a produce hidrogen este, probabil, ceva ce toată lumea își amintește de la orele de chimie din liceu: folosirea electricității pentru a împărți apa în oxigen și hidrogen. Yellow SiC ar face același lucru, dar la scară largă; hidrogenul produs ar fi fie colectat într-o rețea de conducte, fie reciclat la locul de producție. Deci, unde intervine acoperișul? Pentru că start-up-ul ar produce hidrogenul în panouri solare de pe acoperișuri.

Desigur, este un pic mai complicat decât ceea ce ați putea vedea într-un experiment la ora de chimie. Ai nevoie de un material special (care este și numele companiei) numit SiC galben sau carbură de siliciu galben (3C-SiC). Într-o formă diferită, dar care este tot mai mult folosit și în cipurile mașinilor electrice.

HydroSiC Modul Siliziumcarbid

Compania a pornit în cercetarea materialelor. Fondatorul său, Siegmund Greulich-Weber, care este și profesor de fizică la Universitatea din Paderborn, a fost primul care a produs carbură de siliciu galbenă în cantități mari. Aceasta ar putea sta la baza unei noi metode de descompunere a apei, numită fotocataliză: carbura de siliciu galbenă descompune apa în hidrogen și oxigen cu ajutorul luminii solare.

Potrivit companiei, SiC galben este în mod inerent mult mai eficient în transformarea luminii solare în energie decât siliciul, care a fost utilizat până acum în celulele solare: se pare că poate produce aceeași cantitate de energie pe o suprafață de jumătate din cea a unei celule solare pe bază de siliciu. Și pentru că nu necesită electroliză, este mult mai eficient și mai ieftin decât orice alt proces de producere a hidrogenului.

Yellow SiC este un bun exemplu: nu este nicidecum o lege conform căreia doar tinerii pot fonda un startup. Fondatorul companiei, Gründer Siegmund Greulich-Weber, are 65 de ani (acesta este al doilea său start-up, iar precedenta sa afacere a fost lansată când avea aproape 60 de ani!), dar omul care a investit banii în companie, bancherul de investiții Christopher Höfener, are și el 53 de ani. De asemenea, era necesară o bună experiență bancară, deoarece proiectul a consumat până acum peste patru milioane de euro, jumătate din care Höfener a contribuit la întreprindere. De asemenea, el nu este străin de lumea științei, deoarece deține un doctorat în inginerie mecanică, pe lângă experiența sa bancară.

În prezent, compania are 17 angajați în două locații: dezvoltatorii sunt stabiliți la Berlin, în timp ce carbura de siliciu galbenă este produsă la o fabrică de hârtie din Osnabrück.

Handelsblatt a întrebat, de asemenea, un expert din industrie despre viabilitatea conceptului Yellow SiC. Potrivit lui Jennifer Strunk, profesor la Institutul Leibniz pentru Cataliză din Rostock, Germania, șansele de succes sunt bune. Yellow SiC este relativ ieftin de produs, deoarece nu necesită, de exemplu, metale prețioase. În plus, are proprietăți mult mai bune decât alte semiconductoare, de exemplu, poate converti în energie nu doar lumina cu unde scurte, ci cea mai mare parte a spectrului. Partea proastă – deocamdată – este că eficiența sa nu este încă suficientă pentru a avea sens pentru a fi utilizat la scară industrială.

Pyotr van Schothorst, un fizician care acum lucrează în principal ca investitor de tip „angel”, a fost unul dintre primii susținători ai SiC galben. El prezice în mod clar un viitor strălucit pentru acest start-up – și pentru orice tehnologie care poate reduce costul și complexitatea producerii hidrogenului. El crede că Yellow SiC este puternic în ambele domenii.

Höfener nu este nemulțumit de rezultatele de până acum: după cum a declarat pentru Handelsblatt, acestea pot demonstra că principiul funcționează. Acum urmează optimizarea. Pentru aceasta vor să strângă zece milioane de euro. Cel puțin un prototip ar trebui să fie gata în termen de doi ani. Pe termen mai lung, a spus el, hidrogenul va fi interesant chiar și pentru industria siderurgică.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Amazon, gigantul comerțului online care a pus stăpânire pe Europa, ne spune câți clienți are in Eruopa.

Cum a ajuns Csík Sör de la succes la dezastru financiar(Faliment).

SUA vrea să ia de la Binance peste 4 miliarde de dolari

De la Sandero la Tesla Model Y: cea mai bine vândută mașină din Europa în 2023

Protejează-ți casa cu o Asigurare de Locuință la preț avantajos de la Confisio

Cum vor să facă miliardarii din tehnologie un oraș nou în America. Ce spun oamenii de acolo?

Arm, noua vedetă a bursei. O să ajungă mai mare ca NVIDIA?

OpenAI 2023, o mină de aur în 2023, cu profituri fabuloase

Mai multă publicitate pe YouTube, mai multe locuri pentru reclame

Bitcoin se duce de râpă la 40.000 de dolari după ce ETF-urile i-au dat cu flit

UE propune extra garantie de 12 luni pentru produsele reparate.

Melodiile lui Taylor Swift și Drake au dispărut de pe TikTok