Eric Schmidt, cel care a condus Google timp de un deceniu, a pus bazele unui startup secret care ar urma să fabrice drone kamikaze White Stork (Barză albă) pentru forțele armate ucrainene.
Schmidt a fost cunoscut ca fiind “adultul” care i-a supravegheat pe fondatorii Google, Sergey Brin și Larry Page – el a preluat conducerea companiei în 2001, la solicitarea celor doi, care erau prea tineri pentru a gestiona o afacere atât de mare. Înainte de a ajunge la Google, Schmidt a avut o carieră de dezvoltator la mai multe firme de tehnologie, inclusiv la Sun Microsystems.
În 1997 a devenit director general al Novell, o companie de rețele informatice care a dispărut între timp. La Google, rolul său a fost să creeze o structură solidă în jurul unui produs care avea un succes fulminant. După zece ani, și-a predat funcția de director general lui Page și Brin, iar în 2017 a renunțat și la cea de președinte, iar în 2020 la cea de consilier. De atunci, după cum scrie Gizmodo,
Schmidt a devenit un intermediar între lumea tehnologiei și Departamentul american al Apărării.
El a fost președintele Comisiei privind inteligența artificială (AI) pentru securitatea națională, a co-autorat o carte cu Henry Kissinger despre rolul strategic al dronelor cu AI și a publicat articole pe această temă – și nu degeaba. Potrivit Forbes se pare că Schmidt, prin intermediul unor companii și persoane de încredere, a fost implicat în înființarea unei companii numite “White Stork”, care ar urma să producă drone kamikaze pentru armata ucraineană – de unde și numele inspirat de una dintre păsările simbol ale țării.
Aceste dispozitive, ieftine pentru civili și nimic pentru armată, costând 2000-2500 lei, pot zbura cu o cantitate mică de explozibil și se pot apropia sau chiar urmări ținta. Inteligența artificială poate contribui la identificarea țintelor, la stabilirea rutelor sau chiar la evitarea sistemului de apărare.
E una să spui, ca Schmidt, că dronele cu AI sunt vitale pentru războiul dintre Rusia și Ucraina și că el crede că ucrainenii vor achiziționa un milion de astfel de drone până în 2024 – pentru că e în interesul său comercial. Dar dacă ne gândim că OpenAI a modificat recent și termenii de utilizare pentru ChatGPT, permițând clienților militari, e clar că nu doar elevii și designerii, ci și militarii sunt interesați să afle cum îi poate ajuta AI.
Urmărește-ne și pe Google News