Un robot inspirat de Nadia Comăneci se pregătește să cucerească lumea

Un robot inspirat de Nadia Comăneci se pregătește să cucerească lumea

Ce au în comun o gimnastă română, o agenție spațială, o armată și un institut de cercetare? Răspunsul este un robot umanoid care promite să revoluționeze domeniul roboțicii. Acesta se numește Nadia, după celebra Nadia Comăneci, și este creat de Institutul pentru Cogniție Umană și Mașină (IHMC) din Florida, cu sprijinul NASA și al armatei americane.

IHMC este un institut care se ocupă de dezvoltarea tehnologiilor care să îmbunătățească sau să extindă capacitățile umane. Echipa sa este formată din ingineri, psihologi, lingviști și filosofi, care lucrează la diferite proiecte inovatoare, cum ar fi dispozitive de realitate augmentată, interfețe multimodale, sisteme de securitate cibernetică și roboți care pot interacționa cu oamenii. IHMC face parte din sistemul universitar din Florida și are laboratoare dotate cu cele mai noi echipamente și resurse.

Unul dintre proiectele IHMC este Nadia, un robot umanoid care are ca scop să devină o mașină puternică și autonomă, care poate funcționa bine în mediul urban. Nadia este construită în colaborare cu Boardwalk Robotics, folosind mecanisme inovatoare și materiale compozite. Robotul are o structură care îi permite să facă o gamă mult mai largă de mișcări decât alți roboți, inspirată de mișcările acrobatice și flexibile ale Nadiei Comăneci, care a câștigat cinci medalii de aur olimpice ca gimnastă. Robotul are actuatoare electrice și hidraulice, actuatori speciali inteligenți și 29 de “articulații” separate, care îi conferă o flexibilitate fără egal. Deși robotul Nadia nu arată ca o persoană, el își propune să imite cât mai bine comportamentul și abilitățile umane.

Pentru a testa abilitățile robotului, IHMC a organizat un meci de box amator între Nadia și unii dintre inginerii săi. Imaginile publicate de IHMC arată cum robotul se mișcă în ring, încercând să lovească adversarul său. Robotul nu este încă complet autonom, ci este controlat de la distanță de un operator, care folosește dispozitive VR și controllere. Robotul este și el asistat de un sistem de siguranță, care îl menține în echilibru. Mișcările robotului sunt impresionante, mai ales cele ale trunchiului, care sunt foarte flexibile și dinamice. Robotul este încă un prototip, dar arată potențialul uriaș al acestui proiect.

IHMC vrea să folosească robotul Nadia ca asistent pentru pompieri, salvatori și soldați, care au nevoie de ajutor în situații periculoase. Robotul ar putea să intre în clădiri în flăcări, să salveze victime din dezastru sau să transporte echipamente grele. Robotul ar putea să extindă prezența umană în locuri unde oamenii nu pot ajunge sau nu pot supraviețui. Robotul Nadia este un exemplu de cum tehnologia poate să colaboreze cu oamenii, nu să îi înlocuiască.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Huawei BE3 Pro: primul router Wi-Fi 7 al companiei, cu viteze uluitoare și preț accesibil

Aspiratoare verticale fără fir – beneficii și caracteristici pentru o casă curată și sănătoasă

Cum arată Samsung Galaxy A35. Primele randări.

Motorola a dezvăluit ce telefoane vor primi Android 14. Este al tău printre ele?

Familia Xiaomi 13 se extinde cu 13T și 13T Pro

O nouă eră de editare video bazată pe inteligență artificială pe Facebook

iPhone 17 Plus: O Nouă Viziune în Designul Apple?

Hugging Face te lasă să-ți faci propriii asistenți AI fără să plătești nimic

Modelele iPhone 15 vin cu aceste camere foto.

Google a anunțat Pixel 8a. Află prețul si disponibilitatea in Romania.

Google Maps are o funcție nouă care ar putea fi un hit.

Windows 11 nu mai merge pe căi ocolite: ce se întâmplă cu computerele vechi după actualizarea din acest an