Ce au în comun o gimnastă română, o agenție spațială, o armată și un institut de cercetare? Răspunsul este un robot umanoid care promite să revoluționeze domeniul roboțicii. Acesta se numește Nadia, după celebra Nadia Comăneci, și este creat de Institutul pentru Cogniție Umană și Mașină (IHMC) din Florida, cu sprijinul NASA și al armatei americane.
IHMC este un institut care se ocupă de dezvoltarea tehnologiilor care să îmbunătățească sau să extindă capacitățile umane. Echipa sa este formată din ingineri, psihologi, lingviști și filosofi, care lucrează la diferite proiecte inovatoare, cum ar fi dispozitive de realitate augmentată, interfețe multimodale, sisteme de securitate cibernetică și roboți care pot interacționa cu oamenii. IHMC face parte din sistemul universitar din Florida și are laboratoare dotate cu cele mai noi echipamente și resurse.
Unul dintre proiectele IHMC este Nadia, un robot umanoid care are ca scop să devină o mașină puternică și autonomă, care poate funcționa bine în mediul urban. Nadia este construită în colaborare cu Boardwalk Robotics, folosind mecanisme inovatoare și materiale compozite. Robotul are o structură care îi permite să facă o gamă mult mai largă de mișcări decât alți roboți, inspirată de mișcările acrobatice și flexibile ale Nadiei Comăneci, care a câștigat cinci medalii de aur olimpice ca gimnastă. Robotul are actuatoare electrice și hidraulice, actuatori speciali inteligenți și 29 de “articulații” separate, care îi conferă o flexibilitate fără egal. Deși robotul Nadia nu arată ca o persoană, el își propune să imite cât mai bine comportamentul și abilitățile umane.
Pentru a testa abilitățile robotului, IHMC a organizat un meci de box amator între Nadia și unii dintre inginerii săi. Imaginile publicate de IHMC arată cum robotul se mișcă în ring, încercând să lovească adversarul său. Robotul nu este încă complet autonom, ci este controlat de la distanță de un operator, care folosește dispozitive VR și controllere. Robotul este și el asistat de un sistem de siguranță, care îl menține în echilibru. Mișcările robotului sunt impresionante, mai ales cele ale trunchiului, care sunt foarte flexibile și dinamice. Robotul este încă un prototip, dar arată potențialul uriaș al acestui proiect.
IHMC vrea să folosească robotul Nadia ca asistent pentru pompieri, salvatori și soldați, care au nevoie de ajutor în situații periculoase. Robotul ar putea să intre în clădiri în flăcări, să salveze victime din dezastru sau să transporte echipamente grele. Robotul ar putea să extindă prezența umană în locuri unde oamenii nu pot ajunge sau nu pot supraviețui. Robotul Nadia este un exemplu de cum tehnologia poate să colaboreze cu oamenii, nu să îi înlocuiască.
Urmărește-ne și pe Google News