Un ofițer militar de înalt rang a fost acuzat de trădare și a vrut să fie închis, motiv pentru care a fost nevoit să părăsească Rusia. Într-un interviu exclusiv acordat BBC, acesta a descris în detaliu brutalele torturi la care au fost supuși prizonierii ucraineni, problemele cu aprovizionarea soldaților ruși și furturile comandanților.
Maiorul Konstantin Jefremov a demisionat oficial din armata rusă, totuși a fost nevoit să fugă din țara sa.
Până în ultima clipă, au crezut că merg la un exercițiu pe peninsula Crimeea
În interviu, maiorul ruș a declarat că a sosit în peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014 pe 10 februarie 2022. Deși era un ofițer de rang înalt și liderul unității de desamorsare a artileriei a 42-a divizie mecanizată, nu a știut de ce au fost trimiși acolo.
Potrivit afirmației sale, chiar și comandanții militari de rang superior credeau că au sosit acolo pentru un simplu exercițiu militar
Conform declarației lui Constantin Jefremov, a fost contrar războiului inca de la inceputuri. Nu a luat parte nici la înălțarea din 2014 din estul Ucrainei, nici la războiul din Siria. A afirmat că nimeni nu s-a așteptat la un război deschis declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Maiorul a cerut dintru început permisiunea să se întoarcă în Cecenia, unde sarcina sa a fost de a neutraliza armamentul inutilizat care a rămas după războaiele anterioare, în trei ani anteriori acțiunilor militare ucrainene. Constantin Jefremov a argumentat că desamorsarea era o sarcină importantă, în interesul oamenilor.
Acest lucru a fost refuzat ferm de către șefii săi și i s-a adus la cunoștință că, dacă nu rămâne în Ucraina, ar putea fi pedepsit cu până la zece ani de închisoare pentru trădare.
Soldații ruși au luat cu ei, atât găleti, cât și masini de tuns iarbă.
După izbucnirea războiului, Jefremovilor li s-a dat ordin pe 27 februarie să își servească în Nord, părăsind baza lor din Crimeea. S-au îndreptat spre orașul Melitopol și au petrecut următoarele zece zile pe un aeroport care fusese deja ocupat în prealabil.
Maiorul a fost martorul pentru prima oară la jaful considerat șocant:
Soldații și ofițerii au luat tot ce au putut. Un soldat a luat chiar și un tăietor de iarbă, dar prada cuprindea și tăvălești, secure și biciclete. Totul a fost încărcat în camionul nostru, atât de multe lucruri, încât abia puteam intra în vehicule.
„Am dormit sun cerul liber și am vânat fazani”
Ofițerul fostei armate rusești a relatat, de asemenea, cum timp de o jumătate de lună a trebuit să doarmă în aer liber, împreună cu ceilalți opt colegi, în timp ce păzeau o unitate artilerie în zona Melitopol.
Datorită lipsei de alimente, erau atât de flămânzi încât au vânat căpriori și fazani, în timp ce în conacele luxoase ale comandanților frigiderele erau pline.
„Să aducă cineva un mop, vom face din el o fată.”
În aprilie, Constantin Jefremov și echipa sa au fost transferați să păzească un centru logistic în orașul Bilmak, în nord-estul Melitopolului. Aici a fost primul să se confrunte cu brutalițatea cu care se torturați prizonierii ucraineni.
Într-o zi, au adus trei prizonieri. Unul dintre ei a recunoscut că este un lunetist. La auzul acestei informații, mințile colonelului rus au fugit. L-a lovit, i-a tras pantalonii și l-a întrebat dacă este căsătorit. Prizonierul a răspuns în afirmativ, iar colonelul rus a ordonat ca cineva să aducă un mop, să-l facem din el o fată și să trimitem videoclipul soției sale. Colonelul era clar nebun.
Într-o altă ocazie, ofițerul a solicitat prizonierului să îi denumească pe toți naționaliștii ucraineni din unitatea sa. Soldatul ucrainean nu a înțeles întrebarea și a răspuns că soldații sunt infanteriști ai Forțelor Armate ale Ucrainei din Marina militară. Ca răspuns, au fost loviți dinții.
A dat ordinul ca prizonierii ucraineni să nu primească hrană normală, ci doar apă și biscuiți. Jefremov și camarazii săi le-au dat în secret ceai fierbinte și țigări ucrainenilor.
Maiorul a povestit și un alt caz: ofițerul a tras în brațul unui prizonier ucrainean, apoi în piciorul drept, în osul sub genunchi. Oamenii lui Jefremov au acordat îngrijiri ranilor și au informat comandantul că trebuie să îl ducă la spital. În final, ranitul a fost îmbrăcat în uniforma militară rusă și a fost avertizat să spună că este soldat rus, altfel nu îl pot proteja. Dacă nu ar fi fost adus la spital, ar fi murit.
A revenit, dar în cele din urmă a trebuit să fugă.
Jefremov a revenit în cele din urmă pentru o scurtă perioadă la unitatea sa de desminare. La sfârșitul lunii mai a anului trecut a scris demisia în Caucaz. Corpul de comandă nu a vrut să ia în considerare aceasta, l-au amenințat și în cele din urmă l-au concediat.
În corespondența militară prezentată și BBC-ului, i s-a acuzat că a încălcat obligațiile și a refuzat ordinul de a se întoarce în Ucraina. În plus, i s-a acuzat și de încălcare a contractului, iar ofițerii care nu au petrecut nicio clipă pe fronturile ucrainene l-au numit trădător după zece ani de serviciu.
În cele din urmă, a fost nevoit să părăsească țara sa, deoarece în septembrie anul trecut au dorit să îl reînroleze invocând mobilizarea parțială ordonată de președintele rus Vladimir Putin. După ce a fugit de la ofițerii de înrolare și de poliție, a reușit să părăsească Rusia cu ajutorul unei grupări umanitare rusești și nu mai poate să se întoarcă, deoarece îi așteaptă cel puțin zece ani de închisoare.”
Urmărește-ne și pe Google News