În ultima vreme – mai ales în ultimii ani – am auzit tot mai des despre pagubele produse de apă în clădiri. Pentru orice constructor, drenajul exterior ar trebui să fie o sarcină esențială și importantă.
Indiferent de direcția din care apa atacă o clădire – din exterior, din interior, de jos sau de sus – aceasta își va găsi drumul în toate circumstanțele și va provoca daune ireversibile structurii clădirii. Cea mai mare problemă este cauzată de apa de suprafață. Trebuie avute în vedere două zone pentru drenarea precipitațiilor (ploaie, zăpadă) colectate la suprafață. În jurul clădirilor și pe terasele și balcoanele care mărginesc spațiile sau structurile care trebuie protejate de deasupra . Drenarea apelor de suprafață în jurul casei este o sarcină complexă, deoarece este necesară în jurul casei pentru a proteja structura și în jurul garajelor subterane, al gurilor de vizitare, al drumurilor de acces în pantă și al piscinelor pentru a preveni pătrunderea apei de ploaie poluate. În faza de construcție, trebuie să vă gândiți la modul în care doriți să țineți apa afară și să protejați clădirea. De asemenea, trebuie să vă gândiți la costurile suplimentare pe care le veți suporta în viitor dacă nu vă protejați corespunzător sau dacă treceți cu vederea problema.
O soluție pentru drenajul apelor de suprafață poate fi utilizarea unei serii lungi de sisteme de rigole interconectate, cunoscute sub numele de sisteme de drenaj liniar. Acesta poate fi realizat din oțel galvanizat, fontă sau oțel inoxidabil, iar grila de acoperire poate fi realizată din beton polimeric (un tip de beton lipit cu rășină) sau compozit (un tip de plastic). Avantajul este că la suprafață pare doar o grilă estetică și ușoară. Din punct de vedere al întreținerii, este de preferat să folosiți o grilă cu scame, dar dacă optați pentru soluția cu șuruburi, este recomandabil să folosiți șuruburi din oțel inoxidabil. O dezvoltare ulterioară a sistemului de drenaj în linie este drenajul de bordură. În acest caz, bordurile de pe marginea drumului sunt proiectate pentru a asigura drenajul.
Pentru copertine și terase, se poate utiliza un sistem de drenaj punctual. Acesta nu este altceva decât un drenaj de curte, care necesită ca solul să fie coborât într-o rigole, astfel încât apa să curgă în drenaj din toate părțile. De asemenea, este recomandabil să instalați un sistem cu un preș la intrări pentru a preveni acumularea bălților la intrare sau la baza scărilor.
Apa colectată poate fi evacuată în canalizare printr-o rețea de conducte cu o pantă adecvată sub nivelul solului. Mirosurile neplăcute care pot apărea din cauza apei stagnante sau a murdăriei pot fi controlate cu ajutorul unei sifoane pentru mirosuri. Acesta ar putea fi un gât de lebădă realizat din coturi din PVC, pe principiul sifonului de baie, sau o trapă de mirosuri în ieșirea verticală a chiuvetei.
Întreținerea sistemului de drenaj nu necesită mult timp, este suficient să îl curățați o dată la șase luni. O idee bună pentru a proteja țevile de evacuare este instalarea unei guri de vizitare la capătul canalului fluvial cu un coș detașabil pentru a prinde gunoiul. De asemenea, este posibil ca țevile de drenaj subterane să trebuiască să fie curățate. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui lăsat pe seama profesioniștilor care folosesc echipamente speciale pentru curățarea țevilor cu diametrul de 100 mm sau mai mare.
Celălalt domeniu este reprezentat de drenarea apelor de suprafață de la terasele, balcoanele sau logiile care mărginesc spațiile sau structurile care trebuie protejate. Și aici trebuie să se asigure o izolație, de obicei sub formă de izolație în plăci cu un strat subțire de beton protector sub învelitoare. În cazul cornișelor exterioare, drenajul necesită ca cornișa să fie înclinată spre exterior cu un unghi de 5 %, astfel încât precipitațiile să se scurgă prin profil și să nu se infiltreze.
Urmărește-ne și pe Google News