Un nou experiment explorează dacă razele laser pot îmbunătăți memoria pe termen scurt.
Memoria pe termen scurt are un “timp de viață” de doar 15-30 de secunde. După aceea, informația este fie uitată, fie, dacă este importantă, este transferată în memoria pe termen lung. Acest mecanism protejează creierul de supraîncărcare. Funcționarea acestui tip de memorie și efectele unei anumite tehnologii laser, fotobiomodulația transcraniană (tPBM), au fost studiate de cercetători de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie și de la Universitatea Normală din Beijing, China, informează science.org. Este o metodă non-invazivă de iluminare cu lumină care vizează creierul la lungimi de undă cuprinse între 600 și 1100 nanometri.
Oamenii de știință au obținut un rezultat interesant. Aceștia au implicat 90 de voluntari, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Aceștia au fost expuși la 1064 nanometri de lumină laser într-o anumită parte a creierului și apoi au trebuit să își amintească culoarea și orientarea elementelor de pe ecran.
Cei care au primit 12 minute de tratament cu laser și-au amintit mult mai bine și și-au îmbunătățit performanța cu până la 25%, comparativ cu grupul de control care a primit un tratament cu laser inactiv – o diferență care nu putea fi o întâmplare.
Cercetătorii speră că această nouă metodă ar putea ajuta la tratarea persoanelor cu tulburări legate de atenție, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
Urmărește-ne și pe Google News