Guvernul SUA dezvăluie: IA, o amenințare mai mare decât armele nucleare?

Guvernul SUA dezvăluie: IA, o amenințare mai mare decât armele nucleare?

Guvernul Statelor Unite ale Americii a lansat un apel urgent pentru acțiuni „immediate și hotărâte” pentru a preveni potențialele pericole grave și ireversibile pe care inteligența artificială le-ar putea aduce națiunii și, implicit, întregii lumi. Un raport recent emis de autoritățile americane sugerează că avansul tehnologic în domeniul inteligenței artificiale ar putea constitui o „amenințare existențială pentru umanitate”, având potențialul de a decima populația globală sau cel puțin o parte semnificativă a acesteia.

Riscul abuzului tehnologic

Raportul compară ascensiunea inteligenței artificiale cu perioada tensionată a debutului erei nucleare, subliniind că aceasta ar putea destabiliza securitatea mondială în moduri neanticipate. Documentul este rezultatul unui an de cercetare intensivă efectuată de trei specialiști de top. În cadrul studiului lor, aceștia au purtat discuții cu peste două sute de angajați guvernamentali, experți în domeniu și reprezentanți ai companiilor de frunte în cercetarea inteligenței artificiale, precum OpenAI, Google și Meta, explorând tendințele viitoare și impactul potențial al IA.

ai

Un aspect îngrijorător identificat în urma interviurilor este teama exprimată de experții din companiile tehnologice că liderii acestora ar putea direcționa cercetarea IA spre obiective și priorități inadecvate. Raportul propune o serie de măsuri preventive și recomandări ca parte a unui plan de acțiune strategic.

Limitarea inteligenței artificiale excesive

Printre propunerile raportului se numără interdicția legală a dezvoltării modelelor de inteligență artificială care necesită o capacitate de calcul excesivă pentru învățare. Limita sugerată ar fi stabilită puțin peste nivelul modelelor de vârf actuale, precum GPT-4 de la OpenAI și Gemini de la Google, permițând astfel îmbunătățiri marginale, dar interzicând creșterea semnificativă a capacității cognitive a inteligenței artificiale.

Crearea de modele care depășesc această limită ar implica obținerea unei licențe speciale din partea guvernului. Mai mult, raportul recomandă interzicerea publicării ponderilor necesare pentru funcționarea modelelor de IA, prevenind astfel posibilitatea ca oricine să dezvolte și să opereze inteligență artificială personală, și restricționarea exportului de cipuri esențiale pentru construirea și operarea IA.

Consecințe severe pentru nerespectarea regulilor

Raportul sugerează aplicarea unor pedepse severe, inclusiv închisoarea, pentru cei care încalcă aceste norme. În plus, planul de acțiune recomandă alocarea de fonduri guvernamentale pentru cercetarea unei IA mai sigure.

Cu toate acestea, eficacitatea acestor măsuri rămâne incertă, având în vedere că cercetarea în domeniul inteligenței artificiale se desfășoară la nivel global și o mare parte din producția de cipuri are loc în afara SUA, fapt care ar scăpa de sub jurisdicția legislației americane.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Honor 100 și Honor 100 Pro: Design Neobișnuit, Specificații Extraordinare!

Samsung Galaxy S24 este primul telefon care primește Gorilla Armor.

FIECARE IPHONE 15 A PRIMIT O BATERIE MAI MARE

Ce este WiFi Direct și cum îl putem utiliza in viața de zi cu zi?

Tehnologia AirTag de la Apple, un instrument în mâinile hoților de mașini din Montreal

A sosit o actualizare utilă pentru Chrome

Cum să faci o friptură de vis într-un minut și jumătate cu grătarul inteligent Seergrills Perfecta!

Vin reclamele în Windows pe care le poți dezactiva doar pe bani!

Ce este HAARP? Proiectul HAARP și controversele asociate

Google Sub Asediu: Secretele Inteligenței Artificiale Furate de Un Inginer!

Galaxy AI Depășește 100 de Milioane de Utilizatori cu Ultima Actualizare

iPhone-ul 15 se incarcă încet? Cum să încarci rapid iPhone-ul cu USB-C.