Guvernul Statelor Unite ale Americii a lansat un apel urgent pentru acțiuni „immediate și hotărâte” pentru a preveni potențialele pericole grave și ireversibile pe care inteligența artificială le-ar putea aduce națiunii și, implicit, întregii lumi. Un raport recent emis de autoritățile americane sugerează că avansul tehnologic în domeniul inteligenței artificiale ar putea constitui o „amenințare existențială pentru umanitate”, având potențialul de a decima populația globală sau cel puțin o parte semnificativă a acesteia.
Riscul abuzului tehnologic
Raportul compară ascensiunea inteligenței artificiale cu perioada tensionată a debutului erei nucleare, subliniind că aceasta ar putea destabiliza securitatea mondială în moduri neanticipate. Documentul este rezultatul unui an de cercetare intensivă efectuată de trei specialiști de top. În cadrul studiului lor, aceștia au purtat discuții cu peste două sute de angajați guvernamentali, experți în domeniu și reprezentanți ai companiilor de frunte în cercetarea inteligenței artificiale, precum OpenAI, Google și Meta, explorând tendințele viitoare și impactul potențial al IA.
Un aspect îngrijorător identificat în urma interviurilor este teama exprimată de experții din companiile tehnologice că liderii acestora ar putea direcționa cercetarea IA spre obiective și priorități inadecvate. Raportul propune o serie de măsuri preventive și recomandări ca parte a unui plan de acțiune strategic.
Limitarea inteligenței artificiale excesive
Printre propunerile raportului se numără interdicția legală a dezvoltării modelelor de inteligență artificială care necesită o capacitate de calcul excesivă pentru învățare. Limita sugerată ar fi stabilită puțin peste nivelul modelelor de vârf actuale, precum GPT-4 de la OpenAI și Gemini de la Google, permițând astfel îmbunătățiri marginale, dar interzicând creșterea semnificativă a capacității cognitive a inteligenței artificiale.
Crearea de modele care depășesc această limită ar implica obținerea unei licențe speciale din partea guvernului. Mai mult, raportul recomandă interzicerea publicării ponderilor necesare pentru funcționarea modelelor de IA, prevenind astfel posibilitatea ca oricine să dezvolte și să opereze inteligență artificială personală, și restricționarea exportului de cipuri esențiale pentru construirea și operarea IA.
Consecințe severe pentru nerespectarea regulilor
Raportul sugerează aplicarea unor pedepse severe, inclusiv închisoarea, pentru cei care încalcă aceste norme. În plus, planul de acțiune recomandă alocarea de fonduri guvernamentale pentru cercetarea unei IA mai sigure.
Cu toate acestea, eficacitatea acestor măsuri rămâne incertă, având în vedere că cercetarea în domeniul inteligenței artificiale se desfășoară la nivel global și o mare parte din producția de cipuri are loc în afara SUA, fapt care ar scăpa de sub jurisdicția legislației americane.
Urmărește-ne și pe Google News