Cum ar arăta viața fără curent? Cum ar arat un scenariu blackout în România? Imaginați-vă dacă o explozie solară ar distruge rețelele electrice, internetul și tot ceea ce funcționează pe bază de electricitate! Și ce s-ar întâmpla? În două săptămâni, această civilizație va lua sfârșit.
Iubim și urâm tehnologia. Odată cu creșterea inteligenței artificiale, tot mai mulți oameni se îndoiesc că progresul accelerat poate fi controlat. Pe de altă parte, auzim din ce în ce mai multe despre activitățile petelor solare care ar putea amenința lumea noastră civilizată. Și acum imaginați-vă că nu mai trebuie să ne facem griji că inteligența artificială ne va lua locurile de muncă, pentru că se întâmplă ceea ce nimeni nu se aștepta – o erupție solară a lovit Pământul, punând capăt erei electricității.
Furtuna solară
Cât de realist este un astfel de scenariu? Știm că planeta a fost lovită de o astfel de erupție în urmă cu 150 de ani, dar, din fericire, atunci nu existau prea multe tehnologii care să provoace daune – un astfel de eveniment ar distruge astăzi rețeaua noastră electrică, comunicațiile prin satelit și, bineînțeles, internetul. Erupția solară din 1859 nu a fost nici măcar cea mai puternică (erupțiile solare cu adevărat puternice provoacă chiar și daune ADN-ului organismelor vii de pe Pământ, dar acestea se întâmplă la fiecare 20 de milioane de ani), dar a scos din funcțiune sistemele de telegraf din lumea occidentală, unii operatori fiind chiar electrocutați în timp ce lucrau.
A fost primul eveniment de acest fel înregistrat vreodată. Studii anterioare au estimat, de asemenea, că există o probabilitate de 12% ca o erupție solară similară să lovească Pământul în anii 2020. Iar un studiu din 2017 a sugerat că o buclă de sârmă conductoare gigantică ar putea fi construită între noi și Soare – acționând ca un scut magnetic și deviind particulele eliberate în timpul erupției. Cu toate acestea, deoarece acest lucru ar implica o investiție de aproximativ 100 de miliarde de dolari, este puțin probabil ca „paratrăsnetul cosmic” să aibă rezultate.
În cadrul unei conferințe SIGCOMM privind comunicațiile de date, informaticianul Sangeetha Abdu Jyothi și-a exprimat îngrijorarea că rețelele electrice și cablurile de internet de pe Pământ nu ar putea rezista unei furtuni solare dacă aceasta ar ajunge vreodată pe planetă. De asemenea, Jyothi a subliniat că, deoarece cablurile subacvatice nu sunt bine legate la pământ, acestea vor fi, de asemenea, deteriorate. În plus, dacă o furtună solară ar lovi Pământul, sistemele GPS și sateliții noștri ar fi probabil distruși.


Curent electric, tu insemni totul!
Bine, dar ce înseamnă acest lucru pentru viața de zi cu zi? Nu mergem la TikTok? Nu vom citi articolele lui RevistaMagazin? Din păcate, va fi mult mai rău decât atât (deși mulți vor simți, evident, lipsa articolelor). Am avut o idee despre consecințele practice încă din 2021, când Texasul a suferit o pană de curent care a durat mai multe zile.
Această criză nu a fost cauzată de o furtună solară, ci de două furtuni de iarnă care au traversat Statele Unite pe 10-11 și 13-17 februarie, dar acest lucru nu contează pentru rezultat. În Texas, peste 4,5 milioane de locuințe și întreprinderi au rămas fără curent electric, unele pentru mai multe zile. Până la 19 februarie, cel puțin 32 de persoane au murit din cauze precum intoxicația cu monoxid de carbon, înecul, incendii de locuințe, accidente de circulație și hipotermie. Până la 21 februarie, numărul morților a crescut la 70. Poate că nu pare mult, dar este vorba de câteva zile și de un eveniment relativ izolat, astfel că nici măcar în Texas nu a fost întreruptă complet alimentarea cu energie electrică.
Dar s-ar putea dovedi că întreaga noastră viață se bazează pe electricitate, în special în orașe – chiar și lucrurile la care nu ne gândim se bazează pe electricitate. Pompele care livrează apă la case și locuințe depind de electricitate. Acest lucru înseamnă că, în cazul unei pene de curent, nu ar exista apă în clădirile înalte. Iar la etajele inferioare, în clădirile mai mici, disponibilitatea apei se va degrada de îndată ce turnurile de apă vor fi golite. Din păcate, sistemele de purificare a apei sunt, de asemenea, electrice, ceea ce înseamnă că nu ar curge apă potabilă de la robinet (dacă ar curge). Sistemele de încălzire depind, de asemenea, de electricitate, la fel ca și frigiderele și congelatoarele. În cazul unei pene de curent, iluminatul, sistemele de ventilație și alte aparate utilizate zilnic se vor opri.


Se poate supraviețui, pentru că vom cumpăra apă minerală de la magazin. Problema este că nu ar exista un „magazin”. Nu numai că plățile electronice ar înceta, dar și refrigerarea și depozitarea alimentelor s-ar opri și, după cum vom vedea, am putea spune adio lanțurilor de aprovizionare – ceea ce înseamnă că nimeni nu și-ar mai putea face provizii de alimente.
Un alt lucru la care rareori ne gândim este că, fără electricitate, nu există asistență medicală modernă, deoarece spitalele s-ar închide: fără lumină, nu ar exista operații chirurgicale, nu ar exista aparate de anestezie, nu ar exista echipamente de diagnosticare, nu ar exista ventilatoare și nu ar exista igienă în spital. Există, de asemenea, experiență cu privire la cum arată acest lucru de fapt – în Venezuela, în 2019, de exemplu, a existat o pană de curent de 5 zile care a afectat spitalele. Medicii și personalul au fost neputincioși. În bezna aproape totală, nu puteau face mare lucru pentru a-i ajuta pe pacienții aflați pe moarte din fața lor. În lipsa curentului electric, lifturile au fost scoase din funcțiune și, mai important, multe dispozitive de salvare a vieții au fost oprite. Ca urmare, 26 de persoane au murit. Unii pentru că nu au putut primi dializă și alte tratamente vitale, alții pentru că chirurgii nu au putut opera în întuneric.
Desigur, au existat și alte neplăceri. Tratarea deșeurilor este ruinată deoarece depinde de conducte de înaltă presiune care au nevoie de electricitate pentru a funcționa. Infrastructura ar fi, de asemenea, afectată: sistemele de control al traficului și rețelele de distribuție a carburanților ar fi în pană. Apa ar inunda străzile din cauza pompării ineficiente și, în cele din urmă, inexistente. Arătura și curățarea drumurilor ar deveni, de asemenea, imposibilă, ceea ce ar cauza probleme majore, în special iarna.
În cele din urmă, serviciile de transport ar fi, de asemenea, întrerupte, ceea ce ar duce la întreruperea lanțurilor de aprovizionare. Motivul este că vehiculele în sine nu ar funcționa: motoarele pe benzină și toate motoarele necesită scântei electrice pentru aprindere, unele motoare diesel ar putea continua să funcționeze, dar majoritatea vehiculelor moderne depind de sisteme electrice. Nu în ultimul rând, toate avioanele s-ar prăbuși imediat ce erupția ar lovi planeta. Motoarele cu reacție pot funcționa fără electricitate, dar fără sisteme de control, de comunicare și de navigație alimentate cu energie electrică, fără nicio comunicare, aceste aparate ar fi condamnate. În cele din urmă, informațiile, televiziunea, radioul și, din păcate, acest site pe care îl citiți vor fi închise. Cu alte cuvinte, schimbul de știri ar înceta și ar fi dificil să se ia măsuri centralizate.
Acum să vedem ce s-ar întâmpla dacă această furtună solară ar ajunge pe Pământ!
Scurtă și sângeroasă istorie a erei post-switch
În prima zi
În prima zi, oamenii vor fi, fără îndoială, surprinși, mai ales dacă vom afla cumva (deși acest lucru ar fi dificil) că acesta este un eveniment global. Mulți ar putea fi surprinși, alții ar putea glumi despre cât de plăcută este viața fără întâlniri online infinite. Dar o zi fără electricitate nu înseamnă că nu există lume – cele mai multe instalații vitale sunt echipate cu generatoare de rezervă, astfel încât, dacă acestea funcționează, și atât timp cât funcționează, nu există niciun pericol real.
A doua zi
A mai trecut o zi, dar degeaba încercăm întrerupătoarele și curentul nu a revenit. Dacă cu o zi înainte ne-am păstrat calmul, a doua zi devenim tensionați. Depinde de perioada anului, dar nu am avea încălzire sau chiar aer condiționat, apa ar fi dispărut. Ca să nu mai vorbim de faptul că congelatoarele noastre au încetat să mai funcționeze, așa că putem începe să ne luăm adio cu lacrimi în ochi de la unele dintre alimentele noastre. Magazinele ar putea funcționa în continuare, dar probabil că ar fi asigurate de armată (deși coordonarea armatei nu ar fi ușoară în aceste circumstanțe, dar există metode mai vechi de a face acest lucru – curierii călare, de exemplu – care pot fi scoase din nou în evidență), și o formă limitată de distribuție.
A treia zi
Vine a treia zi și curentul electric încă nu a revenit. În acest moment, serviciile esențiale, de bază, sunt afectate de pana de curent – unele spitale prioritare vor funcționa probabil în continuare, dar altele vor avea serviciile reduse considerabil. Aceasta ar fi o problemă deosebită dacă noi sau un membru al familiei ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Până în prezent, rezervele de hrană ale unei gospodării urbane medii sunt aproximativ suficiente, iar acum ar urma să se epuizeze sau să se epuizeze grav. Panica în masă este garantată în acest moment – mai ales că nu există niciun canal pentru a ajunge și a liniști o mulțime de oameni. Chiar dacă guvernul încă funcționează, nu poate comunica. Probabil că majoritatea țărilor ar declara atunci stare de urgență, cu comunicații cu probleme, dar armata ar prelua controlul.


După 2 săptămâni
Salt înainte cu două săptămâni: civilizația, așa cum o cunoaștem astăzi, a luat probabil sfârșit. Motivul principal este distrugerea totală a aprovizionării cu alimente; într-o măsură mai mică, dar inseparabilă de prima, este prăbușirea rețelelor rutiere. În acel moment, armata ar avea puțin control asupra haosului, în parte pentru că soldații ar muri de foame, în parte pentru că, fără drumuri, deplasarea trupelor ar fi complet imposibilă, chiar dacă ar funcționa o formă de comunicare prin porumbei voiajori sau ceva de genul ăsta. Ar exista cu siguranță o varietate de reacții, evident în locuri unde armata ar prelua controlul complet, izolată de guvern, iar în altele unde ar izbucni mici războaie regionale pentru rezervele de hrană rămase.
În sate și ferme, toate acestea ar putea fi ușor de gestionat, dar vă puteți aștepta cu siguranță la câțiva vizitatori înfometați și probabil foarte antipatici. Acest lucru înseamnă, desigur, ferme de familie, deoarece industria agroalimentară la scară industrială s-ar prăbuși, ceea ce ar contribui la deficitul de alimente dincolo de întreruperea lanțului de aprovizionare. De exemplu, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, în lume există 1,468 miliarde de bovine, iar aceste animale nu pot supraviețui fără electricitate, astfel că majoritatea ar muri. Iar cadavrele de bovine (și, bineînțeles, de oameni) ar contribui la dezvoltarea bolilor în întreaga lume, ceea ce nu ar face decât să accelereze prăbușirea totală a societății. Mai ales că nu mai există niciun sistem public de sănătate.
Și, din moment ce lumea nu poate fi hrănită fără agricultura modernă, foametea mondială ar lovi. În plus, rețeaua rutieră din întreaga lume s-a prăbușit aproape complet, atât pentru că nu poate fi întreținută, cât și pentru că oamenii și-au lăsat mașinile nefuncționale pe străzi.
Deci, aproximativ două săptămâni fără electricitate și civilizația se prăbușește ca și cum am fi visat totul. Schimbarea ar fi imposibil de gestionat pentru mulți oameni – criminalitatea ar atinge recorduri fără precedent (apropo, fără electricitate, închisorile nu ar funcționa, ceea ce înseamnă că deținuții ar fi puțin probabil să fie eliberați), dar și sinuciderea ar fi destul de frecventă. Vechea viață s-ar îndepărta cu secole de noi, întorcându-se în lumea în care a trăit omenirea în cea mai mare parte a istoriei sale – o lume în care supraviețuirea este o parte perpetuă a vieții de zi cu zi.
Pentru a da o notă pozitivă, ar fi o lume bună pentru viața animalelor sălbatice, și cu siguranță, ne-am îndeplini obiectivele climatice.


Urmărește-ne și pe Google News