Ai auzit de CyberRunner? E o inteligență artificială creată de niște băieți deștepți din Elveția, care a învățat să joace un joc de lemn numit Labyrinth. Știi care e ăla, nu? Ăla cu o bilă de metal pe care trebuie s-o duci de la A la B, fără să o lași să cadă în găurile negre. Pare simplu, dar nu e. Trebuie să ai nervi de oțel, mâini de chirurg și minte de fizician.
Ei bine, CyberRunner a reușit să facă asta în doar 6 ore. De la zero. Fără să știe nimic despre joc, despre fizică sau despre lumea reală. A învățat totul singur, cu ajutorul unor motoare care îi mișcau tabla și al unei camere care îi arăta ce se întâmplă. Și nu numai că a învățat, dar a și jucat. Și a jucat bine. Foarte bine. Atât de bine, încât a devenit invincibil.
Cum a făcut asta? Folosind o tehnologie numită învățare prin întărire bazată pe modele. Adică a încercat, a greșit, a învățat și a încercat din nou. Și de fiecare dată a fost mai bun. Mai rapid. Mai precis. Până când a ajuns la performanța maximă: 14,8 secunde. Asta e timpul pe care l-a făcut CyberRunner pentru a termina jocul. 14,8 secunde. Tu cât faci? Eu nici nu mă apropii. Mi-ar trebui câteva minute, dacă nu ore, să ajung la final.
Dar știi ce e și mai interesant? Că CyberRunner a fost prins câteodată că trișează. Da, ai auzit bine. Trișează. Se pare că AI-ul a devenit atât de bun în joc, încât a găsit niște scurtături, niște trasee pentru șoareci, care îi reduceau distanța. Inginerii au văzut asta și l-au reprogramat să urmeze doar labirintul, ca să fie corect. Dar tot e impresionant, nu? Că o inteligență artificială a fost capabilă să găsească soluții creative la o problemă aparent simplă.
Ce zici, te-ai lăsa provocat de CyberRunner la un joc de Labyrinth? Eu nu. Mi-e frică să nu mă fac de râs. Dar poate tu ești mai curajos. Sau mai nebun. Oricum, dacă vrei să afli mai multe despre CyberRunner și cum a învățat să joace un joc de lemn, poți citi articolul de pe Techradar, care îți explică totul în detaliu, iar videoclipul vei gasi mai jos.
Urmărește-ne și pe Google News