Chipset Snapdragon 8 Gen 3: Cel mai nou și mai puternic procesor mobil de la Qualcomm

Chipset Snapdragon 8 Gen 3: Cel mai nou și mai puternic procesor mobil de la Qualcomm

Qualcomm este unul dintre cei mai importanți producători de procesoare pentru dispozitive mobile, oferind soluții performante și eficiente pentru smartphone-uri, tablete, laptopuri și alte gadgeturi. Seria Snapdragon este cea mai cunoscută și mai apreciată de către utilizatori și producători, fiind prezentă pe majoritatea flagship-urilor Android.

Oferta Emag

În data de 1 noiembrie 2023, Qualcomm a anunțat oficial noul său procesor de top, numit Chipset Snapdragon 8 Gen 3. Acesta este succesorul lui Snapdragon 8 Gen 2, care a fost lansat în decembrie 2022 și care a echipat multe dintre cele mai populare smartphone-uri din 2023, cum ar fi Samsung Galaxy S23, OnePlus 10 Pro sau Xiaomi Mi 12.

Chipset Snapdragon 8 Gen 3 este un procesor octa-core, fabricat pe o tehnologie de 3 nanometri de către TSMC. Acesta promite o creștere semnificativă a performanței și a eficienței energetice față de generația anterioară, precum și o serie de noi funcții și capabilități legate de inteligența artificială, grafică, conectivitate și securitate.

În acest articol, vom analiza în detaliu specificațiile și caracteristicile noului Chipset Snapdragon 8 Gen 3, precum și avantajele pe care le aduce pentru utilizatorii de dispozitive mobile.

Arhitectura CPU

Chipset Snapdragon 8 Gen 3 are o arhitectură CPU heterogenă, compusă din patru tipuri de nuclee:

 • Un nucleu Cortex-X4 la frecvența de 3.3 GHz, care este cel mai puternic și cel mai rapid nucleu din procesor. Acesta este folosit pentru sarcinile care necesită cea mai mare putere de calcul, cum ar fi jocurile sau aplicațiile complexe.
 • Trei nuclee Cortex-A720 la frecvența de 3.15 GHz, care sunt nuclee de performanță ridicată, dar cu un consum energetic mai mic decât nucleul Cortex-X4. Acestea sunt folosite pentru sarcinile care necesită o viteză bună de rulare, dar nu la nivelul maxim.
 • Două nuclee Cortex-A720 la frecvența de 2.96 GHz, care sunt nuclee de performanță medie, dar cu un consum energetic și mai mic decât celelalte nuclee. Acestea sunt folosite pentru sarcinile care nu necesită o viteză foarte mare de rulare, dar care trebuie să fie executate în mod constant.
 • Două nuclee Cortex-A520 la frecvența de 2.27 GHz, care sunt nuclee de eficiență ridicată, cu cel mai mic consum energetic din procesor. Acestea sunt folosite pentru sarcinile care nu necesită multă putere de calcul, dar care trebuie să fie executate în mod frecvent, cum ar fi funcțiile de bază ale sistemului de operare sau aplicațiile în fundal.

Procesorul folosește un sistem inteligent de gestionare a nucleelelor, care alocă sarcinile în funcție de cerințele lor și de starea bateriei. Astfel, procesorul poate oferi o performanță optimă pentru fiecare scenariu de utilizare, fără a sacrifica autonomia dispozitivului.

Potrivit Qualcomm, Chipset Snapdragon 8 Gen 3 oferă o îmbunătățire a performanței CPU cu până la 30% față de Snapdragon 8 Gen 2 și cu până la 70% față de Snapdragon 8881.

Arhitectura GPU

Chipset Snapdragon 8 Gen 3 are o unitate grafică integrată numită Adreno 750, care face parte din seria Adreno 700. Aceasta este cea mai avansată unitate grafică creată de Qualcomm până în prezent, oferind o experiență de gaming mobil la nivel de consolă.

Adreno 750 are o frecvență de 770 MHz și suportă cele mai noi tehnologii și standarde grafice, cum ar fi Vulkan 1.2, OpenGL ES 3.2, DirectX 12 Ultimate, HDR10+, Dolby Vision și Variable Rate Shading. De asemenea, Adreno 750 are o serie de funcții exclusive, cum ar fi:

 • Game Quick Touch, care reduce latența tactilă cu până la 20% în jocurile care rulează la 120 fps sau mai mult.
 • Game Color Plus, care îmbunătățește calitatea culorilor și a contrastului în jocuri, fără a afecta performanța.
 • Game Smoother, care optimizează frecvența de actualizare a ecranului în funcție de conținutul afișat, pentru a oferi o experiență fluidă și stabilă.
 • Game Enhancer, care permite utilizatorilor să personalizeze setările grafice ale jocurilor, cum ar fi rezoluția, calitatea texturilor, filtrul anisotropic și anti-aliasingul.

Potrivit Qualcomm, Chipset Snapdragon 8 Gen 3 oferă o îmbunătățire a performanței GPU cu până la 40% față de Snapdragon 8 Gen 2 și cu până la 80% față de Snapdragon 888.

Arhitectura AI

Chipset Snapdragon 8 Gen 3 are un motor de inteligență artificială integrat numit Hexagon AI Engine, care este cel mai puternic și mai versatil motor de AI creat de Qualcomm până în prezent. Acesta este compus din trei componente principale:

 • Un procesor scalar Hexagon 8th Gen, care este responsabil pentru sarcinile de AI care necesită precizie ridicată și acuratețe.
 • Un procesor vectorial Hexagon Tensor Accelerator (HTA), care este responsabil pentru sarcinile de AI care necesită viteză mare și paralelism.
 • Un procesor tensorial Hexagon Tensor Core (HTC), care este responsabil pentru sarcinile de AI care necesită eficiență energetică și flexibilitate.

Hexagon AI Engine poate rula diferite tipuri de modele de AI, cum ar fi rețele neuronale convoluționale (CNN), rețele neuronale recurente (RNN), rețele neuronale transformator (TNN) și rețele neuronale generative (GNN). De asemenea, Hexagon AI Engine poate rula diferite tipuri de operații matematice, cum ar fi adunarea, înmulțirea, divizarea, radicalul și logaritmul.

Hexagon AI Engine are o serie de funcții inovatoare, cum ar fi:

 • Generative AI, care permite crearea de conținut nou și original pe baza unor exemple existente, cum ar fi imagini, texte sau sunete. De exemplu, utilizatorii pot genera imagini realiste ale unor persoane sau obiecte care nu există în realitate, sau pot genera texte coerente și relevante pe baza unor cuvinte cheie sau a unui context dat.
 • Conversational AI, care permite crearea de dialoguri naturale și fluente între utilizatori și dispozitivele lor mobile. De exemplu, utilizatorii pot avea conversații vocale sau textuale cu asistenți virtuali sau cu alte aplicații bazate pe AI, fără a întâmpina probleme de înțelegere sau de exprimare.
 • Privacy AI, care permite protejarea datelor personale ale utilizatorilor prin criptare și anonimizare. De exemplu, utilizatorii pot procesa datele lor sensibile pe dispozitivele lor mobile fără a le trimite în cloud sau la terți, sau pot ascunde identitatea lor vizuală sau vocală în anumite situații.

Potrivit Qualcomm, Chipset Snapdragon 8 Gen 3 oferă o îmbunătățire a performanței AI cu până la 50% față de Snapdragon 8 Gen 2 și cu până la 100% față de Snapdragon 888

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Redmi K70 își dezvăluie aspectul în imagini exclusive.

Hisense C1: proiectorul portabil care îți transformă peretele într-un smart TV 4K

Modelele iPhone 15 vin cu aceste camere foto.