Chinezii au construit un drum de 500 de kilometri de asfalt în deșertul de nisip Takla-Makan. Deșertul de nisip Takla-Makan este situat în Asia Centrală, în vestul Chinei.
Se întinde pe 270.000 de kilometri pătrați, de trei ori mai mare decât suprafața Ungariei. Lungimea sa maximă este de 1.000 de kilometri, iar lățimea sa ajunge pe alocuri la 400 de kilometri.
În principiu, o astfel de zonă aridă și dezolantă nu se pretează la mare lucru, dar chinezii își pot permite să nu cunoască cuvântul „imposibil”. Legendarul Drum al Mătăsii obișnuia să treacă de-a lungul marginilor nordice și sudice ale Takla-Makanului, iar din această idee a fost inspirată Drumul Deșertului Tarim, care a fost creată în 1995.
Chinezii au avut mult de lucru
Chinezii au avut de lucru, deoarece temperaturile din regiune (relativ aproape de masele de aer rece din Siberia) pot coborî până la -20 grade Celsius pe timp de iarnă, iar vara sunt frecvente temperaturi de până la 40 de grade Celsius.
În ciuda acestui fapt, ei au reușit să creeze un drum principal asfaltat, mărginit de tufișuri și iarbă, ceea ce reprezintă un adevărat miracol al ingeniozității umane. Takla-Macanon se întinde de la nord la sud, pe o lungime totală de puțin peste 500 de kilometri.
Conducând de-a lungul drumului, aproape că nu observi că treci cu viteză în mijlocul unui deșert de nisip mort, între dune înalte de până la 20 de metri. Vegetația luxuriantă nu numai că are rolul de a-i „distra” pe participanții la trafic, dar și de a lega parțial nisipul, astfel încât acesta să nu acopere drumul cu două benzi.
Un videoclip scurt despre drumul deșertului
Traseul destul de drept (cu o ruptură bruscă în treimea superioară) a fost folosit inițial pentru transportul de petrol, dar apoi a fost deschis traficului de pasageri. Asfaltul este întărit cu geotextil armat cu fibre, ceea ce este deosebit de avantajos pe solurile nisipoase.
Există, desigur, furtuni periodice, care nu deranjează camioanele cu petrol, dar cu siguranță deranjează mașinile. Astfel, drumul principal Tarim necesită o curățare constantă, dar zona verde de 70 de metri lățime creată în 2005 a ajutat la gestionarea situației.
Urmărește-ne și pe Google News