România, raiul gazelor ieftine din UE. La curent, ne luăm țeapă ca proștii 

România, raiul gazelor ieftine din UE. La curent, ne luăm țeapă ca proștii 

Dacă vrei să te încălzești cu gaz, ai noroc. România are al patrulea cel mai mic preț la gaz din toată Uniunea Europeană. Asta dacă te uiți la tariful plafonat, nu la cel din contract, că ăla e mai mare. Dar dacă vrei să aprinzi becul, te-ai ars. La curent, plătim mai mult decât jumătate din țările UE. Așa zice ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a fost în vizită la CET Sud.

Ministrul spune că schema de plafonare-compensare e o minune pentru români. Adică statul le dă bani furnizorilor ca să nu ne ia pielea de pe noi la facturi. Așa că, dacă ai un contract cu preț reglementat, plătești doar 35 de lei pe lună la curent. Asta dacă nu folosești mai mult de 65 kWh pe lună, că altfel crește factura.

Dar cum se compară prețurile noastre cu cele din UE? Ei bine, la gaz suntem printre cei mai ieftini. Doar Bulgaria, Ungaria și Croația au prețuri mai mici decât noi. În schimb, la curent suntem pe locul 17 din 27 de state membre. Adică plătim mai mult decât polonezii, cehii, slovacii sau lituanienii.

De ce e așa? Pentru că noi producem mult gaz în țară și îl vindem ieftin pe piața internă. Dar la curent depindem de importuri și de surse scumpe, cum ar fi cărbunele sau energia nucleară. Și pentru că avem o rețea veche și prost întreținută, care pierde multă energie pe drum.

Dar nu vă bucurați prea tare de gazul ieftin. Pentru că schema de plafonare-compensare nu e veșnică. Ea expiră în martie 2025 și atunci prețurile se vor alinia la cele din piață. Și atunci o să vedem cum ne va arde gazul.

Sursa: Adevărul

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

România cumpără avioane de luptă americane ultramoderne

Șofer de autobuz român, prins cu rachiu moldovenesc în loc de bagaje

Cum a ajuns un șofer de safari în mijlocul crocodililor din cauza Google Maps

Camioane cu deseuri din Ungaria, întoarse din drum de poliția de frontieră română.

Ce tărăboi pe străzi! Două BMW-uri s-au pupat în Oradea, iar pentru un şofer galaţean „petrecerea” s-a terminat cu dosar penal!

Viața ar putea exista pe Mercur, potrivit unui nou studiu

Xiaomi 14 va fi prezentat pe 26 octombrie, specificațiile scăpate înainte de anunț

WHATSAPP ESTE ACUM ACCESIBIL DE PE 5 TELEFOANE ÎN ACELAȘI TIMP

Traficanți internaționali de droguri prinși în România

Cum au încercat hackerii să manipuleze prețul Bitcoin prin contul SEC de pe X

Unui tip din satu-mare i-a picat un BMW din cer. Cum a aflat de el.

Incredibil. Jucării gonflabile, pot decide desfășurarea războiului?