Telemedicină, chirurgie robotică, spitale virtuale – acesta ar putea fi viitorul și la domiciliu. Evoluțiile digitale vor aduce o explozie de date în domeniul sănătății, care vor trebui gestionate de sisteme eficiente.
Cu toate acestea, explozia digitală este încă spectaculos în urma altor industrii și există multe oportunități pentru ca acest sector să își îmbunătățească eficiența. Dar potențialul este uriaș – gândiți-vă doar la potențialele utilizări ale inteligenței artificiale, printre altele, așa cum s-a discutat la cea de-a doua conferință Digital Health Essential healthcare, care a avut loc recent.
Bogăția de date din domeniul sănătății este încă neexploatată
Pe baza experienței acumulate în cei 5 ani de la lansarea Spațiului Electronic de Servicii de Sănătate, s-a spus că anumite funcții trebuie modificate și extinse, în special înlocuirea documentelor de sănătate în format pdf cu documente structurate.
Noi direcții de dezvoltare apar în mod constant, în special telemedicina, traseele pacienților și sprijinul pentru procesele integrate de îngrijire a pacienților. Există, de asemenea, o cerere tot mai mare din partea jucătorilor de pe piață și a organizațiilor de cercetare pentru acces la date (procesarea datelor secundare), dar acest lucru este posibil în prezent doar într-o măsură foarte limitată. Prin urmare, un obiectiv-cheie pentru dezvoltarea ulterioară este acela de a sprijini exploatarea activelor de date prin crearea unui mediu tehnic adecvat.
Potențialul este aproape nelimitat, InterSystems urmărind datele de sănătate ale un miliard de persoane la nivel global. Cu toate acestea, în Europa, reglementarea utilizării tehnologiilor digitale este încă în evoluție.
Prin urmare, este o sarcină importantă să se definească locul și rolul IA într-un mediu în care potențialul tehnologic este cu mult peste potențialele utilizări, în timp ce legislația este mult în urmă.
Inteligența artificială poate fi utilizată, de exemplu, pentru a identifica pacienții predispuși la boli cronice și pentru a optimiza planurile de tratament. Dosarele medicale electronice, versiunea digitalizată a fișelor medicale ale pacienților, vor permite operatorilor din domeniul sănătății să acceseze și să partajeze mai ușor datele pacienților, îmbunătățind calitatea îngrijirii. De asemenea, schimbul de informații fără întreruperi reduce semnificativ costurile.
Inteligența artificială poate, de asemenea, să facă diagnosticare
ChatGPT este un instrument deosebit de util pentru redactarea rapoartelor finale, ajutând în cercetare, educație și programare, dar soluția inovatoare poate fi, de asemenea, un ajutor util în triajul pacienților și în gestionarea dosarelor medicale.
Experiența cercetătorilor arată că chatbotul este, de asemenea, foarte eficient în rezolvarea cazurilor pe care medicii nu le pot gestiona: a diagnosticat corect 40 % din cazurile nerezolvate anterior.
Soluțiile digitale intră în centrul atenției și în îngrijirea pacienților internați și în ambulatoriu, cu scopul de a introduce diagnosticarea la distanță și gestionarea constatărilor în acest mod.
Deja comandăm teste de laborator de pe internet
Noile soluții își fac loc încet, dar sigur, așa că nu este o surpriză faptul că acum putem achiziționa teste de laborator printr-un webshop, unde pacienții își pot primi rezultatele online sau chiar pot avea o consultație la distanță cu un specialist de laborator.
S-a spus că aceste oportunități au un mare potențial aici, pentru că proporția soluțiilor digitale pentru întâlnirile medic-pacient în Romania este de câteva cifre, în timp ce la nivel global cifra este de 30-40%.
Urmărește-ne și pe Google News