Cat de sanatoase sunt tigarile electronice? Daca sunt riscuri, cum te afectează vapingul?

Cat de sanatoase sunt tigarile electronice? Daca sunt riscuri, cum te afectează vapingul?

Care este mai bună, țigările electrice sau tradiționale? Am adunat tot ceea ce trebuie să știți despre fumat și țigările electronice. De asemenea, le-am comparat din perspectiva sustenabilității.

Potrivit OMS, numărul fumătorilor din lume a ajuns la cifra record de 1,3 miliarde, în timp ce fumatul este responsabil pentru moartea a 8 milioane de persoane pe an.

În 2020, 22,3% din populația mondială, 36,7% dintre bărbați și 7,8% dintre femei fumau.

Deși proporția fumătorilor a scăzut semnificativ din 1990, numărul lor a crescut de la 0,99 miliarde în 1990 la 1,3 miliarde în prezent. Măsurile de combatere a dependenței au fost depășite de creșterea populației.

Numărul de fumători din țara noastră

Situația nu este bună, dar nu este nici tragică. În 2022, 19,8% din populația României fuma zilnic și 5,8% ocazional.

În topul țărilor din UE care fumează cel mai mult se află Bulgaria, Grecia, Letonia, Slovacia și Croația.

Din fericire, proporția de fumători este în scădere în întreaga UE. În România, ca și în alte țări din Europa Centrală și de Est, proporția fumătorilor activi scade cu aproximativ 5-6% la fiecare 10 ani.

Din păcate, ne situăm pe locul 4 în ceea ce privește decesele cauzate de fumat, după Bulgaria, Grecia, Slovacia.

Impactul țigărilor tradiționale asupra mediului

În fiecare an, se fumează 4 500 de miliarde de mucuri de țigări, ceea ce are un impact grav asupra mediului. Pe de o parte, nu trebuie neglijat faptul că, potrivit unor cifre, industria tutunului tradițional este responsabilă pentru aproximativ 5% din despădurirea globală. Pe de altă parte, toate filtrele țigărilor tradiționale conțin plastic, care este un poluant grav. Cea mai importantă poluare a plajelor nu provine de la sticlele de plastic, ci de la mucuri de țigară.

Știu, atitudinea ecologică este că nu poți fuma. Cu toate acestea, dacă ești fumător, dar nu vrei să poluezi mediul înconjurător cu mucuri de țigară din plastic, din fericire, acum poți cumpăra acasă filtre din bumbac 100% biodegradabile.

Impactul țigărilor electronice asupra mediului

Și cum rămâne cu țigările electrice? Sunt mai sănătoase sau mai toxice? Sunt mai durabile și reprezintă cheia pentru a renunța la fumat? Nu există răspunsuri definitive la aceste întrebări, iar datele privind utilizatorii de țigări electronice sunt greu de găsit.

Există mai multe tipuri. Există cea de vape, care încălzește un tampon de bumbac îmbibat într-un lichid de glicerină, iar vaporii pot fi inhalați. Lichidul poate fi aromatizat, fără nicotină sau cu nicotină. Din această categorie face parte și Elf Bar de unică folosință.
Există categoria de încălzire, în care cele două mărci cunoscute sunt IQOS și GLO. Aici, nu lichidul, ci tutunul adevărat este încălzit de o tijă de încălzire, iar vaporii pot fi inhalați.

Câte persoane folosesc țigări electrice în Europa?

Cele mai recente cifre europene se referă la anul 2022 și provin din 14 țări UE. În aceste 14 țări (Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Spania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, România, Polonia, Spania, Olanda, Polonia, Regatul Unit și Marea Britanie), în total 82 de milioane de persoane fumează, în medie 24% din populație. 20-25% dintre fumători folosesc o formă de țigară electronică.

Lituania are cel mai mare număr de e-fumători, cu 11,5% din populația adultă. În Letonia, Polonia, România și Spania, proporția de utilizatori este cuprinsă între 1,1% și 1,9%.

Riscurile pentru sănătate ale țigărilor electronice

UE își propune ca, până în 2040, să ajungă la o generație fără tutun, în care mai puțin de 5% din populație să fumeze.

Acest lucru are beneficii pentru sănătate, mediu și economie. Numai în aceste 14 țări, tratamentele de sănătate legate de fumat costă sistemele naționale de sănătate 115 miliarde de euro pe an.

Dar este o concepție greșită că țigările electronice îi ajută pe oameni să renunțe la fumat. Mai puțin de 4-5% dintre fumători au renunțat complet la produsele tradiționale și fumează doar țigări electronice. Iar numărul persoanelor care au renunțat complet la țigări electronice este neglijabil, ceea ce înseamnă că nu le mai folosesc. Tinerii sunt mai interesați de dispozitivele electronice. În general, fumătorii par să alterneze între diferite dispozitive.

Avantajul incontestabil al țigărilor electronice este că nu produc produse de ardere. Acest lucru înseamnă, printre altele, că nu ajunge gudron în plămâni. Din acest motiv, fumătorii au mai puține șanse de a întâmpina dificultăți de respirație și de sufocare atunci când folosesc țigări electronice. Problema cu tehnica electrică și lichidă este că, fiind o tehnică tânără, au existat puține măsurători ale efectelor sale negative asupra sănătății.

Pericolele țigărilor electronice: ce este boala EVALI?

În ultimii 2 ani, s-a înregistrat o creștere a incidenței bolilor respiratorii superioare legate de țigările electronice, care este o boală asemănătoare gripei asociată cu țigările electronice de vape. În SUA, 2600 de cazuri au necesitat tratament în departamentele de urgență în 2020, dar nu este încă prezentă în Europa. Până în prezent, boala EVALI a fost legată doar de vaporii de THC care conțin acetat de vitamina E, care nu s-au răspândit în Europa sau sunt interzise în multe locuri.

Reciclarea țigărilor electronice

Piața legală a țigărilor electronice de unică folosință este în plină expansiune în Regatul Unit, unde acestea nu mai fac obiectul reglementărilor UE. Aproximativ 1,3 milioane de țigări electronice de unică folosință sunt aruncate la gunoi în fiecare săptămână în Regatul Unit, ceea ce echivalează cu două la fiecare secundă. Numai în Regatul Unit, aceasta înseamnă 10 tone de litiu pe an, suficient pentru un pachet complet de baterii pentru 1200 de mașini electrice.

Așadar, unde arunc țigara electronică și unde o pot recicla?

Din păcate, nu o puteți recicla, deoarece nicotina din ea o transformă în deșeu periculos!

Singura soluție este să alegeți un model la care puteți înlocui bateria. La fel ca o baterie de telefon sau o baterie uzată, o puteți lăsa pe cea veche într-un loc desemnat.

Concluzie

În concluzie, utilizarea unei țigări electronice înseamnă că în organismul dumneavoastră sunt eliberate mai puține substanțe nocive care pot fi legate de arderea țigărilor tradiționale. Acest lucru are beneficii pentru sănătate. Dar diferitele lichide nu au fost folosite suficient de mult timp pentru a fi declarate sigure.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce este cosmetica naturală?

Descoperă acum secretul tinereții fără bătrânețe

Lookfantastic Romania pareri personale și cod reducere 50 Lei.

Lifting Facial Natural: Exerciții Faciale și Masaj Pentru O Piele Radiantă

Există o modalitate simplă de a-ți verifica mâinile pentru a vedea dacă bei suficientă apă,

Cum poate Angel Escudero să vindece cu gândirea?

Ce Este Taurina si de unde provine? Ce beneficii are?

Sigurul secret pentru o zi de succes: Micul dejun regulat!

Mâna arsă a unui bărbat a fost vindecată cu piele de pește

Prevenirea ridurilor: Soluție nutrițională sau chirurgicală?

De ce au eșuat medicamentele pentru boala Alzheimer și cum se pot găsi noi soluții.

Consumul excesiv de fructe – O problemă de sănătate?