Care este mai bună, țigările electrice sau tradiționale? Am adunat tot ceea ce trebuie să știți despre fumat și țigările electronice. De asemenea, le-am comparat din perspectiva sustenabilității.
Potrivit OMS, numărul fumătorilor din lume a ajuns la cifra record de 1,3 miliarde, în timp ce fumatul este responsabil pentru moartea a 8 milioane de persoane pe an.
În 2020, 22,3% din populația mondială, 36,7% dintre bărbați și 7,8% dintre femei fumau.
Deși proporția fumătorilor a scăzut semnificativ din 1990, numărul lor a crescut de la 0,99 miliarde în 1990 la 1,3 miliarde în prezent. Măsurile de combatere a dependenței au fost depășite de creșterea populației.
Numărul de fumători din țara noastră
Situația nu este bună, dar nu este nici tragică. În 2022, 19,8% din populația României fuma zilnic și 5,8% ocazional.
În topul țărilor din UE care fumează cel mai mult se află Bulgaria, Grecia, Letonia, Slovacia și Croația.
Din fericire, proporția de fumători este în scădere în întreaga UE. În România, ca și în alte țări din Europa Centrală și de Est, proporția fumătorilor activi scade cu aproximativ 5-6% la fiecare 10 ani.
Din păcate, ne situăm pe locul 4 în ceea ce privește decesele cauzate de fumat, după Bulgaria, Grecia, Slovacia.
Impactul țigărilor tradiționale asupra mediului
În fiecare an, se fumează 4 500 de miliarde de mucuri de țigări, ceea ce are un impact grav asupra mediului. Pe de o parte, nu trebuie neglijat faptul că, potrivit unor cifre, industria tutunului tradițional este responsabilă pentru aproximativ 5% din despădurirea globală. Pe de altă parte, toate filtrele țigărilor tradiționale conțin plastic, care este un poluant grav. Cea mai importantă poluare a plajelor nu provine de la sticlele de plastic, ci de la mucuri de țigară.
Știu, atitudinea ecologică este că nu poți fuma. Cu toate acestea, dacă ești fumător, dar nu vrei să poluezi mediul înconjurător cu mucuri de țigară din plastic, din fericire, acum poți cumpăra acasă filtre din bumbac 100% biodegradabile.
Impactul țigărilor electronice asupra mediului
Și cum rămâne cu țigările electrice? Sunt mai sănătoase sau mai toxice? Sunt mai durabile și reprezintă cheia pentru a renunța la fumat? Nu există răspunsuri definitive la aceste întrebări, iar datele privind utilizatorii de țigări electronice sunt greu de găsit.
Există mai multe tipuri. Există cea de vape, care încălzește un tampon de bumbac îmbibat într-un lichid de glicerină, iar vaporii pot fi inhalați. Lichidul poate fi aromatizat, fără nicotină sau cu nicotină. Din această categorie face parte și Elf Bar de unică folosință.
Există categoria de încălzire, în care cele două mărci cunoscute sunt IQOS și GLO. Aici, nu lichidul, ci tutunul adevărat este încălzit de o tijă de încălzire, iar vaporii pot fi inhalați.
Câte persoane folosesc țigări electrice în Europa?
Cele mai recente cifre europene se referă la anul 2022 și provin din 14 țări UE. În aceste 14 țări (Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Spania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, România, Polonia, Spania, Olanda, Polonia, Regatul Unit și Marea Britanie), în total 82 de milioane de persoane fumează, în medie 24% din populație. 20-25% dintre fumători folosesc o formă de țigară electronică.
Lituania are cel mai mare număr de e-fumători, cu 11,5% din populația adultă. În Letonia, Polonia, România și Spania, proporția de utilizatori este cuprinsă între 1,1% și 1,9%.
Riscurile pentru sănătate ale țigărilor electronice
UE își propune ca, până în 2040, să ajungă la o generație fără tutun, în care mai puțin de 5% din populație să fumeze.
Acest lucru are beneficii pentru sănătate, mediu și economie. Numai în aceste 14 țări, tratamentele de sănătate legate de fumat costă sistemele naționale de sănătate 115 miliarde de euro pe an.
Dar este o concepție greșită că țigările electronice îi ajută pe oameni să renunțe la fumat. Mai puțin de 4-5% dintre fumători au renunțat complet la produsele tradiționale și fumează doar țigări electronice. Iar numărul persoanelor care au renunțat complet la țigări electronice este neglijabil, ceea ce înseamnă că nu le mai folosesc. Tinerii sunt mai interesați de dispozitivele electronice. În general, fumătorii par să alterneze între diferite dispozitive.
Avantajul incontestabil al țigărilor electronice este că nu produc produse de ardere. Acest lucru înseamnă, printre altele, că nu ajunge gudron în plămâni. Din acest motiv, fumătorii au mai puține șanse de a întâmpina dificultăți de respirație și de sufocare atunci când folosesc țigări electronice. Problema cu tehnica electrică și lichidă este că, fiind o tehnică tânără, au existat puține măsurători ale efectelor sale negative asupra sănătății.
Pericolele țigărilor electronice: ce este boala EVALI?
În ultimii 2 ani, s-a înregistrat o creștere a incidenței bolilor respiratorii superioare legate de țigările electronice, care este o boală asemănătoare gripei asociată cu țigările electronice de vape. În SUA, 2600 de cazuri au necesitat tratament în departamentele de urgență în 2020, dar nu este încă prezentă în Europa. Până în prezent, boala EVALI a fost legată doar de vaporii de THC care conțin acetat de vitamina E, care nu s-au răspândit în Europa sau sunt interzise în multe locuri.
Reciclarea țigărilor electronice
Piața legală a țigărilor electronice de unică folosință este în plină expansiune în Regatul Unit, unde acestea nu mai fac obiectul reglementărilor UE. Aproximativ 1,3 milioane de țigări electronice de unică folosință sunt aruncate la gunoi în fiecare săptămână în Regatul Unit, ceea ce echivalează cu două la fiecare secundă. Numai în Regatul Unit, aceasta înseamnă 10 tone de litiu pe an, suficient pentru un pachet complet de baterii pentru 1200 de mașini electrice.
Așadar, unde arunc țigara electronică și unde o pot recicla?
Din păcate, nu o puteți recicla, deoarece nicotina din ea o transformă în deșeu periculos!
Singura soluție este să alegeți un model la care puteți înlocui bateria. La fel ca o baterie de telefon sau o baterie uzată, o puteți lăsa pe cea veche într-un loc desemnat.
Concluzie
În concluzie, utilizarea unei țigări electronice înseamnă că în organismul dumneavoastră sunt eliberate mai puține substanțe nocive care pot fi legate de arderea țigărilor tradiționale. Acest lucru are beneficii pentru sănătate. Dar diferitele lichide nu au fost folosite suficient de mult timp pentru a fi declarate sigure.
Urmărește-ne și pe Google News
cea mai buna varianta sunt dispozitivele ca iqos, din punctul meu de vedere.