Neanderthalii au trăit împreună cu strămoșii noștri ai oamenilor moderni, dar apoi au dispărut de pe pământ acum 40.000 de ani. Probabil că nu au dispărut, ci s-au împerecheat cu subspecia Homo sapiens sapiens, de aceea și noi purtăm genele lor. Despre Neanderthalieni deja știm multe, dar încă mai sunt în măsură să ne surpindă cercetătorii din când în când. De exemplu, au găsit acum dovezi că ceva complet neobișnuit a făcut parte din meniul lor. Strămoșii noștri vânau în general mammuci pentru a avea acces la mai multe resurse alimentare, dar situația era un pic diferită în cazul Neanderthalilor. Se pare că aceștia ucideau elefanți uriași, care erau chiar mai mari decât mammucii cu păr, astfel încât carnea lor era suficientă pentru o trib de 100 de indivizi timp de o lună.
Antigii ormănoși de 12 tone, cu o înălțime de 4,5 metri, pot fi imaginați mai bine dacă adăugăm că masculii elefanților africani moderne (cei mai puternici și mai mari mamifere terestre) sunt în jur de 3,2 metri înălțime și au o greutate maximă de 6 tone.
Ce fel de monstri ar fi putut fi, care cântărea de două ori mai mult și era cu peste un metru mai înalt decât elefantele actuale? Numele științific este Palaeoloxodon antiquus, adică elefantul ancestral de pădure, despre care publicul nu aude prea mult. Cel mai târziu acestea au dispărut acum 30.000 de ani și această dispariție poate fi atribuită și cinegeticei excesive. Cercetătorii cred că elefantul pitic din Cipru a evoluat din ele. Experții germani au examinat acum oasele a 70 de exemplare ale Palaeoloxodon antiquus care trăiau acum 125.000 de ani și au fost uimiți să constate că doar foarte puține rămășițe au fost complete.
Acest lucru poate sugera că ele au fost consumate de om și pe oase au fost descoperite urme de tăieturi care indică acest lucru. Carnea de mai multe tone a fost o adevărată bombă calorică pentru ei și carnea prăjită a contribuit, de asemenea, la creșterea dimensiunii și capacității creierului ancestral al omului.
Urmărește-ne și pe Google News