ozn-in-romania

În istoria investigațiilor OZN din România

În istoria investigațiilor OZN din România. Desi nu are o vechime comparabilă cu cea din Statele Unite ale Americii, investigarea fenomenului OZN în România are deja o tradiție remarcabilă, pe care ar trebui să o țină minte cei dedicați acestei activități. Interesul publicului larg pentru fenomenul OZN în România a început în urma valului de observații din 1968, care au inclus raportul pilotilor unui zbor TAROM din 17 august și observația unui disc argintiu lângă Cluj-Napoca, în pădurea Hoia Baciu, pe 18 august. Acest disc a fost văzut de patru martori și a fost imortalizat în trei fotografii. Prima carte românească despre OZN a fost publicată de scriitorul și criticul Ion Hobana (OZN: O sfidare pentru rațiunea umană, Editura Enciclopedica Româna, București, 1971) și de inginerul Florin Gheorghiță (OZN – O problemă modernă, Editura Junimea, Iași, 1973). Amândoi au fost implicați în investigarea cazurilor din 1968. Ion Hobana a publicat mai multe cărți OZN în străinătate, împreună cu Julien Weverbergh, printre care „Ufo-urile din spatele cortinei de fier” (1974), care a fost publicată inițial în Olanda și apoi tradusă în Anglia, Franța, Germania și Argentina. Această carte, care a rămas o referință în ufologie, a fost prima care a arătat că fenomenul OZN se manifestă și în „lagărul socialist”, având aceleași caracteristici ca în țările occidentale.

ozn in romania

În anul 1971, sub conducerea lui Ion Hobana, a luat ființă la Casa de Cultură a Studenților din București „Cercul Științific OZN”. Acest cerc a atras mulți specialiști interesați de studiul fenomenului, printre care și universitari, și a organizat cercetări de teren, arhivând rapoarte despre cazurile semnalate și informând publicul prin numeroase întâlniri. Între anii 1972-1974, prof. Calin Turcu, de la o școală din Valenii de Munte, a făcut parte din acest cerc. Prof. Turcu era un investigator tenace de teren și ulterior, un autor prolific de lucrări dedicate acestui subiect. În 1977, la nivel național, el a format un grup informal de cercetare a fenomenului OZN numit „Romanian UFO Researchers (RUFOR)”. Grupul a publicat un buletin „samizdat” numit RUFOR (27 numere, 1979-1986), cu o circulație limitată. Mai târziu, Calin Turcu a organizat cea mai voluminoasă arhivă de rapoarte scrise, fotografii și filme despre cazurile OZN din România și din 1992, cea mai mare bibliotecă OZN din România, pe care a dorit să o facă publică. Decesul său prematur din 2006 i-a împiedicat să își finalizeze proiectele.

Grupul același a editat între anii 1994-1996 publicația „RUFOR”, cu Peter Leb (1957-2008) din Târgu Mureș ca redactor-șef și sediul redacției. Au fost publicate în total 21 de numere, primele 8 în format tabloide, iar celelalte sub forma unei reviste A4. Acesta a fost până în prezent, singura publicație din România dedicată exclusiv fenomenului OZN și distribuită la nivel național. În anii ’70 și ’80 au fost publicate aproximativ 12 cărți despre OZN-uri, unele traduse, altele de autori români, printre care se numără Ion Hobana, Florin Gheorghiță, Dan D. Farcas, György Mandics, Dan Apostol și Doru Davidovici. După 1990, numărul titlurilor a crescut, dar calitatea și răspândirea acestora au scăzut. Printre autorii de lucrări de referință trebuie menționați (în afara celor menționați anterior) Calin Turcu, Adrian Patrut și Emil Strainu. Au apărut și numeroase traduceri.

În anul 1998 a fost fondată Asociația pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN), cu Ion Hobana ca președinte și membri fondatori specializați în domenii conexe: astronomie, fizică, matematică, inginerie, medicină, psihologie, video, meteorologie, militar, publicistică, etc. Din păcate, în ultimii ani ASFAN a pierdut membri importanți precum Harald Alexandrescu și Ion Tugui.

ASFAN a analizat mai multe rapoarte legate de cazuri din România, unele dintre ele fiind publicate pe site-ul asociației. Începând din 2000, ASFAN a organizat conferințe publice cu vorbitori renumiți precum Roberto Pinotti, Dorin Prunariu, Cristina Aldea, György Mandics și Adrian Patrut. Printre colaborările internaționale ale ASFAN se numără cooptarea unui membru în colectivul editorial al revistei European Journal of UFO and Abduction Studies din Anglia (2000-2003) și colaborarea permanentă cu grupul european EuroUFOnet din 2005, precum și cu alte asociații internaționale. Activitatea ASFAN a fost prezentată în detaliu în reviste străine de prestigiu, precum UFO Notiziario (2007) și Flying Saucer Review (2008).

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pactul Ribbentrop-Molotov – ceea ce trebuie să știți despre această înțelegere din 23 august 1939

Minunatul Oras Genova. O istorie de neuitat.

Novgorod, orașul cupolelor aurite: Explorând bogata istorie a zonei

Rapirea Sabinelor

Manuscrisul lui Isaac Newton despre sfarsitul lumii in 2060.

Titanicul va fi complet distrus de bacterii în doar 20 de ani

Cele mai periculoase inventii din trecut

Biserica cu Sfinti – Locasul Sfânt din București

Chinezii din Primul Razboi Mondial: participarea uitata la Frontul de Vest

Războiul Marii Britanii – marea amăgire a lui Hitler?

Cand au aparut primele obiecte de portelan?

Mafia Siciliana: Introducere