Cel mai mare aisberg din lume, A23a, care s-a desprins din Antarctica, se topește rapid, potrivit cercetătorilor care au ajuns duminică la aisbergul gigant la bordul navei de expediție Eyos.
Liderul expediției, Ian Strachan, a declarat pentru BBC News că icebergul este spălat de valuri de 3-4 metri, ceea ce îl face să se erodeze continuu. Expediția a efectuat duminică observații cu drona asupra aisbergului.
Acoperind o suprafață de aproximativ 4.000 de kilometri pătrați, A23a s-a desprins de continentul alb în 1986, dar s-a mișcat abia în urmă cu câteva luni și a început să se îndepărteze de coastă în Marea Weddell. În prezent, aisbergul plutește în derivă pe curenții polari din Antarctica, rotindu-se în sensul acelor de ceasornic în jurul Antarcticii.
Curentul împinge A23a, împreună cu vânturile predominante dinspre vest, spre Insulele Orkney de Sud, care sunt situate la aproximativ 600 de kilometri nord-est de vârful Peninsulei Antarctice.
Dimensiunea și mișcarea lui A23a sunt monitorizate prin satelit. Blocul de gheață are o grosime de peste 300 de metri pe alocuri și cântărește aproape un miliard de tone, dar se micșorează pe zi ce trece.
Urmărește-ne și pe Google News