intel-core-i5-12400f

Un procesor Intel Core i5-12400 poate fi chiar mai rapid decât un Core i9-12900K

Un procesor Intel Core i5-12400 poate fi chiar mai rapid decât un Core i9-12900K, datorită unei optimizări cu un procent de 33%. Desigur, această afirmație este valabilă numai pentru unele teste, dar acest procent de optimizare impresionează. Mai ales pentru că subiectul era un procesor cu multiplicator închis. Până acum, la Intel, numai procesoarele marcate cu „K” și „KF” puteau fi optimizate prin creșterea frecvenței, în timp ce pentru celelalte modele, care au venit cu multiplicator închis, în funcție de placa de bază, putea fi făcută numai optimizare a memoriei, nu putea fi crescută frecvența procesorului. Această situație s-a schimbat odată cu apariția generației Alder Lake-S, acum fiind din nou posibilă optimizarea bazată pe BCLK, prin creșterea frecvenței busului peste valoarea standard de 100 MHz, fără a schimba multiplicatorul.

intel core i5 12400

Procesor Intel® Core™ i5-12400 Alder Lake

999 RON 1100 RON
Procesorul pentru desktop Intel® Core™ din a 12-a generatie redefineste performanta arhitecturii x86.

Procesoarele Alder Lake-S sunt un pic mai complicate în ceea ce privește optimizarea datorită structurii hibride, fiind posibilă optimizarea separată a nucleele Gracemont optimizează pentru eficiență energetică și a nucleele Golden Cove optimizate pentru performanță, astfel încât frecvențele, tensiunile și frecvențele ring/cache pot fi modificate, precum și optimizarea iGPU, BCLK și a memoriei sistemului – în cazul unui procesor și a unei plăci de bază adecvate.

alder lake processor overclocking
alder lake processor overclocking

Tweakuri Procesor Intel Core i5-12400

Demonstrația acestui lucru a fost făcută recent de către tuning-istul popular, der8auer, care a examinat un procesor Core i5-12400, dar a menționat și modelul Core i5-12600. În cazul procesorului Core i5-12400, a utilizat o placă de bază RoG Maximus Z690 Apex și a arătat care sunt setările care trebuie activate pentru a avea succes, precum și modul în care trebuie găsite limitele procesorului în ceea ce privește frecvența de ceas și tensiunea nucleului. Cel mai important lucru este că în interiorul meniului Extreme Tweaker, opțiunile Tweaker’s Paradise trebuie neapărat să permită modul Unlock BCLK OC, adică valoarea sa trebuie să fie „Enabled”.

În cazul procesorului prezentat în test, s-a reușit să se ajungă stabil la o frecvență BCLK de până la 131 MHz, alături de o tensiune de nucă de 1,370 V reglată de un tuner, astfel încât a putut atinge o frecvență de ceas de 5240 MHz cu utilizarea tuturor nucleelor procesorului. Acesta este un rezultat impresionant, dar era de așteptat în baza testelor timpurii, deoarece modelele Core i5-12400/F au arătat cea mai bună potențială de tuning, desigur, în cazul exemplarelor destinate comerțului poate fi o dispersie mai mare, astfel că este nevoie și de un pic de noroc pentru a alege un procesor cu adevărat bine tunat.

61e694e83441312400 tuning

Procesorul Core i9-12900K depasit de Procesor Intel core i5-12400

În baza testelor, procesorul cu multiplicator încuiat a reușit să-i depășească pe modelele Core i7-12700K și Core i9-12900K, ceea ce este remarcabil. Desigur, pentru acest lucru, este nevoie de un sistem de răcire adecvat, un pic de noroc, câteva minute de fine-tuning și de o placă de bază care să susțină bine funcția. Conform experiențelor, cu modelele ASUS RoG Maximus Z690 Apex și ASUS RoG Maximus Z690 Hero, a avut noroc, însă a întâlnit obstacole cu modelele ASUS RoG Strix Z690-I Gaming WiFi și ASUS TuF Gaming B660M-Plus D4.

Este incert dacă cauza eșecului se află în faptul că ultimele două placi de bază nu au dispus de un generator de frecvență externă, dar conform afirmațiilor anterioare ale Intel, nu este într-adevăr nevoie de acest lucru, modificarea frecvenței BCLK funcționează și fără acesta, grație funcției „Synthetic Internal BCLK”.

61e694e81ddc012400 tuning2

Plăcile menționate mai sus, între altele, fac parte din categoria premium, astfel că este îndoielnic dacă vor exista combinații la nivelul utilizatorului mediu, în care o placă de bază care costă în jur de 2800 lei să nu conțină un procesor din categoria premium.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

Un procesor Intel Core i5-12400 poate fi chiar mai rapid decât un Core i9-12900K
intel core i5 12400f

Un procesor Intel Core i5-12400 poate fi chiar mai rapid decât un Core i9-12900K, datorită unei optimizări cu un procent de 33%. Desigur, această afirmație este valabilă numai pentru unele teste, dar acest procent de optimizare impresionează. Mai ales pentru că subiectul era un procesor cu multiplicator închis. Până acum, la Intel, numai procesoarele marcate cu "K" și "KF" puteau fi optimizate prin creșterea frecvenței, în timp ce pentru celelalte modele, care au venit cu multiplicator închis, în funcție de placa de bază, putea fi făcută numai optimizare a memoriei, nu putea fi crescută frecvența procesorului. Această situație s-a schimbat odată cu apariția generației Alder Lake-S, acum fiind din nou posibilă optimizarea bazată pe BCLK, prin creșterea frecvenței busului peste valoarea standard de 100 MHz, fără a schimba multiplicatorul.

Product Brand: Intel

Product Currency: RON

Product Price: 968

Product In-Stock: InStock

Editor's Rating:
5

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Samsung Galaxy SmartTag 2: Un dispozitiv inteligent pentru a-ți găsi lucrurile pierdute.

Top 5 cele mai bune anvelope de iarnă din 2023 – Recomandări și comparații

RTX 4070 vs RX 7800 XT – Care este cea mai bună alegere pentru gaming?

Top 3 cele mai bune Televizoare Smart în 2023.Sfaturi-păreri

Review OnePlus Open : Probabil cel mai bun telefon pliabil din 2023

Roborock S8 test si review. Pret si disponibilitate in Romania.

Review Samsung Galaxy A54 5G. Pret si cateva pareri.

SteelSeries Rival 3 Review: Un mouse de gaming care nu te lasă la greu

HDD extern WD My Passport 2TB – Review detaliat

TOP 5 Cele mai bune espressoare automate in 2023.

Oglinda retrovizoare cu camera. Pareri daca merita sau nu.

Cele mai bune centrale pe lemne. Ghid cu avantaje si dezantaje.