În ajunul Zilei Mondiale a Pământului, Organizația Meteorologică Mondială a emis un raport alarmant. Temperatura medie globală în 2022 a depășit cu 1,15 grade Celsius nivelurile preindustriale. Jumătate dintre oceane se confruntă cu cel puțin un val de căldură, iar ghețarii s-au micșorat în ritm record anul trecut.
În condițiile tendințelor actuale, va fi cu 2,8 grade Celsius mai cald până la sfârșitul secolului. Aceasta este o condamnare la moarte. Avem nevoie urgentă să lucrăm împreună la nivel global, să ne ridicăm deasupra disputelor, diferențelor și tensiunilor. Diviziunile geopolitice nu trebuie să torpileze lupta pentru o încălzire de până la un grad și jumătate Celsius
a avertizat António Guterres, secretarul general al ONU.
Liderul mondial dorește ca liderii țărilor dezvoltate să se angajeze să atingă un nivel de emisii nete zero până în 2040, iar liderii țărilor în curs de dezvoltare până în 2050. Acest lucru înseamnă că, până atunci, o țară ar trebui să emită exact atâtea gaze cu efect de seră câte poate absorbi. Aceasta ar putea fi singura modalitate de a opri deteriorarea sănătății umane și a mijloacelor de trai și de a proteja planeta, care a fost afectată de mai multe valuri de căldură în 2022 în țări precum Germania, Franța, Portugalia și Regatul Unit. Anul trecut a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa.
Organizația Meteorologică Mondială avertizează că planeta trebuie să treacă urgent la energie regenerabilă. În raportul său „Starea climei globale 2022”, agenția ONU a evidențiat tendințe îngrijorătoare care indică faptul că schimbările climatice sunt în creștere. Printre acestea se numără Europa care a doborât recordul de topire a ghețarilor în 2022 și gheața din Antarctica care s-a micșorat la cel mai scăzut nivel în februarie 2022. În plus, oceanele se încălzesc, cantitatea de căldură stocată în ele atingând un nou record anul trecut. De asemenea, rata de creștere a nivelului global al mării s-a dublat din 1993, de asemenea un nou record.
La nivel global, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din 1850 încoace, cu temperaturi cu 1,15 grade Celsius peste media anilor 1850-1900. Cu toate acestea, concentrațiile celor trei principale gaze cu efect de seră, dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot, au atins vârful în 2021, nu anul trecut.
Urmărește-ne și pe Google News