Rusia are acum o alternativă la Wikipedia, Ruwiki, care e disponibilă pentru toată lumea, după ce a fost testată în versiunea beta. Un nou capitol din viața digitală a Rusiei începe, pentru că versiunea rusă a enciclopediei online Wikipedia, Ruwiki, a devenit luni disponibilă pentru toți, după un test beta făcut în vara anului 2023, dându-i conducerii țării un control mai mare asupra informațiilor din țară. Potrivit rapoartelor locale, platforma are deja mai multe articole decât Wikipedia în limba rusă, dar, potrivit unui articol publicat în iulie de Telegraph, majoritatea celor peste 1,9 milioane de articole sunt copiate după Wikipedia în limba rusă, cu unele schimbări mai mari.
După ce președintele rus Vladimir Putin a zis că vrea o alternativă rusă la Wikipedia în mai 2022, guvernul a dat bani mulți pentru a face o platformă web care să se potrivească mai bine cu povestea de stat. Lansarea Ruwiki vine după un conflict lung între enciclopedia open source și statul rus.
Deși Rusia nu vrea să blocheze accesul la enciclopedia globală, a dat deja mai multe amenzi celor de la Wikipedia pentru conținut legat de război, după ce nu au vrut să șteargă niște articole despre invazia Ucrainei. Scopul Ruwiki, potrivit celor de la guvern, este de a oferi mai multe resurse locale relevante și exacte pentru cei care vorbesc limba rusă, ceea ce ne face să ne gândim la potențialul de cenzură și de propagandă guvernamentală.
Criticii spun că platforma ar putea fi folosită ca un instrument de control și manipulare a informațiilor pentru cetățenii ruși. Nu se știe cât a costat proiectul și cine a investit în site, ceea ce ne face să ne temem și mai mult. Site-ul e condus de fostul editor al Wikipedia în limba rusă, Vladimir Medeyko, care, potrivit Bloomberg, a lucrat la Wikipedia timp de 20 de ani înainte de a trece la alternativa care îi place Kremlinului. Medejko spune că site-ul încearcă să ofere conținut de “înaltă calitate”, dar respectând în același timp legile rusești proaste și aspre privind mass-media.
În timpul testului beta, cel mai citit conținut al Ruwiki a fost despre subiecte ca conflictul arabo-israelian, intervenția militară a Rusiei în Ucraina (prezentată ca o operațiune militară specială), numărul de morți din 2023 și filmele cu cele mai mari încasări. Măsurătorile de până acum arată că, în medie, un utilizator stă mai mult de șase minute pe platformă pe sesiune, uitându-se la peste cinci pagini în timpul ăsta, ceea ce arată un interes mare.
Lansarea Wikipedia în limba rusă va face Rusia mai izolată digital, ca și alte națiuni, cum ar fi China, pentru că guvernul încearcă să aibă un control mai mare asupra informațiilor pentru cetățenii săi. Kremlinul a făcut deja o serie de legi și tehnologii pentru a funcționa mai separat de partea de internet pentru public sau pentru a-i îndruma pe ruși către propria alternativă la serviciile americane mai populare.
Urmărește-ne și pe Google News