Cum ar putea deveni panourile solare mai ieftine și mai durabile cu ajutorul perovskitului

Cum ar putea deveni panourile solare mai ieftine și mai durabile cu ajutorul perovskitului

Dacă te gândești să îți instalezi panouri solare pe acoperiș, s-ar putea să vrei să aștepți puțin. O nouă tehnologie bazată pe perovskit, un material cristalin cu proprietăți semiconductoare, promite să reducă semnificativ costul și să crească fiabilitatea celulelor solare.

Perovskitul are avantajul că este mai ecologic și mai eficient decât siliciul, materialul folosit în majoritatea panourilor solare de pe piață. Dar are și o mare problemă: se degradează rapid sub acțiunea factorilor de mediu, cum ar fi vântul, soarele și ploaia.

O echipă de ingineri de la Universitatea din Michigan a găsit o soluție pentru a prelungi durata de viață a perovskitului. Ei au adăugat în structura cristalină a materialului niște molecule speciale, care îi îmbunătățesc stabilitatea termică și îi previn deteriorarea.

Potrivit studiului publicat în revista Cell, aceste molecule au rolul de a lega mai bine atomii de perovskit și de a împiedica formarea defectelor în pelicula subțire care formează celula solară. Astfel, perovskitul rezistă mai bine la temperaturi ridicate și nu își pierde proprietățile electrice.

Cercetătorii estimează că, dacă această tehnologie va fi implementată la scară industrială, prețul panourilor solare ar putea scădea la jumătate sau chiar la un sfert față de cel actual. Asta ar însemna o reducere semnificativă a costurilor de producție a energiei verzi și o creștere a accesibilității acesteia.

Deocamdată, nu se știe când vor fi disponibile pe piață primele panouri solare cu perovskit îmbunătățit. Dar, având în vedere potențialul uriaș al acestei tehnologii, nu ar fi exclus să le vedem în curând pe acoperișurile noastre.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Limbile vorbite în Belgia: Ce limbă se vorbește în Belgia? O analiză a diversității lingvistice

Tastați Halloween în Google – apoi urmăriți ce se întâmplă

Clătite sărate – rețetă delicioasă

Cum să bei suc fără să te împrumuți la bancă!

Prajitura alb-negru: Cum sa o prepari si sa impresionezi pe toata lumea

Care sunt cele 7 continente ale lumii? Cum se numesc acestea

Ce înseamna locuinta conventionala? Află răspunsul.

Bitcoin bate record după record: cât valorează acum un bitcoin

Europa Trasează Linii Roșii în Lumea Inteligenței Artificiale.

Care sunt cele 5 simțuri și cum ne influențează viața?

Opalul – piatra semipretioasa ce „aduna” toate culorile

Fenomene stranii in zona Busteni-Sinaia