O planetă mai mare ca Pământul, dar poate locuibilă, găsită la o aruncătură de băț

O planetă mai mare ca Pământul, dar poate locuibilă, găsită la o aruncătură de băț

NASA nu se lasă și continuă să ne uimească cu descoperirile sale. De data asta, e vorba de o planetă care ar putea fi locuibilă, adică să aibă apă lichidă și o atmosferă prietenoasă. Nu e chiar la doi pași de noi, dar nici la capătul universului. E în jurul unei stele pitice roșii, care sunt cele mai comune și mai reci stele din galaxia noastră. (Da, știu, sună ca o reclamă la bere, dar așa e.)

Planetă se numește TOI-715 b și e cam de o dată și jumătate mai mare ca Pământul. Asta înseamnă că e o super-Pământ, adică o planetă stâncoasă, nu una gazoasă ca Jupiter sau Saturn. E și în zona locuibilă a stelei sale, adică la o distanță potrivită pentru a nu fi nici prea fierbinte, nici prea rece. (Asta nu înseamnă că e ca la noi, cu patru anotimpuri și tot tacâmul, ci doar că ar putea exista apă lichidă pe suprafață, care e esențială pentru viață.)

Cine a găsit-o? Ei bine, nu eu, nici tu, ci o sondă spațială numită TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), care are ca misiune să caute planete în jurul stelelor apropiate. TESS a observat că TOI-715 b trece prin fața stelei sale la fiecare 19 zile pământene, ceea ce înseamnă că atunci când o face, blochează puțin din lumina stelei și o face să scadă în intensitate. Așa se detectează planetele, prin variații de luminozitate. (Nu e chiar simplu, dar nici imposibil. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează TESS, poți citi aici.)

De ce e importantă descoperirea? Pentru că TOI-715 b e una dintre cele mai promițătoare candidate pentru a fi locuibilă, din cele peste 4000 de planete extrasolare descoperite până acum. E relativ aproape de noi, la doar 137 de ani lumină, e de mărime medie și e în zona locuibilă. Asta o face o țintă ideală pentru studii viitoare, care ar putea folosi Telescopul Spațial James Webb (JWST), care urmează să fie lansat în 2024. (Asta dacă nu se mai amână, că deja e cu 10 ani întârziere.) JWST ar putea să ne spună mai multe despre masa și atmosfera lui TOI-715 b, și poate chiar să ne arate dacă are apă sau nu.

Dar nu săriți de bucurie încă, că nu e totul roz. O planetă poate fi în zona locuibilă și tot să nu fie locuibilă. Uitați-vă la Venus și Marte, care sunt și ele în zona locuibilă a Soarelui, dar nu prea au viață pe ele. (Cel puțin nu una inteligentă, că dacă ar fi, ar fi plecat de mult de acolo.) Așa că nu ne putem baza doar pe distanța față de stea, ci trebuie să luăm în calcul și alți factori, cum ar fi rotația, înclinarea, câmpul magnetic, compoziția chimică, etc.

Și mai e ceva. Se pare că TOI-715 b nu e singură. Cercetătorii care au descoperit-o, conduși de Georgina Dransfield de la Universitatea din Birmingham, au indicii că ar mai exista o planetă mai mică în sistem, care ar putea fi numită TOI-715 c. Dacă se confirmă, ar fi cea mai mică planetă găsită de TESS de când a fost lansat în 2018. (Nu știu cât de mică, dar probabil mai mică decât Mercur, care e cea mai mică planetă din sistemul nostru solar.)

Așa că avem de-a face cu un sistem planetar interesant, care merită explorat mai mult. Poate vom afla că nu suntem singuri în univers, sau poate vom găsi o planetă pe care să ne mutăm când o să ne distrugem planeta noastră. (Sper să nu se ajungă la asta, dar nu se știe niciodată.) Până atunci, hai să ne bucurăm de frumusețea și diversitatea cosmosului, și să ne imaginăm cum ar fi să călătorim printre stele.

Ofertazilei

Urmărește-ne și pe Google News

R.M.

Numele meu este Raul Marian Robert și sunt un pasionat scriitor și jurnalist cu peste 10 ani de experiență în domeniul comunicării online. Am absolvit Facultatea de Litere și Jurnalism și am început să scriu pe diverse platforme online, acoperind o gamă largă de subiecte precum știri, tehnologie, sănătate, afaceri și multe altele. Călătorind în lumea virtuală în căutarea celor mai noi informații, am o abordare unică și intuitivă în analiza și prezentarea informațiilor, reușind să captez esența și importanța evenimentelor și inovațiilor actuale. Misiunea mea este de a informa, educa și inspira cititorii mei, oferindu-le informații relevante și actualizate. Sunt mereu în căutarea celor mai noi tendințe în toate domeniile pe care le acopăr și mă informez în mod constant pentru a aduce cele mai bune și mai utile informații pentru cititorii mei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum arată ultima suflare a unui cameleon – video

Studiu! Paradoxurile saraciei

Erau extratereștri asemănători unei mumii de pe altă planetă.

Renault 5 E-Tech, mașina electrică inspirată de un clasic, va fi lansată în 2024

Ghicitori pentru copii: cum să te distrezi și să înveți în același timp

Este mașina electrică cu adevărat singura soluție?

Reteta la Supa Tarator.

Totul despre aspirina: Beneficiile si riscurile asociate

Ce sunt Obiectele Submersibile Neidentificate?

Mucegai in pamant de flori. 3 solutii sa scapati de el

Sufleu delicios cu brânză telemea. O retea simpla.

Rețetă delicioasă de cartofi cu piept de pui și cașcaval