Uniunea Europeană a anunțat joi că investighează X pentru conținut ilegal și dezinformare, inclusiv conținut terorist și violent, precum și discursuri de ură. UE a avertizat X la începutul acestei săptămâni că, dacă nu ia măsuri adecvate împotriva știrilor false și a altor conținuturi ofensatoare de pe platforma sa, inclusiv cu privire la conflictul din Gaza, va avea probleme – dar degeaba.
Legea UE privind serviciile digitale impune tuturor „platformelor online foarte mari” să depună eforturi serioase pentru a reduce riscurile de dezinformare și să răspundă rapid la sesizările privind conținutul ilegal. Acest lucru include obligația de a limita răspândirea postărilor care au fost identificate ca fiind false de către verificatori de fapte independenți.
In contextul recentului conflict din Gaza, s-a constatat că o serie de materiale virale postate pe X constituie astfel de informații false. Printre acestea se numără imagini filmate în Egipt luna trecută, dar descrise ca fiind filmate în Fâșia Gaza, precum și imagini care pretind că arată atacuri cu rachete ale Hamas asupra Israelului, când, de fapt, acestea au fost preluate dintr-un joc video. Niciuna dintre acestea nu a fost blocată în mod corespunzător de X, iar Elon Musk a răspuns la un apel anterior din partea oficialilor UE cu un răspuns călduț pe site.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, l-a avertizat marți pe miliardar că UE are „indicii” că X este folosit pentru a răspândi conținut ilegal și dezinformare și i-a reamintit companiei obligația de a modera conținutul. De asemenea, el i-a cerut să contacteze autoritățile de aplicare a legii relevante și Europol și i-a dat 24 de ore pentru a răspunde solicitărilor.
Cu toate acestea, Musk l-a „respins”, în esență, pe comisar, cerându-i să îi trimită o listă detaliată a știrilor false publicate pe platformă – pe care, desigur, compania lui Musk ar fi, de asemenea, responsabilă de identificare în conformitate cu legea. În plus, Musk le-a recomandat recent utilizatorilor platformei sale să urmărească mai multe conturi care s-au dovedit anterior că au distribuit știri false sau alte conținuturi care încalcă legea pe X.
Cu toate acestea, UE pare să fi încetat să se mai joace cu Musk, care încearcă să se joace cu ea, și a lansat pur și simplu o investigație asupra platformei. Potrivit anunțului oficial de joi, Musk și echipa sa au termen până la 18 octombrie pentru a furniza UE informații „privind activarea și funcționarea protocolului de gestionare a crizei X” și până la 31 octombrie pentru a răspunde la orice alte solicitări care apar.
În cazul în care UE va concluziona, pe baza răspunsurilor și a datelor colectate, că X nu și-a respectat obligațiile legale, ar putea impune o sancțiune severă companiei lui Musk. De asemenea, ar putea obliga compania să ia măsuri noi și mai eficiente pentru a reduce conținutul și riscurile ilegale. în afară de X, UE a mai avertizat TikTok și Meta, care administrează și Facebook și Instagram, să reducă campaniile de dezinformare. Cu toate acestea, un studiu recent al UE a constatat că, dintre toate platformele sociale, X este cea mai slabă în ceea ce privește limitarea dezinformării și principalul mijloc de răspândire a acesteia.
Urmărește-ne și pe Google News